4.000 ξόβεργα παγίδευσης πουλιών εντοπίστηκαν στην επαρχία Αμμοχώστου

Η συντριπτική πλειοψηφία των σημείων παγίδευσης πουλιών βρίσκεται στην ελεύθερη επικράτεια της επαρχίας Αμμοχώστου όπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 3,967 ξόβεργα, 15 δίχτυα και 9 ηχομιμητικές συσκευές…

Όλα αυτά κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, το Ταμείο Θήρας και Διαχείρισης της Άγριας Ζωής, καθώς επίσης και τους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς Παραλιμνίου, Δερύνειας και Αγίας Νάπας.

Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας έχουν καταγγείλει επίσης 13 παγιδευτές.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την παράνομη και μη-επιλεκτική παγίδευση και θανάτωση άγριων πτηνών στην Κύπρο που διοργάνωσαν σήμερα Οι Φίλοι της Γης Κύπρου και η Committee Against Bird Slaughter (CABS), με την υποστήριξη του Pro Biodiversity Foundation (PBF), και στην οποία έγινε αναφορά στα αποτελέσματα της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και στις προοπτικές μίας πολιτικής μηδενικής ανοχής.

Ο Andrea Rutigliano, Υπεύθυνος Ερευνών Πεδίου της CABS, δήλωσε πως ”για πρώτη φορά, οι ομάδες μας είναι σε θέση να ελέγξουν τις τρεις κύριες εβδομάδες της αποδημητικής περιόδου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ελέγχουμε σχεδόν 400 σημεία παγίδευσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην ελεύθερη επικράτεια της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία θεωρείται ως η σημαντικότερη περιοχή παγίδευσης στην Κύπρο”.

Παρών στη διάσκεψη ήταν και ο Ευρωβουλευτής Andrea Zanoni, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές εισηγήσεις της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και του ‘Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παράνομη Θανάτωση Πουλιών’.

Ο κ. Zanoni επισκέπτεται την Κύπρο μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τους εκπροσώπους των αρμόδιων δημόσιων αρχών και των περιβαλλοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων, έτσι ώστε να συζητήσουν μαζί τους τα σημαντικότερα εθνικά και Ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προβλήματα, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, η CABS και οι Φίλοι της Γης Κύπρου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της κοινής ‘Ανοιξιάτικης Περιοδείας Προστασίας Πουλιών 2012’, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Pro Biodiversity Foundation και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024