Στους 40 βαθμούς θα σκαρφαλώσει η θερμοκρασία το Σάββατο

Αυξάνονται οι πιθανότητες νέων διακοπών ρεύματος

Την ώρα που το θερμόμετρο σκαρφάλωνε το μεσημέρι της Δευτέρας τους 36 βαθμούς Κελσίου, οι καταναλωτές ηλεκτρικού άναβαν τα κλιματιστικά τους αναζητώντας λίγη δροσιά…

Η ζήτηση ρεύματος ανέβηκε αρκετά υψηλά σε σχέση βεβαίως με το ελλειμματικό ενεργειακό ισοζύγιο απόρροια της έκρηξης στο Μαρί και για πρώτη φορά κατά τη φετινή θερινή περίοδο οι ανάγκες άγγιξαν τα 716 μεγαβάτ. Η διαθέσιμη ισχύς ήταν τα 853 μεγαβάτ με σβηστές δυο μηχανές της ΑΗΚ, μία στη Δεκέλεια και μία στη Μονή, οι οποίες θα ανάψουν από βδομάδας ή εάν το απαιτούν οι συνθήκες και εντός της εβδομάδας αυτής, αυξάνοντας την επάρκεια ρεύματος στα 920 μεγαβάτ. Η διαθέσιμη ισχύς θα αυξηθεί και με τη λειτουργία άλλων 120 μεγαβάτ από κινητές μονάδες την προσεχή Παρασκευή.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πάντως για την Τρίτη θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 37 βαθμούς Κελσίου οι οποίες θα ανέβουν σταδιακά για να αγγίξουν το Σάββατο τους 40 βαθμούς. Την Κυριακή προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Παρότι οι θερμοκρασίες αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν καύσωνας, είναι σίγουρα αρκετά ψηλές και θα οδηγήσουν και στην υψηλή ζήτηση ρεύματος.

Πάντως ο Διευθυντής Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Χρίστος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στην «Κ» πως μέχρι στιγμής δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας ρεύματος. Και σημείωσε πως εάν δεν υπάρξουν ακραίες θερμοκρασίες και οι καταναλωτές συνεχίσουν να κάνουν εξοικονόμηση, με τις ρυθμίσεις που έγινα δεν προβλέπονται διακοπές ρεύματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η άνοδος των θερμοκρασιών σηματοδοτεί και την έναρξη της θερινής αιχμικής περιόδου ζήτησης ηλεκτρισμού. Για αυτό και υπόσχεται να τηρεί σε τακτική βάση ενήμερο το κοινό για τις ενέργειες που γίνονται για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

120 μεγαβάτ στις 15 Ιουνίου
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πως το σύνολο της εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας σήμερα ανέρχεται στα 920 μεγαβάτ. Με βάση τον προγραμματισμό που έγινε και ακολουθείται από τον περασμένο χρόνο, τα επόμενα βήματα για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας με στόχο την επίτευξη της οριακής επάρκειας για το καλοκαίρι είναι τα πιο κάτω:

(α) Εγκατάσταση Επιπρόσθετων Προσωρινών Μονάδων Παραγωγής Ισχύος 120MW στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό (Η.Σ) Μονής για την περίοδο από 15 Ιουνίου 2012 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2012. Οι Μονάδες με βάση το πρόγραμμα που υπέβαλε η ΑΗΚ, αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά στις 15/6/2012.

(β) Επιδιόρθωση Μονάδας Αριθμός 5 στον Η.Σ Βασιλικού:
Η πρώτη Μονάδα Αεριοστροβίλου Ισχύος 75ΜW, εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί στη Λειτουργία με βάση το πρόγραμμα που υπέβαλε η ΑΗΚ περί το τέλος Ιουνίου ενώ η δεύτερη μονάδα, Ισχύος 75MW, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές Ιουλίου.

(γ) Εικονικός Σταθμός:
Το πρόγραμμα ένταξης ιδιωτικών εφεδρικών Ηλεκτρογεννητριών με Ισχύ μεγαλύτερη των 400kW σε ένα «Εικονικό Σταθμό» που θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί με εντολή από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας προχωρεί αλλά με κάποιες καθυστερήσεις. Καλούνται οι ιδιοκτήτες εφεδρικών Ηλεκτρογεννητριών όπως συνεργαστούν με το Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ) για να ενταχθούν στο σύστημα του Εικονικού Σταθμού όσον το δυνατό περισσότερες Ηλεκτρογεννήτριες.

Τέλος και η ΡΑΕΚ απευθύνει θερμή έκκληση σε όλους τους καταναλωτές όπως περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής για να βοηθήσουν στη διατήρηση του συστήματος Ηλεκτρισμού σε ασφαλή λειτουργία χωρίς διακοπές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Στον εισαγγελέα δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του

Στον εισαγγελέα μεταφέρεται αυτή την ώρα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τον οποίο κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή…

26 Ιουνίου, 2024

Λάρνακα: Επιβάτης χτύπησε οδηγό λεωφορείου επειδή δεν σταμάτησε

Αυθόρμητη απεργία πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι οι οδηγοί της εταιρείας Cyprus Public Transport…

26 Ιουνίου, 2024

Το «χαμηλό πέρασμα» του αεροπλάνου της Μπέρμποκ από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και η εξήγησή του

Το αεροπλάνο που μετέφερε εχθές τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τον Ισραήλ στον Λίβανο…

26 Ιουνίου, 2024

Διαμαρτυρία ΔΕΟΚ για ωρομίσθιους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών

Σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών καλεί η ΔΕΟΚ την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις…

26 Ιουνίου, 2024

Απεργούν για 48 ώρες οι κυβερνητικοί γιατροί την ερχόμενη εβδομάδα

Σε 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου προχωρούν οι γιατροί του δημοσίου ύστερα από…

26 Ιουνίου, 2024

Αγία Νάπα: Τροχαίο με τέσσερα άτομα σε τετράτροχη – Εγκατέλειψε την σκηνή ο οδηγός

Στη σύλληψη 18χρονου, προχώρησε χθες βράδυ η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με πρόκληση…

26 Ιουνίου, 2024