40 εκατ. έκαναν “φτερά” από ειδικό ταμείο μετά από απόφαση Κυβέρνησης Χριστόφια

a 17 Ειδήσεις
a 2943 Ειδήσεις

40 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί στο ειδικό ταμείο για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Λευκωσίας, έχουν εξαφανιστεί. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν στα ταμεία του κράτους με απόφαση της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Στον αέρα βρίσκεται η ανέγερση του νέου αρχαιoλογικού μουσείου στη Λευκωσία, καθώς τα 40 εκατομμυρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθει από εισπράξεις και εισφορές έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης στην προσπάθεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να αποφύγει η χώρα τη στάση πληρωμών, είχε μεταφέρει τα 40 εκατομμύρια ευρώ από το ειδικό ταμείο που είχε συσταθεί για ανέγερση του νέου μουσείου στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Τα έσοδα του Ταμείου προέρχονταν από τα φορολογικά έσοδα των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ Κύπρου, από το 30% των τελών εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, από τόκους επενδύσεων και από την πώληση αντιγράφων κυπριακών αρχαιοτήτων.

Η κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης έχει προκαλέσει καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών για ανέγερση του νεου Μουσείου με αποτέλσμα το κόστος ανεγερσης από 70 εκατομμύρια που είχε εκτιμηθεί το 2006 να εκτιμάται πλέον στα 115 εκ.

Πηγές του Υπουργείου Συγκοινωνιών επιβεβαίωσαν την κατάργηση του ειδικού ταμείου που είχε συσταθεί για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει πλέον άλλες επιλογές όπως την εξασφάλιση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία.

Το σημερινό Κυπριακό Μουσείο το οποίο είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού της Κύπρου άρχισε να κτίζεται στα 1908 και αφιερώθηκε στη μνήμη της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτωρίας.

Αποτελείται σήμερα από δεκατέσσερις αίθουσες που περιβάλλουν σε σχήμα τετραγώνου έναν εσωτερικό κεντρικό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει γραφεία, βιβλιοθήκη, αποθήκες και χώρους συντήρησης ευρημάτων.

Εκτίθενται ευρήματα από τις πρωϊμότερες περιόδους της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, από τη 10η χιλιετία π.Χ., μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Πηγή: ΑΝΤ1