Πήραν προληπτικά τα όπλα από 450 πολίτες

CEB1 70 Ειδήσεις
Σχεδόν 450 άδειες κατοχής κυνηγετικού ή στρατιωτικού όπλου ανακλήθηκαν προληπτικά από την Αστυνομία και το ΓΕΕΦ, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται ώστε αυτά να μην στραφούν εναντίον αθώων πολιτών.

CEB1 1624 Ειδήσεις

Μετά από μια σειρά τραγικών συμβάντων με αυτόματα τυφέκια του Στρατού ή με πυροβόλα όπλα, η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά αποφάσισαν εκεί που συντρέχουν λόγοι να πάρουν τα όπλα ή τις σχετικές άδειες. Όπως δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ώς τώρα έχουν ανακληθεί 400-450 άδειες από πρόσωπα που κρίθηκαν ότι παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Το θέμα ηγέρθη κατά τη συζήτηση δύο οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η μια αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η άλλη στον έλεγχο της απόκτησης και κατοχής όπλων. Με την οδηγία-πλαίσιο για την τρομοκρατία, ποινικοποιούνται τα ταξίδια στις εμπόλεμες ζώνες με σκοπό τη στρατολόγηση σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και η εξύμνηση της τρομοκρατίας.

Με την οδηγία για τον έλεγχο της κατοχής όπλων, θα απαγορεύεται η πώληση όπλων μέσω Διαδικτύου, ενώ θα τηρείται πλέον μητρώο από τους εισαγωγείς, ώστε να ενημερώνονται, εντός εφτά ημερών, οι Αρχές για τα όπλα που εισήγαγαν. Πρόσβαση στο μητρώο της Αστυνομίας θα έχουν και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή από εκπρόσωπο της Αστυνομίας, η εισαγωγή στην Κύπρο όπλων πλην των κυνηγετικών απαγορεύεται, ενώ η νομοθεσία επιτρέπει κάτω από προϋποθέσεις την εισαγωγή ή κατοχή συλλεκτικών όπλων.

Οι δύο οδηγίες θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον ερχόμενο μήνα, αφού λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών κτυπημάτων στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες πιέζουν για την άμεση ψήφισή τους.

Όπως δήλωσε στην Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει αποκαλυφθεί ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στο Παρίσι, τα προμηθεύτηκαν μέσω του Διαδικτύου από πρώην ανατολικές χώρες, γι’ αυτό και τώρα εισάγεται πρόνοια για απαγόρευση της πώλησής τους μέσω Διαδικτύου.