Ολοκληρώθηκε η 5η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

a 25 Ειδήσεις, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου
Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, η Ε΄ Κληρικολαϊκη Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η Συνέλευση αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου, προστάτη της Μητροπόλεως Κωνσταντίας.

a 1192 Ειδήσεις, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Στη Συνέλευση συμμετείχαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής, Κληρικοί της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων, τα Μέλη της Θρονικής Επιτροπής της Μητροπόλεως, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των Ενοριών και Κοινοτήτων της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, η Συντονιστική Επιτροπή και τα Μέλη των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών, Κατηχητές και Κατηχήτριες της Μητροπόλεως, οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας Αμμοχώστου ή εκπρόσωποι τους, πολιτειακοί αξιωματούχοι, άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών.

a1 7 Ειδήσεις, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Να σημειώσουμε ότι η Κληρικολαϊκή Συνέλευση έχει πλέον καταστεί θεσμός για τη Μητρόπολή Κωνσταντίας και για την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου γενικότερα και αποτελεί μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Σκοπός της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης είναι η ανάπτυξη, ενδυνάμωση και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της Μητροπόλεως και του ποιμνίου της, ιδιαίτερα δε η σύσφιξη των σχέσεων κληρικών και λαϊκών. Κλήρος και λαός συναποτελούν το σώμα της Εκκλησίας και συμπορεύονται προς την επίτευξη της εν Χριστώ σωτηρίας. Οι κληρικοί έχουν το ειδικό χάρισμα της ιεροσύνης και διακονούν τον πιστό λαό του Θεού. Οι πιστοί έχουν τη γενική ιεροσύνη, που λαμβάνουν με το βάπτισμα, είναι το «βασίλειον ιεράτευμα», χωρίς το οποίο Εκκλησία δεν υφίσταται.

Η Συνέλευση άρχισε με χαιρετισμό από τον έντιμο Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Συνέλευσης και του έργου γενικότερα της Μητροπόλεως για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

a2 2 Ειδήσεις, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Να σημειώσουμε ότι η Ε΄ Κληρικολαϊκή Συνέλευση σήμανε και το τέλος της κατηχητικής περιόδου, όπως και των συνάξεων των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών. Ως εκ τούτου απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνέλευση ο υπεύθυνος της Κατηχητικής Κίνησης της Μητροπόλεως Κωνσταντίας π. Χρήστος Κούλενδρος. Ο πατήρ Χρήστος έκανε μία ανασκόπηση στη χρονιά που πέρασε και ευχαρίστησε όλους του Κατηχητές και Κατηχήτριες για τη συνεργασία τους. Ευχαρίστησε επίσης τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, ο οποίος είναι πάντα δίπλα στα Κατηχητικά Σχολεία. Εκ μέρους των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδέσμων κα Μηλίτσα Μαυρουδή, η οποία αναφέρθηκε στο έργο, τη δράση και το ρόλο των Συνδέσμων στην Εκκλησία και την κοινωνία. Ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την στήριξη του και τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Κωνσταντίας Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Ο Πανιερώτατος εξήρε τη σημασία της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Τόνισε τη σημασία της παρουσίας της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας για τη θετική του ανταπόκριση και την εδώ παρουσία του. Τόνισε επίσης ότι η Κληρικολαϊκή Συνέλευση αποτελεί μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση κατά πόσον έχουμε ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του Θεού. Ευχαρίστησε επίσης τους Ιερείς της Μητροπόλεως, τους Συνεργάτες, τους Κατηχητές και Κατηχήτριες και τα Μέλη της Θρονικής Επιτροπής της Μητροπόλεως. Ο Πανιερώτατος έκανε επίσης μια πολύ σύντομη αναφορά στο έργο της Μητροπόλεως Κωνσταντίας.

a3 2 Ειδήσεις, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου

Η κεντρική ομιλία της Ε΄ Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως Κωνσταντίας είχε σαν θέμα: «Η τιμή των εικόνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία». Ομιλητής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε διαχρονικά στην τιμή των ιερών εικόνων στην Εκκλησία και δη την Ορθοδοξία. Έκανε μια σύντομη αναφορά στην εικονομαχία, η οποία ταλάνισε την Εκκλησία για ένα αιώνα. Τόνισε ότι η τιμή της εικόνας διαβαίνει προς το εικονιζόμενο πρόσωπο. Ο Σεβασμιώτατος με αφετηρία την Αγία Γραφή και τους Πατέρες ανέλυσε τη θεολογία της εικόνας. Τέλος έκανε σύντομη αναφορά και στην ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Μετά το πέρας της Συνέλευσης και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ακολούθησε δεξίωση στο προαύλιο του ναού.

a4 2 Ειδήσεις, Μητρόπολη Κωνσταντίας, Νέα Αμμοχώστου