Το 5ο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας στο Υπουργικό

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα προς έγκριση το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας και των εγγυητών.

Στόχος της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή της αναστολής του νόμου των εκποιήσεων στις 19 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Σίγμα, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, οι σοβαρές διαφωνίες και ενστάσεις των δανειστών στο θέμα των εγγυητών, φέρονται να έχουν καμφθεί.

Σε περίπτωση εκποίησης ενυπόθηκων δανείων δεν θα επωμίζονται τελικά όλο το βάρος οι εγγυητές, αλλά θα προστατεύονται σημαντικά από το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Μιλώντας μετά το πέρας της χθεσινής κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση επί του πλαισίου αφερεγγυότητας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας θα πρέπει να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η εξέτασή τους.

Όπως είπε, πέραν του ότι η αναστολή του νόμου των εκποιήσεων προκαλεί αβεβαιότητα, δεν αντιμετωπίζει τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις, τα δάνεια παραμένουν, τα επιτόκια παραμένουν, τα νοικοκυριά γονατίζουν κάτω από το βάρος του δανεισμού τους και ότι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν τα όπλα στους δανειολήπτες να εξαναγκάζουν τις τράπεζες να αναδιαρθρώνουν τα δάνεια και αν είναι δυνατό να μπορούν διαγράφουν μέρος του δανείου.

Αναφέροντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα το πέμπτο νομοσχέδιο που αφορά τις διαγραφές των δανείων και την προστασία των εγγυητών, είπε ότι σήμερα έλαβαν νέες διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Ανέφερε επίσης ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης της μελέτης των νομοσχεδίων που έχει ενώπιόν της η Επιτροπή και ότι η συζήτηση θα συνεχίσει την ερχόμενη Τρίτη.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δίνουν μάχη να περάσουν μέσα από αυτά τα νομοσχέδια πραγματικές ασφαλιστικές ρήτρες, ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες και τους μικροοφειλέτες. Εξέφρασε λύπη γιατί – όπως είπε – δεν υπάρχει σοβαρή προσπάθεια από πλευράς κομμάτων να τροποποιήσουν τα νομοσχέδια που έφερε η Κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση απέρριψε την εισήγηση των Οικολόγων κατά τη διαδικασία εξέτασης των δανείων φυσικών προσώπων και εταιρειών, από την αρχή να εξαιρούνται οι καταχρηστικές ρήτρες και οι παράνομες «φορτώσεις» των δανείων.

Πηγή: SigmaLive

Ροη Ειδησεων

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Παραλιμνίου η τελετή παράδοσης του Δημοτικού Συμβουλίου…

1 Ιουλίου, 2024

Σε άνοδο τα εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των νέων – Πού οφείλεται;

Περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης…

1 Ιουλίου, 2024

Υφυπουργός και ΓΓ Οργ. Ψηφιακής Συνεργασίας: Kόμβος καινοτομίας η Κύπρος

Τον κομβικό ρόλο της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες και την καινοτομία στην περιοχή…

1 Ιουλίου, 2024

Τεχνική Σχολή Αυγόρου: Μαθητές κατέκτησαν την 1η θέση στον διαγωνισμό Robotex

Η ομάδα ρομποτικής τής Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου-Αυγόρου κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό Robotex στην…

1 Ιουλίου, 2024

Τον Ιωάννη Δημητριάδη ψάχνει η Αστυνομία για κλοπή και διάρρηξη κτιρίου (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες, που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ 35 ετών,…

1 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: «Σοκ, γαλλική τραγωδία, μπούμερανγκ στον Μακρόν» – Πώς υποδέχτηκε ο Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών

Τα πρωτοσέλιδα στον γαλλικό Τύπο και γενικότερα τα σχόλια των ΜΜΕ στέκονται στην παταγώδη αποτυχία…

1 Ιουλίου, 2024