Καταδίκη κατηγορουμένων για το πενταπλό φονικό

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε σήμερα στη Λάρνακα, αγόρευσε για πέντε περίπου ώρες η Κατηγορούσα Αρχή, για την υπόθεση της δίκης των δύο Ελλήνων Δημήτρη Μαμαλικόπουλου 29 ετών και Αναστάσιου Τσεχιλίδη 41 ετών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης πέντε προσώπων, για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, τύπου Γκλογκ χωρίς την άδεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων και παράνομη μεταφορά εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων.

Στην αποτελούμενη από 170 σελίδες αγόρευσή του, ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Αριστείδης ανέφερε ότι για την υπόθεση κατατέθηκαν 292 τεκμήρια, ενώ κλήθηκαν 117 μάρτυρες κατηγορίας. Πρόσθεσε ότι το Κακουργιοδικείο «κλήθηκε να δικάσει ίσως τη σοβαρότερη υπόθεση φόνων εκ προμελέτης που έχουν ποτέ διαπραχθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία εν καιρώ ειρήνης. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των θυμάτων που καθιστά την παρούσα υπόθεση ως την πιο σοβαρή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το μακελειό της Αγίας Νάπας», σημείωσε.

Ανέφερε ότι «η ισχύς, η ποιότητα και η ποσότητα της περιστατικής μαρτυρίας, περιλαμβανομένων των ψευδών δηλώσεων των κατηγορουμένων, είναι συντριπτική και οδηγεί στο συμπέρασμα πως αυτοί ήταν οι δράστες των φόνων» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Δικαιοσύνη αντιλήφθηκε πλήρως την ενοχή των κατηγορουμένων και καλείται να δείξει ότι δεν είναι τυφλή αλλά αντιθέτως ότι «είδε» εντός της αίθουσας μέσω των 205 βίντεο που προβλήθηκαν την εν ψυχρώ δολοφονία πέντε νέων ανθρώπων σε «πραγματικό χρόνο».

Σημείωσε πως η μαρτυρία που προσκομίστηκε δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και εισηγήθηκε πως «το Δικαστήριο μπορεί με ασφάλεια να καταδικάσει τους κατηγορούμενους σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Η εγκληματική πρόθεση των κατηγορουμένων και το στοιχείο της προμελέτης ενυπάρχει παντού μέσα στις ενέργειες και προπαρασκευαστικές πράξεις των κατηγορουμένων και στην ψυχραιμία που επέδειξε ο 1ος κατηγορούμενος (Δημήτρης Μαμαλικόπουλος) πριν, κατά και μετά τις εκτελέσεις».

Ο κ. Αριστείδης είπε ακόμα ότι για το θάνατο των πέντε προσώπων χρησιμοποιήθηκε «ένα όπλο και ένας εκτελεστής που προσέγγισε το αυτοκίνητο από την πλευρά του συνοδηγού. H ιατροδικαστική μαρτυρία είναι ξεκάθαρη, αδιαμφισβήτητη και επιστημονικά θεμελιωμένη, ο εκτελεστής πυροβόλησε όλα τα θύματα από την αριστερή πλευρά του ακινητοποιημένου αυτοκίνητου, προσεγγίζοντας το δηλαδή από την πλευρά του συνοδηγού, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως τις εικόνες της εκτέλεσης που καταγράφηκαν και απομονώθηκαν από το CCTV γειτονικής μπυραρίας». Πρόσθεσε πως οι βαλλιστικές εξετάσεις που έγιναν στους κάλυκες που βρέθηκαν στη σκηνή και των βολίδων που αφαιρέθηκαν από τις σωρούς των θυμάτων κατέδειξαν ότι όλες οι σφαίρες ρίφθηκαν από το ένα και το αυτό όπλο.

Ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας στην αγόρευση του είπε, επίσης, πως οι κάμερες που ήταν συνδεδεμένες με τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης υποστατικών που βρίσκονται στο κέντρο της Αγίας Νάπας, «έγιναν μάρτυρες της προετοιμασίας και εκτέλεσης του σχεδίου δολοφονίας των πέντε επιβατών του αυτοκινήτου. Οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν σχετικά με την ανάλυση της εικόνας στα 205 βίντεο που απομονώθηκαν από 26 συνολικά κάμερες με βεβαιότητα ταύτισαν τους κατηγορουμένους στα οπτικά πλάνα». Ανέφερε ότι «ο εμπειρογνώμονας Γιώργος Καραθανάσης από την Ελλάδα ανέφερε πως ο αστυφύλακας που για εβδομάδες παρακολουθούσε αυτούσιο το περιεχόμενο των CCTV, λειτούργησε ως ένας οιονεί αυτόπτης μάρτυρας του φονικού».

Ο κ. Αριστείδης έκανε αναφορά και «στα ψεύδη του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου που όπως είπε αποδείχτηκαν με ανεξάρτητη μαρτυρία και αποτελούν μέρος της αλυσίδας της περιστατικής μαρτυρίας. Αρνήθηκε κάθε επικοινωνία με τον Jo, το άτομο δηλαδή που καθοδηγούσε τον 1ο κατηγορούμενο για τις κινήσεις των πέντε θυμάτων όταν εξήλθαν από τη δισκοθήκη στο Σόχο. Το τηλέφωνο του συγκεκριμένου ατόμου ήταν αποθηκευμένο στο κινητό του κατηγορούμενου και με τον οποίο αντάλλαξαν συνολικά 277 κλήσεις. Δεν γνώριζε, δεν συναντήθηκε και δεν επικοινώνησε με κανένα πρόσωπο στην Κύπρο, πλήρωσε τις επαναλαμβανόμενες διακοπές του εντός του Ιουνίου του 2012 από το ποσό των €8.000 που κέρδισε στο παιχνίδι ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ, τα οποία δήλωσε, ενώ δεν γνώριζε και δεν χρησιμοποίησε το μονοπάτι που οδηγεί από την εκκλησία στη σκηνή του φόνου».

Είπε ακόμα ότι «ο τρόπος με τον οποίο ο 2ος κατηγορούμενος (Αναστάσιος Τσεχιλίδης) παρέλαβε τον 1ο κατηγορούμενο (Δημήτρη Μαμαλικόπουλο) μετά τους φόνους καθιστά προφανές το γεγονός ότι ο 2ος κατηγορούμενος ήταν συνεργός του πρώτου και ότι η παρουσία του στην Κύπρο ήταν μέρος του σχεδίου. Σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε στις ανακριτικές του καταθέσεις, οι ενέργειές του αμέσως μετά το φόνο δεικνύουν ότι βρισκόταν σε ετοιμότητα και είχε την προσοχή και το βλέμμα του στραμμένα στο μονοπάτι για να δει τον 1ο κατηγορούμενο όταν θα επιστρέφει από την εκτέλεση» είπε και ανέφερε πως μόλις ο 2ος κατηγορούμενος είδε τον 1ο κατηγορούμενο να τρέχει από το μονοπάτι, έβαλε μπρος το αυτοκίνητο, πήρε θέση «αναχώρησης», άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού για να εισέλθει μέσα ο εκτελεστής και να απομακρυνθούν χωρίς καθυστέρηση».

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την αγόρευση του Δικηγόρου της Δημοκρατίας ήταν και ο πραγματικός στόχος των δραστών, Φάνος Καλοψιδιώτης.

Στις 20 Νοεμβρίου 2013 αναμένεται να αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων.

Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης, που δεν παραδέχθηκαν ενοχή, είχαν κατηγορηθεί για πέντε κατηγορίες, μία για κάθε θύμα, ότι δηλαδή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, εκ προμελέτης επέφεραν με παράνομη πράξη, δηλαδή πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο κατηγορίας Β, το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία.

Ροη Ειδησεων

Αυτός καταζητείται για το φονικό στην Ορμήδεια (ΕIKONA)

O 45χρονος Κώστας Σωτήρη Αντωνίου καταζητείται σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση φόνου η οποία συνέβη στις…

26 Ιουνίου, 2024

ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ: Η 48ωρη απεργία είναι μονόδρομος

Η 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου είναι μονόδρομος, ευθύνη της «άτεγκτης» στάσης του…

26 Ιουνίου, 2024

Παραμένει υπό κράτηση για άλλες 8 μέρες ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε, μετά από αίτημα της Αστυνομίας, την ανανέωση για άλλες οκτώ…

26 Ιουνίου, 2024

Στον εισαγγελέα δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του

Στον εισαγγελέα μεταφέρεται αυτή την ώρα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τον οποίο κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή…

26 Ιουνίου, 2024

Λάρνακα: Επιβάτης χτύπησε οδηγό λεωφορείου επειδή δεν σταμάτησε

Αυθόρμητη απεργία πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι οι οδηγοί της εταιρείας Cyprus Public Transport…

26 Ιουνίου, 2024

Το «χαμηλό πέρασμα» του αεροπλάνου της Μπέρμποκ από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και η εξήγησή του

Το αεροπλάνο που μετέφερε εχθές τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τον Ισραήλ στον Λίβανο…

26 Ιουνίου, 2024