Σωτήρα 5 αστέρων


Το έργο Sun City Spa Resort & Residences στον Δήμο Σωτήρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του και το πρώτο που αποτελεί μικτή ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας με οικιστικές κατοικίες. H ανάπτυξη χωροθετείται νότια της λεωφόρου Αγίας Θέκλας. Σε απόσταση περίπου 600 μ. θα υλοποιηθεί το έργο της μαρίνας Αγίας Νάπας, το οποίο θα περιλαμβάνει αναπτύξεις πολλαπλών χρήσεων (αναψυχής, εμπορικές, οικιστικές κ.ά.).

 Το έργο που θεωρείται πολύ σημαντικό για τον Δήμο Σωτήρας υπολογίζεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2017 και θα αποπερατωθεί σε δύο χρόνια. Aναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα στον δήμο, ενώ υπολογίζεται ότι κατά τη λειτουργία του θα εργοδοτεί πέραν των 150 υπαλλήλων. Στην επένδυση του Ομίλου Giovani συμμετέχουν Κινέζοι επενδυτές.
Το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από τρεις υποδομές:

 α) Ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων που θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους. Το εμβαδόν του ξενοδοχείου ανέρχεται σε 15.930 μ2 και η δυναμικότητά του θα είναι 203 δωματίων / 406 κλινών. Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, διευκολύνσεις και χώρους στάθμευσης που απαιτούνται για ξενοδοχεία κατηγορίας 5*, σύμφωνα με τους Κανονισμούς του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και την Πολεοδομική Νομοθεσία (lobby / χώρος υποδοχής, bar, εστιατόρια, κουζίνες, αποθήκες, γυμναστήριο, χώρο παιχνιδιών, πισίνες, κ.ά.). Η χωρητικότητα του εστιατορίου, του μπαρ και της αίθουσας προγεύματος του ξενοδοχείου ανέρχεται στα 300, 50 και 150 άτομα, αντίστοιχα.

 β) Σύμπλεγμα 44 τουριστικών διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου, το οποίο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τέσσερις επιπλέον ορόφους. Το εμβαδόν του συμπλέγματος ανέρχεται στα 2.070 μ2 και περιλαμβάνει 44 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου.

 γ) Τουριστικό συγκρότημα με 11 πολυτελείς κατοικίες τριών υπνοδωματίων που θα χωροθετηθεί στο νότιο μέρος της ανάπτυξης και θα εφάπτεται με χωμάτινο δρόμο. Το συνολικό εμβαδόν των κατοικιών θα ανέρχεται στα 1.440 μ2.

 Στην αρχιτεκτονική μελέτη του προτεινόμενου έργου έχει γίνει προσπάθεια για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, όπως περισσότερες οπτικές φυγής κυρίως προς τη θάλασσα, βιοκλιματικός σχεδιασμός και χρήση υλικών και χρωμάτων που θα συνάδουν με το περιβάλλον.

Η Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη θα διαθέτει συνολικά 174 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του ξενοδοχείου και του συμπλέγματος διαμερισμάτων, εκ των οποίων οι έξι θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ.


 Σχέδιο για προστασία χλωρίδας και πανίδας

Η θέση της περιβαλλοντικής Αρχής έχει να κάνει με το μέγεθος της ανάπτυξης και το γεγονός πως το νότιο μέρος της μονάδας εφάπτεται των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Λιοπέτρι – Αγ. Θέκλα του Δικτύου Natura 2000, και αναμένεται να επιφέρει πίεση στην προστατευόμενη περιοχή και στα είδη που φιλοξενούνται.

Ο σχεδιασμός επίσης και το ύψος των κτηρίων αναμένεται να επηρεάσουν το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, ενώ ο όγκος των κτηρίων θα αποκόψει την οπτική πρόσβαση των διερχομένων βόρεια της μονάδας, προς την κατεύθυνση του εξωκλησιού της Αγίας Θέκλας και προς τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική Αρχή, για να καταστεί εφικτή η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας στον συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει ο αιτητής να εκπονήσει Ειδικά Σχέδια Ενημέρωσης των επισκεπτών της ανάπτυξης και χρηστών της παραλίας. Λόγω της εγγύτητας του έργου με τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων που θα υπάρχουν, ο αιτητής θα πρέπει επίσης να εκπονήσει και να συμβάλει σε συγκεκριμένες δράσεις προστασίας των ειδών και του χαρακτήρα της περιοχής, εντός της περιοχής προστασίας.

 Το Σχέδιο που θα ενσωματωθεί στην πολεοδομική άδεια και θα πρέπει να υποβληθεί γα έγκριση στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στην Υπηρεσία Θήρας εντός τριών μηνών από την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, θα παρουσιάζει μεταξύ άλλων και τα είδη χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και εισηγήσεις και μέτρα προστασίας, τόσο εντός όσο και εκτός της Μονάδας.

Πηγή: Η σημερινή

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024