Περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τριετία στον τομέα της ενέργειας

a 159 Ειδήσεις
a 4275 Ειδήσεις

Τέσσερις με πέντε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν τα επόμενα 3 χρόνια, στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος προσφέρει τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες για την κυπριακή οικονομία, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο λιμάνι Λεμεσού, στο πλαίσιο των εγκαινίων της μονάδας παραγωγής λάσπης της εταιρείας EDT, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως σημείωσε την ανάγκη για εκπαίδευση νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα συναφή με τον τομέα της ενέργειας.

Ανέφερε δε πως οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επαφή με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και άλλους ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή στην Κύπρο για να εκπαιδεύονται νέα άτομα στον τομέα των επαγγελμάτων της ενέργειας, ώστε να μη χρειάζεται η Κύπρος να εισάγει, είτε επιστημονικό, είτε εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.

Η επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική, πρόσθεσε ο υπουργός Συγκοινωνιών, υποδεικνύοντας πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μπορεί να υπερβαίνει και τα 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η αναγκαία υποδομή.

«Συνεπώς, είμαστε σε ένα καλό και σε ένα προχωρημένο στάδιο συνομιλιών και ελπίζω ότι είναι έργα αυτά τα οποία μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της Κυπριακής οικονομίας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Σόλων Κασίνης, επεσήμανε τις σημαντικές οικονομικές και άλλες προοπτικές που δημιουργούνται από τη λειτουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων της EDT στο λιμάνι Λεμεσού, προς εξυπηρέτηση των γεωτρήσεων της Noble.

«Υπάρχει υποδομή στην Κύπρο για ανακύκλωση και της λάσπης και όλων των άλλων υλικών κι αυτό σημαίνει, για μια γεώτρηση 117 εκατομμυρίων, τουλάχιστον 20 με 25% έσοδα για την Κύπρο», είπε ο κ. Κασίνης, σημειώνοντας ότι, όταν το 2014 θα υπάρχουν άλλες 4 με 5 γεωτρήσεις, «θα έχουμε ουσιαστική συνδρομή του τομέα στην οικονομία, είτε από απόψεως οικονομικών οφελών, είτε από απόψεως θέσεων εργασίας».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ