50.000 υπογραφές για επιστροφη της Αμμοχώστου στο Βρετανό Πρωθυπουργό

a 125 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3238 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την επίσημη αίτηση (petition) για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της μαζί με έγγραφα που αποδεικνύουν ότι συγκέντρωσε πάνω από 50.000 υπογραφές, επέδωσαν στο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον τη Δευτέρα τα στελέχη του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Σύνδεσμος, του οποίου τα μέλη και οι οικογένειές τους είναι πρόσφυγες από την Αμμόχωστο και τώρα Βρετανοί πολίτες, πραγματοποίησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη συνοδευτική επιστολή που παραδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ επισημαίνεται ότι την αίτηση υποστηρίζει πλήρως και η Τουρκοκυπριακή Ένωση για τη Δημοκρατία με έδρα το Λονδίνο.

Αναφέρεται, επίσης, ότι πρόσφατη δημοσκόπηση της τουρκοκυπριακής οργάνωσης Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο έδειξε ότι το 73% των Τουρκοκυπρίων της κατεχόμενης περιοχής τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της στους νομίμους κατοίκους της και του ανοίγματος του λιμανιού της.

Μιλώντας έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την επίδοση των εγγράφων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας Δρ. Βασίλης Μαύρου είπε ότι ζητείται από τον Πρωθυπουργό Κάμερον να ασκήσει η Βρετανία όλη την πίεση που μπορεί επί της Τουρκίας, ώστε να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της Αμμοχώστου στις εστίες τους και να δοθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Παρόντες κατά την επίδοση των εγγράφων ήταν και οι Βρετανοί βουλευτές Ντέιβιντ Μπάροους, Νικ ντε Μπουά και Άντι Λοβ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπάροους έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα στην οποία ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ήταν παρόντες λόγω του κοινού τους ενδιαφέροντος για την επιστροφή της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Όπως σημείωσε, το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η επιστροφή της Αμμοχώστου έχει νόημα και από οικονομική και εμπορική οπτική, ενώ παράλληλα είναι και θέμα δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών πρόσθεσε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης: «Είναι ένα μέτρο που πρέπει να συμβεί τώρα και που μπορεί πραγματικά να διοχετεύσει εμπιστοσύνη.

Είναι ευπρόσδεκτό που η υποστήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία είναι διακομματική και διακοινοτική».Παρών στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν και ο νεαρός Τουρκοκύπριος Τσάρε Τζόσαρ, εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής Νεολαίας στο Λονδίνο.

Όπως τόνισε, είναι σημαντικό η Κύπρος να επανενωθεί και επειδή είναι βέβαιος ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια μέρα, δεν έχει νόημα να περιμένουν όλοι τη συνολική λύση.

«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσδοκούμε και να εργαζόμαστε για μια τέτοια συνεκτική λύση, αλλά στο ενδιάμεσο οφείλουμε να δείχνουμε τη στήριξή μας σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως η επιστροφή των Βαρωσίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.