Βρείτε 5,8 δισ. ευρώ, αλλά…

Με το ποσό των 5,8 δισ. που η Λευκωσία πρέπει να εξασφαλίσει προκειμένου να πάρει τη στήριξη της ευρωζώνης να έχει μετατραπεί σε φετίχ, οι εταίροι αφήνουν την κυπριακή πλευρά να κάνει την κατανομή των ποσοστών της έκτακτης εισφοράς από τις καταθέσεις και κρατούν την ανάσα τους για τη σημερινή ψήφο στη Βουλή.

Την ίδια ώρα η ευρωζώνη ταλανίζεται από το σπάσιμο του ιερού άβατου της κατάθεσης στην τράπεζα, που κλονίζει την ψυχολογική εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα, και επιπλέον από την καταρράκωση της περίφημης ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000.

Χθες αργά το βράδυ έγινε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά, το Eurogroup εξέφρασε την άποψη ότι οι μικροί καταθέτες πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγάλους και σημείωσε τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι η κυπριακή πλευρά θα προχωρήσει σε μια πιο σταδιακή κατανομή της έκτακτης εισφοράς. Το ποσό πάντως των 5,8 δισ. παραμένει όρος απαράβατος και η ουσία της συμφωνίας δεν άλλαξε, ενώ δεν φαίνεται να υπήρξε οριστική κατάληξη σε συγκεκριμένα ποσοστά, παρόλο που πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι έγιναν προσπάθειες ώστε η έκτακτη εισφορά των καταθετών κάτω των 100.000 να είναι μηδενική.

Στην ήδη βαριά ατμόσφαιρα των Βρυξελλών κυριαρχούσε και μια απίστευτη αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο μόλις χθες άρχισαν να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις της και την πολιτική και ψυχολογική πολυπλοκότητά της. Η αίσθηση αυτή έγινε ακόμα πιο έντονη καθώς από το πρωί ξεκίνησε μια επίσης απίστευτη μάχη δηλώσεων και αντιδηλώσεων, με το Βερολίνο να ρίχνει το φταίξιμο της απόφασης να «μπει χέρι» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λευκωσία, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Λευκωσία και η ΕΚΤ έριχναν το φταίξιμο στο Βερολίνο.

Όσο η μέρα περνούσε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών έγινε τόσο τραγελαφικό που ακόμα και το Βερολίνο -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του στην απόφαση του Eurogroup να πλήξει τους μικροκαταθέτες.

Επί της ουσίας, ωστόσο, όλοι οι ισχυροί παίκτες της ευρωζώνης έθεταν το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου ως όρο απαράβατο, και ένιπταν τας χείρας τους ρίχνοντας το μπαλάκι της κατανομής των ποσοστών στη Λευκωσία.

Χαρακτηριστική του κλίματος στις Βρυξέλλες ήταν και η πρωτοφανής άρνηση της Κομισιόν να προβεί σε «πολιτικά σχόλια», όπως είπε εκπρόσωπός της, για την κατάσταση στην Κύπρο, παραπέμποντας τους δεκάδες ξένους ανταποκριτές που είχαν κατακλύσει την καθιερωμένη καθημερινή συνέντευξη τύπου σε άτυπη «τεχνική ενημέρωση». Η Κομισιόν θεωρείται πάντως μια από τους μεγάλους χαμένους της απόφασης, λένε στις Βρυξέλλες, και αυτό διότι φάνηκε σαφώς ότι έχει χάσει κάθε αξιοπιστία στα μάτια των ισχυρών της ευρωζώνης μετά τους υπεραισιόδοξους υπολογισμούς που έκανε για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το μόνο που προέκυψε από τη συνέντευξη τύπου ήταν κάτι πασίγνωστο πια εκείνην την ώρα: ότι οι εταίροι είναι ανοικτοί σε διαφοροποίηση του ποσοστού του φόρου στις καταθέσεις σε σχέση με τις αποφάσεις του Εurogroup, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή φορολογικό έσοδο ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Πηγές της Κομισιόν προσπαθούσαν επίσης να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, προβαίνοντας σε φαρισαϊκές εξηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ δεν τίθεται σε λειτουργία, καθώς πρόκειται για έκτακτη φορολογία. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν και όσοι διακατέχουν αξιόγραφα.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024