Πρόταση-«βόμβα» από Αβέρωφ για εκλογικό μέτρο στο 5%

CEB1 23 Ειδήσεις
Τα πάνω-κάτω στο κομματικό σκηνικό αναμένεται να επιφέρει πρόταση του ηγέτη του Δημοκρατικού Συναγερμού για αύξηση του εκλογικού μέτρου για είσοδο στη Βουλή στο 5%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να καταθέσει την πρότασή του ενώπιον της Βουλής στη συνεδρία της Ολομέλειας στις 29 Οκτωβρίου – θα απουσιάζει από την αυριανή Ολομέλεια λόγω ταξιδίου στο εξωτερικό.

CEB1 1811 Ειδήσεις

Η πρόταση θα κατατεθεί και «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν», ανέφερε χαρακτηριστικά συναγερμικός αξιωματούχος.

Η θέση της Πινδάρου είναι σαφής σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο: Ότι δεν μπορεί να παραμείνει το ποσοστό στην απλή αναλογική, το 1,8%, όταν στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το εκλογικό ποσοστό κυμαίνεται στο 5%. Στο κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν ότι για λόγους λειτουργικότητας του Κοινοβουλίου απαιτείται διαφοροποίηση του εκλογικού νόμου. Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, με 4 χιλιάδες ψήφους μπορεί ένας πολιτικός σχηματισμός να εξασφαλίσει εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

Η αλλαγή του εκλογικού μέτρου ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τα κοινοβουλευτικά κόμματα χωρίς ποτέ να γίνει κατορθωτό να παρουσιαστεί συγκεκριμένη πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής. Με την κίνησή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ρίχνει ουσιαστικά την μπάλα στο γήπεδο των άλλων πολιτικών δυνάμεων που θα κληθούν να τοποθετηθούν ευθαρσώς στο όλο ζήτημα.

Πάντως μεταξύ των κομμάτων υπάρχει μια άτυπη συμφωνία να μην προχωρούν σε αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας σε χρονική απόσταση κοντά σε εκλογική διαδικασία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν στην πρόταση τα κόμματα και ποιες θα είναι οι τελικές τοποθετήσεις τους.

Η πρόταση για το εκλογικό μέτρο θα είναι αποσυνδεδεμένη από άλλες προτάσεις που κατά καιρούς έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, ακόμη και η οριζόντια ψηφοφορία.

Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του διαμηνύει ότι είναι κάθετα αντίθετο στην όποια απόπειρα για αλλαγή του εκλογικού μέτρου.

Πηγή: Φιλελεύθερος