6 μύθοι για τη διατροφή μας

a 122
a 3762

Της Άντρης Βασιλείου*:

Τρόφιμα και ενέργειες γνώριμες και … παρεξηγημένες. Συχνά η βιομηχανία του αδυνατίσματος τις έχει κατηγορήσει ως παχυντικές και ανθυγιεινές, ενώ αντίθετα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Παρακάτω παραθέτουμε 6 διατροφικούς μύθους και αποκαθιστούμε την εικόνα των αντιλήψεων αυτών.

Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το μαύρο.
ΜΥΘΟΣ. Τόσο το λευκό όσο και το μαύρο ψωμί (ολικής άλεσης) έχουν ίσες θερμίδες, περίπου 80 σε μία φέτα 30 γραμμαρίων. Η διαφορά ωστόσο μεταξύ των δύο τύπων ψωμιού είναι ότι το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, λόγω της χρήσης μη επεξεργασμένων σιτηρών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητα συστατικά για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και για την προστασία της καρδιάς μας.

Το γκρέιπφρουτ «καίει» το λίπος.
ΜΥΘΟΣ. Μεγάλος και επικίνδυνος μύθος. Το γεγονός ότι το γκρέιπφρουτ είναι όξινο τρόφιμο δε σημαίνει ότι «καίει» το λίπος. Με αυτή τη λογική, τότε το λεμόνι, το πορτοκάλι και γενικότερα όλα τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να καίνε το λίπος. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε πως δεν υπάρχει λιποδιαλύτης! Η καύση του λίπους ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενέργεια για να καλύψεις ανάγκες του. Με άλλα λόγια, αν του παρέχουμε λιγότερη ενέργεια (μέσω της τροφής) από όση χρειάζεται, τότε ο οργανισμός θα κινητοποιήσει τις αποθήκες λίπους για να συμπληρώσει την απαραίτητη ενέργεια. Εκτός του ότι το γκρέιπφρουτ δεν «καίει» το λίπος, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο σε άτομα που πάσχουν από κάποια γαστρική διαταραχή, λόγω της οξύτητάς του.

Οι μπανάνες παχαίνουν.
ΜΥΘΟΣ. Κανένα φρούτο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παχυντικό». Η μπανάνα μας παρέχει τη διπλάσια ενέργεια σε σχέση με ένα μικρό μήλο (120 έναντι 60 περίπου θερμίδων) και αυτό οφείλεται στο ότι η μπανάνα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με όλα τα άλλα φρούτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παχαίνει! Αντίθετα, είναι το πιο πλούσιο σε κάλιο φρούτο και συστήνεται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αφού το κάλιο είναι ο κύριος ανταγωνιστής του νατρίου (αλατιού). Για το λόγο αυτό, αντί να αποφεύγουμε τη μπανάνα, απλώς τη μετράμε ως… δύο φρούτα. Παράλληλα, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για αυτούς που δεν αγαπούν τα φρούτα να φάνε δύο φρούτα μαζί…

Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή.
ΜΥΘΟΣ. Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με την λευκή ζάχαρη. Η υπεροχή της μαύρης ζάχαρης ως προς τη λευκή αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.

Αν παραλείπω γεύματα, χάνω βάρος ευκολότερα.
ΜΥΘΟΣ. Η συγκεκριμένη αντίληψη, όπως και η παραπάνω κυριαρχούν στο μυαλό πολλών ανθρώπων σχετικά με την απώλεια βάρους. Όταν μεταξύ δύο γευμάτων παρεμβάλεται μεγάλο χρονικό διάστημα (>4 ώρες) τότε το αίσθημα της πείνας γίνεται δυνατότερο και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο γεύμα να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτη που πρέπει. Οι έρευνες δείχνουν ότι 5-6 γεύματα και σνακ την ημέρα μειώνουν πιο αποτελεσματικά το βάρος μας και το διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι το καθημερινό μας πρόγραμμα επιτρέπει τέτοιες πρακτικές. Είναι πάντως σημαντικό να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο διότι … θα διαμαρτυρηθεί και θα μας εκδικηθεί!

Τα προϊόντα που είναι -light- έχουν λίγες θερμίδες.
ΜΥΘΟΣ. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα λιπαρά ή τη ζάχαρη που έχει ένα προϊόν με τις θερμίδες. Με την ένδειξη “light” εννοούν ότι το συγκεκριμένο προϊον έχει χαμηλά λιπαρά (ή και καθόλου) ή δεν περιέχει ζάχαρη. Αν δείτε τον πίνακα με τις θερμίδες του προϊόντος θα διαπιστώσετε πως light ΔΕΝ σημαίνει και λίγες θερμίδες!

Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, τρόφιμα που «παχαίνουν» και τρόφιμα που «αδυνατίζουν». Υπάρχουν καλές και κακές διατροφικές συνήθειες. Μία διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και έχει ως βάση την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής είναι η ιδανική. Μας βοηθάει να διατηρούμε ένα σωστό και σταθερό βάρος, μας προστατεύει από την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων όπως επίσης συμβάλλει και στην ψυχική μας ευεξία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την πανάρχαια ρήση: «παν μέτρον άριστον»!!

*Άντρη Βασιλείου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
www.cyprusdietcy.com