Φορτισμένο κλίμα στην τελετή μνήμης των 6 της ΕΜΑΚ

a 80 Ειδήσεις
a 6075 Ειδήσεις

Δείτε βίντεο από την τελετή

Σε φορτισμένο, συγκινησιακά κλίμα τελέσθηκαν το πρωί στο προαύλιο του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής στη Λευκωσία τα αποκαλυπτήρια επιτύμβιας στήλης με τα ονόματα των αδικοχαμένων μελών της Υπηρεσίας… 

Τα πεσόντα μέλη της ΕΜΑΚ στα οποία η Πυροσβεστική εκπλήρωσε την τιμητική υποχρέωση είναι οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιώργος Γιακουμή, Σπύρος Τταντής, Αδάμος Αδάμου, Βασίλης Κρόκος, Παναγιώτης Θεοφίλου.

Μετά από αγιασμό και τρισάγιο που τελέσθηκαν, με συγκινησιακή φόρτιση και σπασμένη φωνή, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράνκολας θυμήθηκε ότι μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2007, όπου οι δύο κυπριακές αποστολές της Πυροσβεστικής τιμήθηκαν μπροστά από το μνημείο των Ελλαδιτών πεσόντων πυροσβεστών, παρά την όποια ανησυχία για τους κινδύνους της υπηρεσίας δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα βρισκόταν στη θέση να τελεί αποκαλυπτήρια μνήμης ηρώων πυροσβεστών.

Σε δήλωση του μετά το τέλος της τελετής ο πατέρας του Παναγιώτη Θεοφίλου, Μιχάλης, είπε πως για τους συγγενείς η σημερινή μέρα είναι γεμάτη με εκδηλώσεις και συναισθηματική φόρτιση.

«Το γεγονός ότι οι πολίτες, ο απλός κόσμος ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων εξακολουθεί να βγαίνει στους δρόμους και να διαμαρτύρεται για το τραγικό γεγονός που συνέβη πριν ένα χρόνο υποδηλώνει ότι υπήρξαν αμέλειες και παραλήψεις που στοίχισαν την άδικη απώλεια της ζωής σε 13 ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση δικαιοσύνης ο κ. Θεοφίλου είπε ότι υπήρξαν αμέλειες και παραλείψεις σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε ότι δεν εφαρμόστηκαν επιχειρησιακές διαδικασίες που να προστατεύουν την ασφάλεια του προσωπικού, δεν εφαρμόστηκαν νόμοι και κανονισμοί με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε θάνατο, εν ώρα καθήκοντος 13 άνθρωποι.

Κατέληξε λέγοντας οι αμέλειες, οι παραλήψεις και οι ευθύνες θα εξετασθούν από το Δικαστήριο για να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΝΤ1