Υπερπροσφορά 6.000 βιογραφικών για μόνο 500 θέσεις

a 89 Ειδήσεις
a 1855 Ειδήσεις

Σε μια εποχή που η οικονομία δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας και ακόμη λιγότερες ποιοτικές θέσεις, που οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το ήμισυ της συνολικής ανεργίας, το Διαδικτυακό Σύστημα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, του Υπουργείου Εργασίας, βουλιάζει υπό το βάρος της υπερπροσφοράς εργατικών χεριών, έναντι της ελάχιστης εργοδοτικής ζήτησης.

Συνολικά 5.748 υποψήφιοι, με την πλειονότητα να είναι Κύπριοι, έχουν αναρτήσει τα βιογραφικά σημειώματά τους στο Διαδικτυακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, έναντι μόνο των 519 διαθέσιμων κενών θέσεων που υπέβαλαν 418 εργοδότες (στοιχεία μέχρι 14 Οκτωβρίου).

Αυτά και μόνο τα στοιχεία δηλώνουν την ασφυκτική πίεση που υφίσταται η αγορά εργασίας την τελευταία τριετία.

Το Διαδικτυακό Σύστημα απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες πολιτών:

– Σε Κύπριους και άλλους Ευρωπαίους πολίτες

– Σε εγγεγραμμένους άνεργους στα Γραφεία Εργασίας

– Σε εργοδότες οι οποίοι αναζητούν προσωπικό.

Καθώς το Διαδικτυακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, δέχεται πλημμυρίδα βιογραφικών σημειωμάτων και οι προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και της αγοράς εργασίας είναι ασθενικές, η αναζήτηση απασχόλησης στο εξωτερικό είναι μια επιλογή που κερδίζει έδαφος, κυρίως ανάμεσα στους νέους πτυχιούχους.

Σε μια προσπάθεια του EURES του Υπουργείου Εργασίας, να βοηθήσει άνεργους και εργαζόμενους να διερευνήσουν τις δυνατότητες εργοδότησης εκτός συνόρων, συνεχίζει τη διοργάνωση ανοικτών ενημερωτικών ημερίδων. Αυτή τη φορά συνεργάζεται με το EURES Γερμανίας και στο επίκεντρο βρίσκονται οι θέσεις απασχόλησης στην τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες για εργοδότηση προσωπικού αφορούν τις θέσεις: του τραπεζοκόμου, του μάγειρα, του υπαλλήλου υποδοχής και άλλες εργασίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εμπειρία εργοδότησης στην τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία, τουλάχιστον έξι μήνες. Οι σύμβουλοι του EURES Γερμανίας θα κάνουν επιτόπιες συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους, γι’ αυτό και απαιτείται να έχουν τα βιογραφικά τους, στην αγγλική ή στη γερμανική γλώσσα. Επίσης, οι Γερμανοί σύμβουλοι θα ενημερώσουν σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και διαμονής στη χώρα τους.

Θα πραγματοποιηθούν δύο ενημερωτικές ημερίδες ως εξής:

– Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Colden Bay στη Λάρνακα

– Την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Hotel στη Λεμεσό.

Η ενημέρωση αρχίζει στις 9.30 π.μ.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από το www.eurescyprus.eu και το Facebook: Cyprus European JOB DAYS.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ