Αγία Νάπα – Πρωταράς: €6,5 εκατομμύρια για πεζόδρομους

Διαδρομή με φόντο τη θάλασσα προσφέρουν οι παραλιακοί πεζόδρομοι Πρωταρά και Αγίας Νάπας στην επαρχία Αμμοχώστου. Οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας πραγματοποιούν έργα για αναβάθμιση του παραλιακού πεζόδρομου και τρέχουν να εξασφαλίσουν εγκρίσεις προκειμένου να προλάβουν να πραγματοποιήσουν τα έργα τη χειμερινή περίοδο. Τα έργα προγραμματίζονται να αρχίσουν το συντομότερο ώστε να ολοκληρωθούν κατά φάσεις για να μην επηρεαστεί η καλοκαιρινή περίοδος. Μέσα από το οργανωμένο παραλιακό μέτωπο αναμένεται να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών και λουομένων συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ.

Στον Πρωταρά ο υπό διαμόρφωση παραλιακός πεζόδρομος αποτελεί την τρίτη φάση του έργου του οποίου η πρώτη και η δεύτερη φάση έχουν ήδη κατασκευαστεί από το 2012. Στην Αγία Νάπα θα γίνει προσπάθεια ώστε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 να κατασκευαστεί πεζόδρομος στη θέση του υφιστάμενου ο οποίος έχει κατασκευαστεί πριν 25 περίπου χρόνια. Το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις και καταλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου της Αγίας Νάπας με κατεύθυνση προς την παραλία Νίσση. Η πρώτη φάση θα καλύπτει μια απόσταση περίπου 1500 μέτρα από το χώρο στάθμευσης στο λιμανάκι Αγίας Νάπας μέχρι την παραλία Περνέρα μπροστά από το Electra Holiday Village.

Στον Πρωταρά, η τρίτη φάση αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο το οποίο αποτελεί την βόρεια συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου πεζόδρομου (μήκος 1,3χλμ από τον Κόλπο Pola Costa προς τον κόλπο του ξενοδοχείου Golden Coast) και το δεύτερο τμήμα το οποίο αποτελεί την νότια συνέχεια (μήκος 0,9χλμ από το ξενοδοχείο Ναυσικά προς την περιοχή Νησιά). Το προβλεπόμενο κόστος του έργου φθάνει τα €3 εκατ., με έναρξη τον Οκτώβριο του 2016 και ολοκλήρωση τον Μάιο του 2017.

Ο Δήμος Παραλιμνίου θα δημιουργήσει ένα τοπιοτεχνημένο πεζόδρομο με πλατειές, πλατώματα, αστικό εξοπλισμό, φωτισμό, και δεντροφύτευση, ο οποίος θα είναι σε όλο το μήκος του προσβάσιμος από όλους (περιλαμβανομένων ΑμΕΑ, οικογενειών με παιδιά, και ηλικιωμένων). Η ανάπλαση του παραλιακού πεζόδρομου εκτίνεται σε περιοχή συνολικής έκτασης περίπου 7000m², περιλαμβάνοντας την κατασκευή του πεζόδρομου συνολικού μήκους 2228 τ.μ, την δημιουργία μικρών πλατωμάτων με ή χωρίς σκιάδια, την κατασκευή ραμπών πρόσβασης και σύνδεσης του πεζόδρομου με τις παραλίες, την κατασκευή χώρου στάθμευσης, την εγκατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία δημοσίων χώρων ντους, την εγκατάσταση ή και σύνδεση με τους υφιστάμενους αγωγούς συλλογής όμβριων υδάτων νέων αγωγών συνολικού μήκους 60 m και διαμέτρου 0.40 m καθώς και δεντροφύτευση.

Επίσης θα γίνουν ηλεκτρολογικές εργασίες για τον οδικό φωτισμό του πεζόδρομου, των ραμπών και των πλατωμάτων καθώς και εργασίες για υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Το έργο θα εκτελεστεί μέσα στην Ζώνη Προστασίας της Παραλίας χωρίς όμως να επεμβαίνει στις αμμώδες παραλίες οι οποίες αποτελούν την κύρια υφιστάμενη χρήση. Μέρος του προτεινόμενου πεζόδρομου που εκτείνεται από το ξενοδοχείο Ναυσικά προς την περιοχή Νησιά, χωροθετείται σε μήκος περίπου 480μ πλησίον της θαλάσσιας περιοχής «Νησιά», έκτασης 89 εκταρίων, που είναι ενταγμένο εντός του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

Κατά μήκος της όδευσης του πεζόδρομου σε διάφορα σημεία υπάρχει διάσπαρτη φυσική βλάστηση από καλαμιώνες, η οποία δεν θα επηρεαστεί από την προτεινόμενη ανάπτυξη.

Όσον αφορά την Αγία Νάπα προγραμματίζεται η δημιουργία ενός παραλιακού χώρου κίνησης, κοινωνικής δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και άθλησης σ’ ένα κατά τα άλλα δύσβατο και αφιλόξενο υφιστάμενο παραλιακό μέτωπο. Ο όλος χώρος του έργου οργανώνεται με την εισαγωγή του αστικού εξοπλισμού και διευκολύνσεων τόσο για τον πεζοπόρο, τον ποδηλάτη, αλλά και τον λουόμενο. Η κατασκευή αποβάθρων δίνει την ευκαιρία στους χρήστες του πεζόδρομου, να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς τον υφιστάμενο κίνδυνο ατυχημάτων λόγω του βραχώδες δύσβατου τοπίου της παραλίας το οποίο εκτείνετε σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, ατυχήματα τα οποία έχουν συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν στην προσπάθεια κυρίως των τουριστών να φτάσουν στο νερό διασχίζοντας τα δύσβατα και επικίνδυνα βράχια.

Αναβάθμιση του υφιστάμενου στην Αγ. Νάπα

Το όλο έργο στην Αγία Νάπα αναμένεται να κοστίσει €3,5 εκατ. με τον πεζόδρομο να κατασκευάζεται ακριβώς στην ίδια θέση του υφιστάμενου πεζόδρομου που έγινε πριν 25 χρόνια, με σκοπό να μην γίνουν επεμβάσεις σε ιδιωτικά τεμάχια μέσω μιας νέας όδευσης και παράλληλα να αναβαθμιστεί ο υφιστάμενος πεζόδρομος, τόσο από πλευράς υλικών όσο και επέκταση του πλάτους του, για να εξυπηρετήσει τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό χρηστών, καθώς επίσης και τη δημιουργία του εφαπτόμενου ποδηλατοδρόμου για την εξυπηρέτηση του αυξημένου αριθμού ποδηλατιστών οι οποίοι δεν θα επεμβαίνουν πλέον στον χώρο του πεζόδρομου για τη διακίνησή τους.

Το έργο περιλαμβάνει την παραλιακή όδευση του πεζόδρομου συνολικού πλάτους 5 μ. και μήκους 2.850 μέτρων, 3 παιδότοπους, ανθόκηπο με ενδημική χλωρίδα, παρατηρητήρια της φύσης, γήπεδα με διεθνείς προδιαγραφές για beach volley, beach soccer και skate park, αποβάθρες και εξέδρες προς και μέσα στη θάλασσα για πρόσβαση του κοινού προς το νερό, χώρο στάθμευση κατά μήκος του όλου έργου που υπάρχει πρόσβαση από και προς το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και αστικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει παγκάκια, καλάθους αχρήστων, βρύσες πόσιμου νερού, δημόσια ντους, στέγαστρα, αποδυτήρια/αποχωρητήρια.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Ενίσχυση μέτρων για αντιμετώπιση κρίσεων στην ΚΑΠ ζητούν οι Υπ. Γεωργίας MED9

Η ανάγκη για ενίσχυση και προώθηση των μέτρων για αντιμετώπιση κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής…

28 Μαΐου, 2024

Προσοχή! Αυτά τα προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

Προϊόντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες, τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους για τους εργαζόμενους και…

28 Μαΐου, 2024

Λιοπέτρι: 1η αιμοδοσία εις μνήμη Μαριλένας Σωτηρίου και Ανδρέα Μούσιου

1η αιμοδοσία εις μνήμη Μαριλένας Σωτηρίου και Ανδρέα Μούσιου διοργανώνεται την Κυριακή 2 Ιουνίου 2014…

28 Μαΐου, 2024

Έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, να εμβολιαστούν τα παιδιά λέει ο Δρ Ηλίας

Τον εμβολιασμό των παιδιών συστήνει ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ…

28 Μαΐου, 2024

Ο Κυριάκος Ιωακείμ απαντά σε δέκα διαφορετικές ερωτήσεις

Ο Κυριάκος Ιωακείμ θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου για το Δημοτικό…

28 Μαΐου, 2024

Χωρίς νερό αύριο οι Βρυσούλλες – Ο λόγος

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου,σας πληροφορεί ότι λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 29/5/24…

28 Μαΐου, 2024