Φιλοδώρημα €700.000 στο Δημήτρη Χριστόφια και τους υπουργούς του

a 75 Ειδήσεις
a 4543 Ειδήσεις

Συνολικό ποσό €698.940 θα μοιραστούν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με στενούς συνεργάτες και υπουργούς του, ως φιλοδώρημα, για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στον τόπο. Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να καταβληθεί στους πιο πάνω, από εβδομάδας.

Το ύψος των φιλοδωρημάτων που θα λάβει ο κ. Χριστόφιας και οι συνεργάτες του θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο, εάν δεν ετροποποιείτο η κείμενη νομοθεσία που διέπει τις συντάξεις των ανώτατων αξιωματούχων, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1/1/2013.

Συγκεκριμένα, φιλοδώρημα θα λάβουν ο κ. Χριστόφιας, ο Τίτος Χριστοφίδης που υπηρέτησε από τη θέση του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ο Στέφανος Στεφάνου που διετέλεσε κυβερνητικός Εκπρόσωπος καθώς και οκτώ από τους 11 υπουργούς του κ. Χριστόφια. Οι Ελένη Μαύρου, Βάσος Σιαρλή και Ανδρούλα Αγρότου δεν θα λάβουν φιλοδώρημα καθώς δεν έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 12 μηνών. Συνεπώς, δεν δικαιούνται ούτε σύνταξη από τη θητεία τους, ως υπουργοί.

Το ποσό που θα καταβληθεί ως φιλοδώρημα στον κ. Χριστόφια ανέρχεται περίπου στα €80.000 καθότι έλαβε στο παρελθόν τα φιλοδώρημα που του αναλογούσαν, αποχωρώντας πρώτα από τη θέση του βουλευτή και στη συνέχεια, από τη θέση του προέδρου της Βουλής. Στον Στέφανο Στεφάνου όπως και στη Σωτηρούλα Χαραλάμπους που υπηρέτησαν μια πλήρη θητεία 60 μηνών, το ποσό του φιλοδωρήματος τους ανέρχεται στα €94.314. Ο Νεοκλής Συλικιώτης θα λάβει περίπου €2.000 περισσότερα τους, περίπου €96.000 καθώς μετρά υπηρεσία πέραν των 60 μηνών σε υπουργικό θώκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω, ως κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ, θα καταθέσουν το φιλοδώρημα τους στο ταμείο του κόμματος. Θυμίζουμε ότι, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τυρίμος βρέθηκε εκτός κόμματος επειδή αρνήθηκε να καταθέσει το φιλοδώρημα του στο κομματικό ταμείο.

Περιορισμένα συνταξιοδοτικά ωφελήματα θα λάβουν και οι Τίτος Χριστοφίδης, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και ο Σοφοκλής Αλετράρης λόγω της προϋπηρεσίας τους στη Δημόσια Υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του περί Κρατικών Αξιωματούχων Νόµου του 2011, µε ημερομηνία ισχύος την 1/1/2013, κατά τον περιορισμό των ωφελημάτων στο ήµισυ των υψηλοτέρων απολαβών συνυπολογίζεται, πλέον, και η σύνταξη που κερδήθηκε για υπηρεσία στη δημόσια υπηρεσία, η οποία πριν την τροποποίηση, περιλαμβανόταν στις εξαιρέσεις.

Όπως μας λέχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, η μεθοδολογία που ακολουθείται για τον καθορισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των αξιωματούχων που είχαν υπηρετήσει και σε άλλα αξιώματα ή θέσεις, είναι η ακόλουθη: Υπολογίζεται το ποσό της ετήσιας σύνταξης του συγκεκριμένου αξιώματος κατά την ηµεροµηνία αποχώρησης µε βάση τις πρόνοιες του περί Συντάξεων (Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας ) Νόµου του 1980. Τα ποσά των συντάξεων που είχαν εξαχθεί κατά την εκάστοτε αποχώρηση από τα προγενέστερα αξιώματα, αναπροσαρμόζονται µε τις εκάστοτε γενικές και τιµαριθµικές αυξήσεις που είχαν παραχωρηθεί στις συντάξεις µέχρι την ηµεροµηνία της αποχώρησης από το τελευταίο αξίωμα. Αν το συνολικό ποσό των ετήσιων συντάξεων δεν υπερβαίνει το ήµισυ των συντάξιµων απολαβών του αξιώματος που παρέχει τις υψηλότερες απολαβές, τότε, παραχωρείται στον συνταξιοδοτούµενο, το σύνολο των συντάξεων του. Σε περίπτωση, όµως, που ξεπερνά το ήµισυ των υψηλοτέρων απολαβών, τότε, επιβάλλεται ο περιορισμός στο ποσό της ετήσιας σύνταξης που κερδήθηκε µε υπηρεσία στο τελευταίο αξίωμα και από το περιορισμένο ποσό, εξάγεται το φιλοδώρημα (ετήσια σύνταξη Χ 14/3).

Τα φιλοδωρήματα που θα καταβληθούν στον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στους βουλευτές που ανέλαβαν καθήκοντα κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υπουργού (Χρήστος Στυλιανίδης, Χάρης Γεωργιάδης, Ιωνάς Νικολάου και Τάσος Μητσόπουλος), υπολογίστηκαν να ανέλθουν, λόγω του προηγούμενου αξιώματος που κατείχαν, στο συνολικό ποσό των €621.000.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ