71% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των συνομιλιών

Θετικό πρόσημο εισπράττει το Προεδρικό στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, γεγονός που ερμηνεύεται σε συνάρτηση και με άλλα στοιχεία ότι κάτι αλλάζει στην κοινή γνώμη σε σχέση με το πώς αντιδρούσε στο παρελθόν.

Η πρώτη έρευνα μέτρησης των αντιδράσεων των πολιτών μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, διαφοροποιεί τα δεδομένα όπως και παγιωμένες αντιλήψεις που θέλουν την πλειοψηφία να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις προσπάθειες προσέγγισης προς εξεύρεση λύσης.

Το 56% της κοινής γνώμης τοποθετείται θετικά στο ερώτημα: «τι γνώμη έχετε ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό» έναντι 36% που τοποθετείται αρνητικά.

Συντριπτικά ευνοϊκά είναι τα νούμερα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο ερώτημα «τι συμβουλή δίνεται στον Πρόεδρο:

1) Να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις;
2) Κακώς προσυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν και να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις;

Το 71% των πολιτών τοποθετείται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσης και το 24% κακίζει την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε ό,τι αφορά τους δηκοϊκούς ψηφοφόρους για τους οποίους υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον στο Προεδρικό λόγω της απόφασης για αποχώρηση από την Κυβέρνηση, το ποσοστό των όσων δίνουν θετική ψήφο στην επανέναρξη των συνομιλιών ανέρχεται σε 58% και των αρνητικών ψήφων σε 38%.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για την παραμονή ή όχι του ΔΗΚΟ στο κυβερνητικό σχήμα.

Έξι στους δέκα πολίτες τοποθετούνται υπέρ της παραμονής και 27% τοποθετούνται αρνητικά. Ένα άλλο ποσοστό 13% αποφεύγει να τοποθετεί.

Ανάμεσα στους δηκοϊκούς ψηφοφόρους τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 61% θέλουν παραμονή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση και 34% ζητούν αποχώρηση.

Η κοινή γνώμη τοποθετείται θετικά στην προοπτική εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εφτά στους δέκα πολίτες βλέπουν ευνοϊκά την προώθηση Μέτρων, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα ΜΟΕ κερδίζουν έδαφος ακόμη και μεταξύ εκείνων που αρνητικά τοποθετούνται στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, βελτιώνεται ο δείκτης αισιοδοξίας των πολιτών που εκτιμούν ότι υπάρχει προοπτική ανάκαμψης ανκαι φαίνεται ότι το πεδίο είναι ακόμη ανοιχτό για περαιτέρω βήματα.

Πήραν τα πάνω τους Πρόεδρος, Αβέρωφ, Άντρος

Διαφοροποιήσεις καταγράφονται στην έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Προεδρικού και σε ό,τι αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών ηγετών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγράφει σύμφωνα με την έρευνα βελτίωση των θετικών ποσοστών του που ανέρχονται σε 63%.

Ανοδικά είναι τα ποσοστά για τον ηγέτη του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, από 51% τον περασμένο Οκτώβρη ανεβαίνει στο 58%. Τη μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού που εκτοξεύεται σε 44% από 31%.

Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο του οποίου η δημοτικότητα μετρήθηκε για πρώτη φορά ως ηγέτη του ΔΗΚΟ οι θετικές ψήφοι ανέρχονται σε 55%.

Καθοδική είναι η αποτίμηση της κοινής γνώμης για τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου που έπεσε από το 58% στο 51%.

Όπως και για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη του οποίου τα ποσοστά συρρικνώνονται σε 44% από 49%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται για τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, από 49% σε 40%.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919 Χριστοδουλίδης Χάρης Ανδρέα Αβρααμίδη 49 Στρόβολος 22879747…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024