Επιχορηγημένο λάπτοπ σε 742 άπορους μαθητές

Χριστουγεννιάτικη έκπληξη επιφύλαξε το Υπουργείο Παιδείας σε 742 οικογένειες. Ισάριθμοι μαθητές θα λάβουν επιχορήγηση ύψους €400 για αγορά του δικού τους φορητού υπολογιστή, τύπου λάπτοπ. Το μέτρο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, εντάσσεται στο πλαίσιο της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, αλλά και στις προσπάθειες στήριξης των παιδιών που χρήζουν οικονομικής στήριξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, δικαιούχοι είναι οι μαθητές που φοιτούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στη Β’ και Γ’ τάξη δημοσίου Γυμνασίου ή ιδιωτικού σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης εγκεκριμένου από το υπουργείο, καθώς και οι μαθητές που φοιτούν στην προπαρασκευαστική τάξη των Εσπερινών Γυμνασίων. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως οι οικογένειες των συγκεκριμένων κατηγοριών μαθητών, είναι λήπτες δημόσιου βοηθήματος.

Το ποσό της χορηγίας ανέρχεται στα €400 και θα καταβάλλεται στους γονείς/ κηδεμόνες των δικαιούχων παιδιών ή στους ενήλικες μαθητές των Εσπερινών, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές και τη διαδικασία αγοράς που καθόρισε το υπουργείο.

Τονίζεται ότι το μέτρο θα καλύψει την επιχορήγηση μόνο της αγοράς καινούργιου φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που συνάδει με όλες τις σχετικές πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας και είναι συμβατός με τις ελάχιστες προδιαγραφές που ορίστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, μαζί με το συνοδευτικό λογισμικό σύστημα.

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν το λάπτοπ από προμηθευτή ή εταιρεία πώλησης της δικής τους επιλογής, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Για τη χορηγία θα γίνονται δεκτές συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 10η Δεκεμβρίου 2014, ημερομηνίας λήψης της απόφασης του Υπουργικού και μέχρι την 31η Αυγούστου, τελευταία ημέρα του σχολικού έτους.

Ως προς τη διαδικασία, το υπουργείο τονίζει τα εξής:

– Κάθε δικαιούχος μαθητής θα παραλαμβάνει από το σχολείο του επιστολή που επεξηγεί τις βασικές πτυχές του σχεδίου παραχώρησης της χορηγίας, τα απαραίτητα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν από τους γονείς και την εταιρεία (βεβαίωση συμβατότητας υπολογιστή με ελάχιστες προδιαγραφές και βεβαίωση δικαιούχου) όπως επίσης και βεβαίωση φοίτησης κατά τη φετινή χρονιά.

– Στη συνέχεια κάθε δικαιούχος θα προβαίνει στην παραγγελία φορητού υπολογιστή από τον προμηθευτή ή την εταιρεία της επιλογής του.

– Μετά την παραγγελία οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωμένες τις πιο πάνω βεβαιώσεις, μαζί με το πρωτότυπο τιμολόγιο (και απόδειξη αγοράς) στις γραμματείες των σχολείων τους, οι οποίες θα τις προωθούν στις οικείες Σχολικές Εφορείες, στην περίπτωση των μαθητών των δημοσίων Γυμνασίων και Εσπερινών, ή στον διευθυντή του σχολείου στην περίπτωση των μαθητών των ιδιωτικών. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά πρέπει να προσκομίζονται και σε περίπτωση αγοράς του υπολογιστή από το διαδίκτυο ή από χώρα του εξωτερικού.

– Το σχετικό τιμολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: όνομα και αριθμό ταυτότητας κηδεμόνα, όνομα, αριθμό ταυτότητας και αριθμό μητρώου μαθητή, ημερομηνία αγοράς, χαρακτηριστικά προϊόντος, όνομα και υπογραφή εκδότη του τιμολογίου, λογότυπο της εταιρείας και περίοδο εγγύησης.

– Η οικεία Σχολική Εφορεία / διεύθυνση του ιδιωτικού σχολείου θα προβαίνει στον έλεγχο των πιο πάνω στοιχείων και θα εκδίδει τις επιχορηγήσεις υπό μορφή επιταγής στο όνομα του προμηθευτή και θα την παραδίδει στη γραμματεία του σχολείου του δικαιούχου.

Κατ’ εξαίρεση και για μαθητές της Γ’ τάξης

Το επίδομα για αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή καθιερώθηκε το 2008-2009 για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Β’ τάξης των δημοσίων Γυμνασίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, η χορηγία έφτανε τα €400 ανά δικαιούχο μαθητή.

Στην πορεία μειώθηκε στα €300, αλλά ταυτόχρονα επεκτάθηκε και στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Λόγω της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών, στη συνέχεια περιορίστηκε στα €250, ενώ πρόπερσι δόθηκε μόνο στους άπορους μαθητές. Το 2013 το μέτρο δεν εφαρμόστηκε. Μετά τη διακοπή του ενός έτους, επανέρχεται φέτος για τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και κατ’ εξαίρεση διευρύνεται και για τους μαθητές της Γ’ τάξης οι οποίοι δεν επωφελήθηκαν πέρσι. Σημειώνεται ότι η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για κάλυψη των 742 δικαιούχων ανέρχεται στις €296.800.

Σε περίπτωση που ο μαθητής επιλέξει φορητό υπολογιστή ο οποίος υπερβαίνει το ποσό των €400, η επιχορήγηση θα καλύπτει μόνο το ποσό της υπουργικής απόφασης. Η σχετική επιταγή θα αναγράφει το ποσό της χορηγίας και όχι της αγοράς. Αντίστοιχα, εάν το ποσό της αγοράς του λάπτοπ είναι μικρότερο από τα €400, τότε στην επιταγή θα αναγράφεται το ακριβές ποσό της αγοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στο τηλέφωνο 22306030 και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024