Υπό 8ήμερη κράτηση οι δύο ιατροί για μίζες και φακελάκια

CEB1 34 Ειδήσεις
CEB1 1422 Ειδήσεις

Διατάγματα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον του εκτελεστικού διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής, Γιαννάκη Κυαμίδη και του ιατρού της ίδιας κλινικής Βασκέν Σιαφεριτιάν, εξέδωσε το Σάββατο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν οι δύο γιατροί. Εναντίον τους διερευνάται υπόθεση χρηματισμού δημοσίων λειτουργών στον τομέα της Υγείας.

Ο αστυνομικός ανακριτής είχε αιτηθεί από το Δικαστήριο την έκδοση διαταγμάτων κράτησης οκτώ ημερών και για τους δύο.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και εναντίον γιατρού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ο οποίος όμως απουσιάζει στο εξωτερικό και αναμένεται να επιστρέψει μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, γιατροί του δημοσίου έστελναν ασθενείς σε συγκεκριμένο Ακουολογικό Κέντρο της Λευκωσίας έναντι αμοιβής. Ο Κυαμίδης συνελήφθη σε ιατρικό κέντρο με φάκελο στο χέρι ο οποίος περιείχε 600 ευρώ σε σημαδεμένα χαρτονομίσματα. Τα αδικήματα φέρεται να διαπράττονταν από το 2008 μέχρι σήμερα.

Αγγελίδης: Όποιος έχει στοιχεία να τα δώσει στην Αστυνομία

Η Αστυνομία προτρέπει το κοινό εάν έχει οποιαδήποτε στοιχεία που αφορούν την υπόθεση σύλληψης γιατρών για μίζες, να τα καταθέσει ώστε να διερευνηθούν.

Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι Αστυνομία διερευνά μια σοβαρή υπόθεση σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της καταδολίευσης, της κατάχρησης εξουσίας δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης, δεκασμού δημοσίου λειτουργού. Τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί από το 2008 μέχρι σήμερα.

«Η Αστυνομία χθες ενέργησε τάχιστα και με μεθοδικότητα και προχώρησε στη σύλληψη 2 προσώπων και έχουν παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο και εξασφαλίστηκε διάταγμα κράτησης τους για περίοδο 8 ημερών.

«Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης θα ληφθούν καταθέσεις από πρόσωπα που θα δώσουν μαρτυρίες σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Θα ανακριθούν οποιαδήποτε πρόσωπα κριθεί σκόπιμο και βεβαίως αναλόγως των εξελίξεων η Αστυνομία θα συνεχίσει για πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης» είπε ο κ. Αγγελίδης.

«Έχοντας υπόψη την ιδιομορφία της υπόθεσης και τα γεγονότα τα οποία εξετάζονται θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε έχει πληροφορίες ή στοιχεία που ενδεχομένως να βοηθήσουν την συγκεκριμένη υπόθεση ή οποιαδήποτε άλλη υπόθεση που σχετίζεται με τέτοιου είδους θέματα είναι καλό να τα καταθέσει έγκαιρα στην Αστυνομία» σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

«Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο για την ενοχή οποιουδήποτε προσώπου τον έχει η δικαιοσύνη και η δική μας θέση είναι ότι θα διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση» είπε.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι εκτός από τα δυο πρόσωπα τα οποία έχουν συλληφθεί υπάρχει ένταλμα σύλληψης για ακόμα ένα πρόσωπο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο εξωτερικό και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα. Σε περίπτωση που δεν επιστρέψει υπάρχει σχετική διαδικασία η οποία θα τηρηθεί ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η καταγγελία έγινε από το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο και από εκεί η Αστυνομία προχώρησε στη διερεύνηση των στοιχείων με το χθεσινό αποτέλεσμα που είχε εντοπιστεί στην κατοχή του προσώπου ο φάκελος με τα 600 ευρώ.

«Προτρέπουμε τον οποιοδήποτε αν έχει στοιχεία να τα δώσει στην Αστυνομία γιατί υπάρχει σίγουρα το ενδεχόμενο να βοηθήσει ή μπορεί να προκύψουν τα οποιαδήποτε στοιχεία για άλλη υπόθεση» όπως σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

Αποφασισμένο να πατάξει κάθε είδος φαινομένου διαφθοράς το Υπ. Υγείας

Αποφασισμένο είναι το Υπουργείο Υγείας να πατάξει κάθε είδος φαινομένου διαφθοράς, διαβεβαιώνει με σημερινή ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη χθεσινή και σημερινή ημέρα και φέρουν λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας να εμπλέκονται σε υποθέσεις χρηματισμού, μόνο θλίψη και προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν σε όλους μας.

«Αναμένοντας την έκβαση των σχετικών ερευνών, και με απόλυτο σεβασμό στο έργο των ανακριτών αρχών και της Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Υγείας όπως πατάξει κάθε είδος φαινομένου διαφθοράς», σημειώνεται.

Γεγονότα σαν και αυτά, συνεχίζει το Υπουργείο Υγείας, αναδεικνύουν από μόνα τους την αδήριτη ανάγκη της πλήρους μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα Υγείας καθότι το υφιστάμενο σύστημα στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν υποβοηθά τη διαφάνεια και την πάταξη παρόμοιων φαινομένων.

«Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, και μέχρις ότου επιτευχθεί η πλήρης μεταρρύθμιση, δεν θα σταματήσει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς, σε όποιο επίπεδο κι αν αυτή εντοπίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΑΣΥΚΙ: Να αποδοθούν αν υπάρχουν ευθύνες

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταδικάζει υποθέσεις στις οποίες διαφαίνεται χρηματισμός ιατρών των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η δεδομένη περίπτωση με συλλήψεις γιατρών μας λυπεί, αν και ακόμα η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα, είπε ο πρόεδρος της, Σωτήρης Κούμας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, για τις συλλήψεις γιατρών που φέρονται να ενέχονται σε υπόθεση χρηματισμού, ο κ. Κούμας είπε πως πρέπει να τονίσουμε ότι όποτε αναδεικνύεται το θέμα αυτό, η ΠΑΣΥΚΙ απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως διερευνήσουν και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που υπάρχουν αν υπάρχου.

Να πούμε, σημείωσε, ότι κατά περιόδους αυτό το θέμα αναδεικνύεται περιοδικά είτε με καταγγελίες από ασθενείς είτε μέσω πληροφοριών που έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε ακόμα μετά από δηλώσεις αρμοδίων προσώπων, ακόμα και από τον υπουργό.

«Πρέπει να υπενθυμίσω ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τέτοια δήλωση και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας. Όταν έγιναν οι δηλώσεις πριν από ένα χρονικό διάστημα, εμείς ζητήσαμε αν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, εφόσον είναι η αρμόδια αρχή η οποία έχει και τους μηχανισμούς διερεύνησης όπως και τους μηχανισμούς απόδοσης ευθυνών -αν υπάρχουν- να πάει μέχρι το τέλος αυτή η υπόθεση», πρόσθεσε.

Δυστυχώς μέχρι τώρα, συνέχισε, αυτό δεν το έχουμε δει ποτέ όμως. «Ενώ υπάρχουν καταγγελίες, ανακοινώσεις, δηλώσεις ότι γιατροί παίρνουν φακελάκια ή χρηματίζονται – απτό παράδειγμα ότι αυτό ισχύει δεν το είδαμε ούτε απόδοση ευθυνών στην πράξη».

Είναι η πρώτη φορά, είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, που η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις μετά από απευθείας καταγγελία που δεν έγινε ούτε από την αρμόδια αρχή που είναι το Υπουργείο Υγείας ούτε από κάποιο ασθενή αλλά από μια εταιρεία.

«Ζητούμε, όπως διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση κι αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, είπε, «πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να θυματοποιηθούν όλοι οι γιατροί, οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι σε όλα τα επαγγέλματα κάπου υπάρχει κάτι το μεμπτό».

«Και είναι εδώ που εμπίπτει ο ρόλος της εργοδοτικής πλευράς να ψάξει να βρούμε τους αίτιους και να αποδοθούν ευθύνες. Την ίδια στιγμή πρέπει να αναλύσουμε να βρούμε τα αίτια γιατί να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες με τέτοια αποτελέσματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, κατά περιόδους χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι ένα από τα κακά των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι το ότι οι γιατροί χρηματίζονται».

«Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι δεν είναι το κύριο πρόβλημα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σίγουρα όμως θα επιδεινώσει την ήδη πολύ κακή κατάσταση στην οποία είναι τώρα τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Ερωτηθείς αν είχε κάποια επαφή με τον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ απάντησε αρνητικά. «Όχι στην παρούσα φάση», σημείωσε.

ΠΙΣ: Έσπασε το απόστημα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Βάσος Οικονόμου, είπε ότι «επιτέλους έσπασε το απόστημα». Μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό Δρόμολόγιο του κρατικού ραδιοφώνου, εξέφρασε λύπη για τον χρηματισμό λειτουργών υγείας και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι όλοι οι γιατροί είναι διεφθαρμένοι.

Αποκάλυψε ότι με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν, είχε συλληφθεί γιατρός στη Λάρνακα αλλά ο τότε Γενικός Εισαγγελέας δεν προχώρησε την υπόθεση επικαλούμενος λόγους υγείας του γιατρού. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο ΠΙΣ έχει καταγγείλει ενυπόγραφα γιατρούς του δημοσίου που ασκούν ιατρική ιδιωτικά, αλλά για οκτώ καταγγελίες πήρε την απάντηση ότι δεν τεκμηριώθηκαν.

Ο κ. Οικονόμου υπέδειξε ότι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση καταδίκης ο ΠΙΣ θα προχωρήσει με πειθαρχική έρευνα και επιβολή ποινής.

ΠΑΣΥΚΑΦ: ΕΔώ και χρόνια υπάρχει χρηματισμός γιατρών

Για χρηματισμό λειτουργών στον τομέα της δημόσιας Υγείας εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), Μάριος Κουλούμας, προσθέτοντας ότι συχνά γίνονται καταγγελίες σε διάφορες οργανώσεις καθώς και στο Υπουργείο Υγείας κυρίως για τις λίστες αναμονής και την παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά ιατρεία.

Ο κ. Κουλούμας ωστόσο επεσήμανε ότι πολλές καταγγελίες δεν καταλήγουν στα αρμόδια σώματα, επειδή οι ασθενείς φοβούνται ότι δεν θα τους παρέχεται πλέον ιατρική φροντίδα.

Σημείωσε ακόμα ότι κανένας δεν μαθαίνει τι έκβαση έχουν περιπτώσεις που καταγγέλλονται καθώς, εξετάζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αναφέρθηκε παράλληλα στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του συστήματος ώστε να εξαλειφθούν και τα φαινόμενα χρηματισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ