Γήπεδο στη Σωτήρα και έργα 95 εκ. στην επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο ΠτΔ

a 2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς
Έργα συνολικού ύψους €95 ετατ. εξήγγειλε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2015, αρχές του 2016. Ο Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου με οργανωμένα σύνολα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της εξαγγελίας έργων υποδομής και ανάπτυξης.

a 1104 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς

Η εξαγγελία των έργων έγινε στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Μεταφορών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, βουλευτών, Δημάρχων, Κοινοταρχών και άλλων οργανωμένων φορέων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος έχουν ολοκληρωθεί επί της παρούσας διακυβέρνησης στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου έργα ύψους €25,4 εκατ. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται στην επαρχία Αμμοχώστου έργα συνολικής αξίας €55 εκατ. η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015.

Αφού επανέλαβε ότι «σε δυόμιση χρόνια από τον κίνδυνο χρεωκοπίας είμαστε σε θέση να εξαγγέλλουμε έργα ανάπτυξης και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερα. Αλλά με βάση τις δυνατότητες του κράτους είναι ανάλογες και οι εξαγγελίες».

Ανέφερε επίσης ότι τα εκατομμύρια που θα δαπανηθούν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αντανακλούν και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ανάμεσα στα έργα που εξαγγέλθηκαν περιλαμβάνονται:

● Ανάπλαση αλιευτικού καταφυγίου Λιοπετρίου, συνολικού κόστους €3 εκατ.

● Μελέτη και κατασκευή σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στο φράκτη Άχνας κόστους €30,7 εκατ.

● Ανέγερση λέσχης ηλικιωμένων στη Δερύνεια συνολικού κόστους €900 χιλιάδων

● Αναβάθμιση Δημοτικου Σταδίου Σωτήρας συνολικού κόστους €600 χιλιάδων που θα δοθεί υπό μορφή χορηγίας από το Υπουργείο Παιδείας

● Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αγίας Νάπας με κατασκευή πεζοδρόμου, συνολικού κόστους €6,5 εκατ.

● Βελτίωση της λεωφόρου Περνέρα στον Πρωταρά συνολικού κόστους €8 εκατ.

● Ανέγερση νέου κτηρίου για την αστυνομική διεύθυνση Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, συνολικού κόστους €4,3 εκατ.

Μεταξύ των νέων έργων είναι ακόμη για το Παραλίμνι η κατασκευή τμήματος της λεωφόρου 1ης Απριλίου συνολικού κόστους €1,8 εκατ., διαμόρφωση παραλιακού πεζοδρόμου (Γ΄φάση) ύψους 2,5 εκατ. . Επίσης θα ανεγερθεί αίθουσα εκδηλώσεων στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου για την κατασκευή της οποίας περιελήφθηκε δωρεά ύψους 80 χιλιάδων ευρώ από τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Ήλιος.

Για το Δήμο Αγίας Νάπας, ο Πρόεδρος εξήγγειλε επίσης βελτιωτικά έργα επί της λεωφόρου Νησί που αφορούν την αναβάθμιση του ποδηλατοδρόμου 4.5 χιλιομέτρων, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηρίου, βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας και δημιουργία πολυλειτουργικού πάρκου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι μετά από απόφαση της κυβέρνησης το 2014 οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας «έχουν χαρακτηριστεί ως αστικά κέντρα και έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν κονδύλια και χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Για το Δήμο Δερύνειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε επίσης την επίστρωση οδοστρώματος σε δρόμους του Δήμου Δερύνειας και της κοινότητας Αυγόρου που επηρεάστηκαν από εργασίες για το αποχετευτικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη χαρά του για το ότι παρά το γεγονός πως τα προηγούμενα 2-3 χρόνια η χώρα βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, εντούτοις σήμερα η κυβέρνηση είναι σε θέση να εξαγγείλει σημαντικά έργα για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Οι υπόλοιπες εξαγγελίες

Μεταξύ των έργων που άρχισαν να υλοποιούνται εντός του 2015 είναι η αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων Λάρνακας – Αμμοχώστου συνολικού κόστους €21,3 εκατ., η βελτίωση του κεντρικού δρόμου στην Αυγόρου κόστους €3,9 εκατ. και ο δρόμος κοινοτικού γηπέδου Φρενάρους – Σωτήρας με κόστος που φτάνει τα €3,5 εκατ.

Αφού ανέφερε ότι τα εξαγγελθέντα έργα είναι απολύτως ώριμα με τα ποσά που απαιτούνται για εκτέλεση να είναι στη διάθεσή μας σημείωσε ότι με τα έργα αυτά το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα €94,9 εκατ., «φιλοδοξούμε να αποτελέσουν αιχμή στην ανάπτυξη της περιοχής».

Αφού είπε ότι «αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε έργα υποδομής κοινής ωφελείας για όλη την επαρχία» Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως δίνεται προτεραιότητα σε έργα κοινής ωφελείας, με πρώτο την οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της υδροδότησης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με την έναρξη του έργου «Κοκκινόγκρεμμος». Το έργο, ανέφερε, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών στην Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα, έργο συνολικού κόστους €17 εκατ., ενώ δεύτερο έργο κοινής ωφελείας είναι αυτό του προγράμματος «διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Επαρχίας Αμμοχώστου, συνολικού κόστους €6.5 εκατ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, καταβάλλεται προσπάθεια για εξεύρεση πιστώσεων για ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου με συνολικό κόστος €6 εκατ., έργο που όπως είπε θα γίνει νοουμένου ότι θα προκύψουν εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό, με μια πρόβλεψη έναρξης ανέγερσης του έργου εντός του 2016.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, σε συνεννόηση με το Δήμο Παραλιμνίου και το Δήμο Αγίας Νάπας «θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε κατά την αξιολόγηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν να συμπεριληφθούν για το Δήμο Παραλιμνίου ανάπλαση του κέντρου Παραλιμνίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λιθόστρωση και υπογειοποίηση υπηρεσιών, δημιουργία χώρων στάθμευσης και δημιουργία παιδικής λέσχης και παιδικού μουσείου, έργα τα οποία θα έχουν συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό και με τη συγχρηματοδότηση ύψους 7,5 εκατομμυρίων περίπου ευρώ. Για το Δήμο Αγίας Νάπας αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηρίου, βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας και δημιουργία πολυλειτουργικού πάρκου, έργα που θα έχουν συνολικό κόστος 3,5 εκατομμυρίων περίπου ευρώ».

Όσον αφορά το Δήμο Δερύνειας, ο Πρόεδρος είπε πως ώριμο έργο και προς άμεση εκτέλεση είναι η ανέγερση λέσχης ηλικιωμένων, συνολικού κόστους 900 χιλιάδων ευρώ και η επίστρωση οδοστρώματος σε δρόμους του Δήμου Δερύνειας και της κοινότητας Αυγόρου που επηρεάστηκαν από εργασίες για το αποχετευτικό θα εκτελεστούν φέτος ή του χρόνου, με συνολικό κόστος 500 χιλιάδες ευρώ.

Για το Δήμο Σωτήρας, εξαγγέλθηκε η «αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας, συνολικού κόστους 600 χιλιάδων ευρώ», το κονδύλι «θα δοθεί υπό μορφή χορηγίας από το Υπουργείο Παιδείας και το στάδιο θα κατασκευαστεί υπό την τεχνική καθοδήγηση του ΚΟΑ».

Οσον αφορά το αίτημα του Δήμου Σωτήρας για εκμίσθωση κρατικής γης για τη δημιουργία υπηρεσιών διευκολύνσεων και έκδοσης πολεοδομικής άδειας για διευκολύνσεις λουομένων στις παραλίες Σειρήνες και Ποσειδώνας, γίνεται αποδεκτό, όμως απαιτείται να ικανοποιηθούν άμεσα κάποιοι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται στα Υπουργεία» αφού η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως NATURA. 


Η κυβέρνηση έχει επίσης κάνει αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Σωτήρας για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου του Δήμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε επίσης νέα έργα στην ύπαιθρο και τις κοινότητες όπως είναι η μελέτη και κατασκευή του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Άχνας, με συνολικό κόστος 30.7 εκατομμυρίων ευρώ, έργο που θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις εκδοθεί η εκκρεμούσα απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής.

Επίσης έχει εξαγγελθεί η ανάπλαση του Αλιευτικού Καταφυγίου Λιοπετρίου, συνολικού κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και ένα έργο που αφορά το Υπουργείο Γεωργίας και «είναι η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για το ορθολογιστική διαχείριση του αρδευτικού δικτύου Κοκκινοχωρίων, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και τη δικαιότερη κατανομή του. Το έργο αυτό θα στοιχίσει ένα εκ. ευρώ».

Αναφορικά με τα αιτήματα της Κοινότητας Αυγόρου για την ανάπλαση της κεντρικής περιοχής της κοινότητας και την ανέγερση αμφιθεάτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις Τοπικές Αρχές να επικοινωνήσουν με το «Υπουργείο Εσωτερικών για υλοποίηση των δύο έργων με τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να δοθούν για συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Μαρίνα Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου

Ειδική μνεία έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη μαρίνα Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου αφού όπως εξήγησε «εκτιμούμε πως με την υλοποίηση τους πρόκειται να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση του παρεχόμενου ποιοτικού τουριστικού προϊόντος αλλά και θα δημιουργήσουν σημαντικές θέσεις εργασίας».

Για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά η όλη διαδικασία, το Μάρτη έχει κατατεθεί και η απαιτούμενη εγγύηση των 25 εκατομμυρίων ευρώ και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αδειοδοτήσεων για να αρχίσει να υλοποιείται το έργο ευελπιστώ εντός του 2015».

Αναφορικά με τη μαρίνα Παραλιμνίου, είπε πως «έχει ήδη προκηρυχθεί στις 16 Ιουνίου διαγωνισμός για την παραχώρηση σε Στρατηγικό Επενδυτή κρατικού χώρου, χερσαίου και θαλάσσιου, για την ανάπτυξη της μαρίνας. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ και η μαρίνα του Παραλιμνίου είναι περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης όπως «τις ανάγκες της αύξησης των συντελεστών δόμησης. Ηδη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του συντελεστή κατά 20% είτε προς άρση κάποιων παρανομιών είτε προς επέκταση υφιστάμενων οικοδομών».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και «στην έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διαφοροποιηθεί η σύμβαση, το χαράτσι για τα σύμμεικτα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ που ήταν 75 ευρώ και έχουν μειωθεί ύστερα από τη νέα σύμβαση που έχει συναφθεί στα 39.90 τον τόνο, δηλαδή περίπου στο ήμισυ της αρχικής».

Σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής και της συνεισφοράς του κράτους, συνέχισε, «για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιορίζεται μόλις στα 27 ευρώ τον τόνο, συνεπώς είναι μια σημαντική προσπάθεια που κατεβλήθη με επιτυχία προκειμένου να ελαφρύνουμε τους πολίτες, τους δημότες γενικότερα, από ένα χαράτσι ως αποτέλεσμα μιας κακής κατά την άποψη μου συμφωνίας».

Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στις 19 Αυγούστου θα υπάρχει και το πρώτο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας σε οριζόντιο τομέα».

Έκανε αναφορά και στη μείωση της ανεργίας, στην εισαγωγή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της αγροτικής πολιτικής, της πάταξης της διαφθοράς και εκσυγχρονισμού των δομών της δικαιοσύνης με ενίσχυση της εισαγγελικής αρχής και των δικαστικών Αρχών αλλά και τη δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «βήματα θετικά και προς τα εμπρός» την αναπτυξιακή τάση που καταγράφεται στις προβλέψεις της 7ης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας που ενώ αρχικά τον Απρίλη προβλεπόταν «ύφεση της τάξης του 5%, φαίνεται ότι θα παρουσιάσει για το 2015, ανάπτυξη της τάξης του 0,5%».

Θα πρέπει να πω ότι μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε αυτό το κράτος. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω ή να επικρίνω, ούτε να παραγνωρίσω το έργο που προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επιτελέσει, σημείωσε.

Μετά την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας ακολούθησαν τοποθετήσεις των Δημάρχων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς στα θέματα που τέθηκαν.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη ανέφερε ότι «επιτέλους μετά από 41 χρόνια η Επαρχία μας, η ακρωτηριασμένη επαρχία μας, αντιμετωπίζεται ως ισότιμη με τις υπόλοιπες επαρχίες. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα δώρα που μας κόμισε και ελπίζουμε του χρόνου αυτή η συνάντηση να γίνει στην κατεχόμενη Μητρόπολη μας, τη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο».

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου

Θα ήθελα να δηλώσω ότι αισθάνομαι πραγματικά ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία ύστερα από 26 μήνες διακυβέρνησης να είμαι σε θέση να επισκέπτομαι την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, προκειμένου να εξαγγείλω την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας.

Επιθυμία και ευχή μου ήταν να μπορούσα να πραγματοποιήσω νωρίτερα ανάλογες επισκέψεις.

Όμως, όπως καλά γνωρίζετε η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα μου επέτρεπε να μιλώ για υλοποίηση και εκτέλεση αποφάσεων, αλλά για υποσχέσεις.

Και αν οι συνθήκες δεν θα μου το επέτρεπαν -όπως πολύ φοβάμαι αυτό θα συνέβαινε με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους – οι υποσχέσεις μου δεν θα ήσαν παρά απόπειρα λαϊκισμού, κάτι που δεν θα επιχειρούσα ποτέ. Είμαι όμως σήμερα εδώ ύστερα από τη διαπίστωση ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτά που θα πούμε να μπορούν να εκτελεστούν. Θέλω να πω ότι με τους συνεργάτες μου και σχεδόν το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Μεταφορών, Οικονομικών και Γεωργίας, αφού μελετήσαμε διεξοδικά τα αιτήματα που υπεβλήθησαν και ήταν πολλά στον αριθμό, εκρίθη ότι θα έπρεπε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα ώριμα προς εκτέλεση έργα. Υπάρχουν πολλά αιτήματα, τα οποία όμως είτε δεν είναι ώριμα με την έννοια ότι δεν έχουν συμπληρωθεί οι φάκελοι ή υπολείπονται κάποια στοιχεία για να κριθούν ως ώριμα, ενώ την ίδια ώρα λήφθηκε σοβαρά υπόψη η δυνατότητα του κράτους.

Όλοι γνωρίζετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, δεν είναι στόχος μου να κάνω κριτική για οτιδήποτε. Αλλά αναφερόμενος σε οικονομικές συνθήκες δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε πραγματικά γεγονότα όπως το γεγονός ότι από το Μάη του 2011 είμαστε εκτός αγορών, είχαμε 22 συνεχείς υποβαθμίσεις και σε κάποιο στάδιο όταν ανέλαβα, πολύ σύντομα, σε 15 μέρες βρέθηκα προ ενός Eurogroup το οποίο με προειλημμένες αποφάσεις έθετε το δίλημμα. Ή αρνείσαι και προσπαθείς να προσποιηθείς ότι είσαι γενναίος αλλά να αντιμετωπίσεις την άτακτη χρεωκοπία του κράτους και του τραπεζικού συστήματος, ή οφείλεις να πάρεις αποφάσεις ευθύνης έστω και εάν θα ακολουθούσε αυτό που ακολούθησε. Εάν η Βουλή από συναισθηματισμούς εδέχετο την πρώτη απόφαση οι επιπτώσεις στην οικονομία και στους καταθέτες θα περιορίζοντο στους τόκους 18 – 24 μηνών. Εν πάση περιπτώσει υπήρχε φορτισμένη ατμόσφαιρα τότε και δεν κατηγορώ, διότι και ο ίδιος είχα υποστεί την ψυχολογική βία με τη διαφορά ότι ένα είναι να παραμένεις στη ρητορική και άλλο είναι να πάρεις αποφάσεις και η ευθύνη μου ήταν να πάρω αποφάσεις ευθύνης.

Έχουμε γίνει μάρτυρες το τι έγινε σε άλλες περιπτώσεις, δεν θέλω να κάνω συγκεκριμένη αναφορά, καλό είναι να λες ότι αντιστέκεσαι αλλά να έχεις τη δυνατότητα πραγματικά να αποδώσει η αντίσταση. Εάν είσαι κάτω από την πίεση της χρεωκοπίας ή γενικότερα ενός αβέβαιου μέλλοντος, δεν μπορεί παρά και οφείλεις εάν πραγματικά θέλεις να υπηρετήσεις το καλό του τόπου να μην είσαι αρεστός αλλά ωφέλιμος και αυτό έπραξα.

Σαν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς μας, παρά τη σκληρότητα των μέτρων, να σταθούμε και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, έχει γίνει κατορθωτό να περατωθεί η 7η εν τη ουσία αξιολόγηση με μόνο θετικά σχόλια. Έχουμε παρατηρήσει την αναβάθμιση του κράτους από όλους τους οίκους αξιολόγησης, το πιο σημαντικό αναχρηματοδοτήθηκαν οι τράπεζες με ξένα μάλιστα κεφάλαια, έχουν περάσει τα στρες τεστ και απόδειξη της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι βεβαίως και η άρση όλων ή των όποιων περιορισμών χωρίς τη όποια αρνητική συνέπεια. Αποτέλεσμα της βελτίωσης ή της αξιοπιστίας του κράτους ήταν βεβαίως και η δυνατότητά μας να βγούμε στις αγορές, να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας με καλύτερους όρους αλλά και να εξοικονομήσουμε χρήματα έτσι ώστε σήμερα να μπορώ να είμαι σε θέση να εξαγγείλω συγκεκριμένα έργα μέσα από τις εξοικονομήσεις για να είμαστε και σαν κράτος συνεπείς στις υποχρεώσεις προς τις Τοπικές Αρχές και ευρύτερα τον κόσμο.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με το να λέω για την πρόοδο και την αξιοπιστία του κράτους ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή για τα θετικά σχόλια ή για τις θετικές κρίσεις ή για θετικές αξιολογήσεις και τις αναβαθμίσεις, δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζω πως ακόμα αντιμετωπίζουμε προβλήματα, σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το θέμα ανεργίας αλλά και το θέμα των ευάλωτων ομάδων. Βεβαίως όσον αφορά το θέμα των ευάλωτων ομάδων έχουμε εισάξει τον θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στο πρώτο στάδιο ήταν μια επαναστατική προσπάθεια παρατηρήθηκαν κενά και αδυναμίες. Πρόσφατα έχουμε διαφοροποιήσει τα κριτήρια έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες και αυτό μπορεί και επιτυγχάνεται και μέσα από τις στοχευμένες πια παροχές που πρέπει να δίνονται σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι ανεξέλεγκτα. Αυτό ήταν μια πάγια πρακτική δεκάδων χρόνων εις οποιονδήποτε και χωρίς κριτήρια.

Έτσι βάζοντας κάποια κριτήρια τα οποία αναθεωρούμε κατά καιρούς, ανάλογα με την επιτυχία ή την αποτυχία, την αντιμετώπιση ή όχι αποτελεσματικά των αναγκών, πιστεύω ότι πραγματικά κτίζουμε ένα κράτος πρόνοιας, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτό που έγινε κατορθωτό είναι να αναχαιτιστεί η ανεργία, αλλά ταυτόχρονα και να υπάρχει μια πτωτική πλέον τάση κάτι που δείχνει γενικότερα και την σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά και την αναπτυξιακή τάση που καταγράφεται και στις προβλέψεις της 7ης αξιολόγησης που ενώ προβλεπόταν αρχικά τον Απρίλη μια ύφεση του 5% φαίνεται ότι θα παρουσιάσει μια ανάπτυξη για το 2015 της τάξης του 0,5%, βεβαίως δεν είναι ψηλή αλλά αυτό είναι μια ένδειξη ότι κάνουμε βήματα θετικά και προς τα εμπρός.

Θα πρέπει να πω ότι μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε αυτό το κράτος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για δεκαετίες όλοι φέροντας ευθύνη, δεν είμαι εδώ για να κρίνω ή να επικρίνω, ούτε να παραγνωρίσω το έργο που προηγούμενες Κυβερνήσεις έχουν επιτελέσει.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η επιμονή μας, το πείσμα μας, ή το όραμά μας να φέρουμε μεταρρυθμίσεις υλοποιείται σταδιακά όπως είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας που στις 19 Αυγούστου ευελπιστώ ότι θα έχουμε το πρώτο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας σε οριζόντιο τομέα, είναι μια επαναστατική αγροτική πολιτική που ακολουθείται, είναι μια συνεχής προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς και εκσυγχρονισμού των δομών της δικαιοσύνης με ενίσχυση και της εισαγγελικής Αρχής και των δικαστικών Αρχών, η δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου ήταν ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υποθέσεις στα δικαστήριά μας.

Αλλά είναι και σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων όπως αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιλαμβάνομαι υπάρχουν κάποιες πρώτες αντιδράσεις που ενδεχόμενα να βρίσκουν κάποιες διαφωνίες με την πρόταση της Κυβέρνησης, αλλά εδώ είμαστε, ο διάλογος που θα ακολουθήσει θα δώσει πιστεύω τη δυνατότητα να επιτύχουμε ακριβώς αυτό για το οποίο όλοι επιθυμούμε, ένα σύγχρονο τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος πραγματικά να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περιέγραψα νωρίτερα έχουν ολοκληρωθεί επί της παρούσας διακυβέρνησης, από το 2013 και εντεύθεν στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου, έργα ύψους 25 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται στην επαρχία Αμμοχώστου έργα συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015. Αυτά στα οποία αναφέρομαι δεν έχουν σχέση με αυτά τα οποία θα εξαγγείλω.

Λέω απλά τα υπό εξέλιξη εκτελούμενα έργα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται εντός του 2015.

Ενδεικτικά αναφέρω από αυτά τα έργα, την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων Λάρνακας – Αμμοχώστου συνολικού κόστους 21.3 εκατομμυρίων Ευρώ, τη βελτίωση του κεντρικού δρόμου στο Αυγόρου κόστους 3.9 εκ Ευρώ και τον δρόμο κοινοτικού γηπέδου Φρενάρους – Σωτήρας που το κόστος του φτάνει στα 3.5 εκ Ευρώ.

Υπάρχουν δύο αναπτυξιακά έργα για τα οποία θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία γιατί εκτιμούμε πως με την υλοποίησή τους πρόκειται να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση του παρεχόμενου ποιοτικού τουριστικού προϊόντος αλλά και θα δημιουργήσουν σημαντικές θέσεις εργασίας. Αναφέρομαι στη Μαρίνα Αγίας Νάπας και στη Μαρίνα Παραλιμνίου. Όσον αφορά τη Mαρίνα Αγίας Νάπας ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά η όλη διαδικασία, τον Μάρτη έχει κατατεθεί και η απαιτούμενη εγγύηση των 25 εκατομμυρίων ευρώ και αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αδειοδοτήσεων για να αρχίσει να υλοποιείται το έργο ευελπιστώ εντός του 2015.

Σε ό,τι αφορά τη Mαρίνα Παραλιμνίου, έχει ήδη προκηρυχθεί στις 16 Ιουνίου διαγωνισμός για την παραχώρηση σε Στρατηγικό Επενδυτή κρατικού χώρου χερσαίου και θαλάσσιου για την ανάπτυξη της Μαρίνας. Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ και η Μαρίνα του Παραλιμνίου είναι περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω δέσμη νέων έργων τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2015 ή στις αρχές του 2016, εξαρτάται από τη διαδικασία των προσφορών, τις τυχόν ενστάσεις και τα λοιπά. Όμως πρόκειται για έργα που είναι απολύτως ώριμα με τα ποσά που απαιτούνται για εκτέλεση να είναι στη διάθεσή μας. Πρόκειται για έργα που φιλοδοξούμε να αποτελέσουν αιχμή στην ανάπτυξη της περιοχής το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 94.9 εκ ευρώ.

Προ όμως της αναφοράς στα συγκεκριμένα έργα είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση, όπως έχετε ενδεχόμενα πληροφορηθεί, να σας ανακοινώσω πως ύστερα από προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών και με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διαφοροποιηθεί η σύμβαση, το χαράτσι για τα σύμμεικτα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ που ήταν 75 Ευρώ, σε κάποιο στάδιο 65 Ευρώ και έχουν μειωθεί ύστερα από τη νέα σύμβαση που έχει συναφθεί στα €39.90 τον τόνο, περίπου στο ήμισυ της αρχικής. Σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής και της συνεισφοράς του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιορίζεται μόλις στα 27 ευρώ τον τόνο, συνεπώς είναι μια σημαντική προσπάθεια που κατεβλήθη με επιτυχία προκειμένου να ελαφρύνουμε τους πολίτες, τους δημότες γενικότερα από ένα χαράτσι ως αποτέλεσμα μιας κακής κατά την άποψη μου συμφωνίας.

Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε έργα υποδομής κοινής ωφελείας για όλη την επαρχία, θεωρώ πως θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσω σε εξαγγελίες δίνοντας προτεραιότητα στα έργα κοινής ωφελείας που πρώτον επιλύουμε οριστικά το διαχρονικό πρόβλημα υδροδότησης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με την έναρξη του έργου «Κοκκινόγκρεμμος». Το έργο αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών στην Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα, έργο συνολικού κόστους 17 εκ ευρώ και δεύτερο το πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων επαρχίας Αμμοχώστου. Συνολικού κόστους 6.5 εκ Ευρώ.

Για τον Δήμο Παραλιμνίου, βελτίωση λεωφόρου Περνέρα, συνολικού κόστους 8 εκ Ευρώ, ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι συνολικού κόστους 4.3 εκ Ευρώ, κατασκευή τμήματος της λεωφόρου 1ης Απριλίου συνολικού κόστους 1.8 εκ Ευρώ, διαμόρφωση παραλιακού πεζοδρόμου (Γ΄φάση) συνολικού κόστους 2.5 εκ Ευρώ, ανέγερση αίθουσας εκδηλώσεων στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου συνολικού κόστους 280 χιλιάδων Ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και δωρεά ύψους 80 χιλιάδων ευρώ από τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας ΗΛΙΟΣ τους οποίους βεβαίως και θερμά ευχαριστώ.

Την ίδια ώρα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν πιστώσεις για την ανέγερση του επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου το συνολικό κόστος του οποίου θα ανέλθει σε 6 εκατομμύρια ευρώ και αυτό θα γίνει νοουμένου ότι θα προκύψουν εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό, με μια πρόβλεψη έναρξης ανέγερσης του έργου εντός του 2016. Θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει κατορθωτή η εξοικονόμηση πόρων. Δεν είμαι εξ εκείνων που λέω ότι οριστικά, είναι κάτι που θα γίνει, θέλω να είμαι συνεπής μαζί σας. Είναι μια προσπάθεια που θα καταβληθεί με τη ελπίδα να το επιτύχουμε.

Θέλω επίσης να επισημάνω ταυτόχρονα ότι ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου και της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου ήταν η μεταφορά των δημόσιων Διοικητικών Υπηρεσιών στην επαρχία Αμμοχώστου από τη Λάρνακα και αυτό θα γίνει κατορθωτό μέχρι το τέλος του 2015, με τη μεταστέγαση της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στο κτίριο που στεγάζεται ήδη στο Παράρτημα στο Παραλίμνι, ενώ το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα στεγαστεί στο κτήριο της Λεωφόρου 1ης Απριλίου.

Για τον Δήμο Αγίας Νάπας, ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αγίας Νάπας, παραλιακός πεζόδρομος, συνολικού κόστους 6.5 εκ Ευρώ, βελτιωτικά έργα επί της λεωφόρου Νησί που αφορούν την αναβάθμιση του ποδηλατοδρόμου 4.5 χιλιομέτρων, συνολικού κόστους 300 χιλιάδων Ευρώ. Δεν είναι μεγάλο έργο αλλά πρόκειται για έργο απολύτως αναγκαίο. Πρόκειται για ένα έργο που είναι πέραν εκείνων της αναβάθμισης των διαβάσεων πεζών και προσβάσεων των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μετά από απόφαση της Κυβέρνησης το 2014 οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν από άλλους φίλα προσκείμενους Δήμους, έχουν χαρακτηριστεί ως αστικά κέντρα και έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν κονδύλια και χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον Δήμο Παραλιμνίου και τον Δήμο Αγίας Νάπας θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε κατά την αξιολόγηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν να συμπεριληφθούν για τον Δήμο Παραλιμνίου ανάπλαση του κέντρου Παραλιμνίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λιθόστρωση και υπογειοποίηση υπηρεσιών, δημιουργία χώρων στάθμευσης και δημιουργία παιδικής λέσχης και παιδικού μουσείου, έργα τα οποία θα έχουν συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό και βεβαίως με τη συγχρηματοδότηση ύψους 7,5 εκ. περίπου ευρώ.

Για τον Δήμο Αγίας Νάπας αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή του Μεσαιωνικού μοναστηρίου, βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας και δημιουργία πολυλειτουργικού πάρκου. Τα τρία έργα θα έχουν συνολικό κόστος 3,5 εκ περίπου ευρώ.

Για το Δήμο Δερύνειας ώριμο έργο και προς άμεση εκτέλεση είναι η ανέγερση λέσχης ηλικιωμένων, συνολικού κόστους 900 χιλιάδων Ευρώ και η επίστρωση οδοστρώματος σε δρόμους του Δήμου Δερύνειας και της κοινότητας Αυγόρου που επηρεάστηκαν από εργασίες για το αποχετευτικό θα εκτελεστούν φέτος ή του χρόνου, με συνολικό κόστος 500 χιλιάδες Ευρώ.

Για τον Δήμο Σωτήρας αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας, συνολικού κόστους 600 χιλιάδων Ευρώ, το κονδύλι θα δοθεί υπό μορφή χορηγίας από το Υπουργείο Παιδείας και το στάδιο θα κατασκευαστεί υπό την τεχνική καθοδήγηση του ΚΟΑ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Δήμου Σωτήρας για την ανέγερση πολιτιστικού κέντρου και βιβλιοθήκης, παρακαλώ όπως ο Δήμος υποβάλει σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να προετοιμαστούν οι αναγκαίες μελέτες τα σχέδια και λοιπά ή εκείνα που υπάρχουν, με βάση τα νέα δεδομένα, να υπάρξει η προσπάθεια και πιστεύω θα γίνει κατορθωτό, να συγχρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για το αίτημα του Δήμου Σωτήρας για εκμίσθωση κρατικής γης για τη δημιουργία υπηρεσιών διευκολύνσεων και έκδοσης πολεοδομικής άδειας για διευκολύνσεις λουομένων στις παραλίες Σειρήνες και Ποσειδώνας, το αίτημα του Δήμου για εκμίσθωση γης γίνεται αποδεκτό, όμως απαιτείται να ικανοποιηθούν άμεσα κάποιοι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται στα Υπουργεία μας, σαν αποτέλεσμα και της Πολεοδομικής Αρχής, σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι χαρακτηρίζεται η περιοχή Natura.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σωτήρας, το αίτημα γίνεται κατ’ αρχήν αποδεκτό ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του σχεδιασμού με τη βοήθεια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Νέα έργα στην ύπαιθρο και τις κοινότητες 

Μελέτη και κατασκευή του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Άχνας, με συνολικό κόστος: €30.7 εκ Ευρώ και το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις εκδοθεί η εκκρεμούσα απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, έχει δηλαδή ήδη προσφοροδοτηθεί, έχει κατακυρωθεί, υπήρξε ένσταση, μόλις εκδικαστεί σημαίνει ότι εκείνος που θα κριθεί ότι πληροί τους όρους με βάση τη νομοθεσία θα αρχίσει άμεσα και την εκτέλεση του έργου.

Η ανάπλαση του Αλιευτικού Καταφυγίου Λιοπετρίου, συνολικού κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ και ένα άλλο έργο που αφορά το Υπουργείο Γεωργίας είναι η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για το ορθολογιστική διαχείριση του αρδευτικού δικτύου Κοκκινοχωρίων, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την δικαιότερη κατανομή του, ένα έργο που θα στοιχίσει 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της κοινότητας Αυγόρου για την ανάπλαση της κεντρικής περιοχής της κοινότητας και την ανέγερση αμφιθεάτρου, θα παρακαλούσα την κοινότητα να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών για υλοποίηση των δύο έργων με τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να δοθούν για συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω θα ήθελα να κάνω αναφορά σε κάποια των αιτημάτων που ικανοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Τις ανάγκες της αύξησης των συντελεστών δόμησης, ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών χθες και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του συντελεστή κατά 20% είτε προς άρση κάποιων παρανομιών είτε προς επέκταση υφιστάμενων οικοδομών.

Όμως ταυτόχρονα θέλω να πω ότι στη μελέτη του τοπικού σχεδίου που αναμένεται να περατωθεί σε 10 – 12 μήνες, αφού πρώτα ακουστούν και οι απόψεις σας, θα καθοριστούν και οι συντελεστές, εννοούμε στο κέντρο των Δήμων και των κοινοτήτων, γιατί όπως ξέρετε καλά τα κίνητρα, τα γενναιόδωρα κίνητρα, για τουριστική ανάπτυξη τα οποία έχουν καταστεί μόνιμα έχουν ήδη παραχωρηθεί ανεξαρτήτως περιοχής και χωρίς διευκρινήσεις.

Θέλω να επαναλάβω ότι σε δυόμιση χρόνια από τον κίνδυνο χρεωκοπίας είμαστε σε θέση να εξαγγέλλουμε έργα ανάπτυξης και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερα. Αλλά με βάση τις δυνατότητες του κράτους είναι ανάλογες και οι εξαγγελίες.

Εν πάση όμως περιπτώσει θέλω να πω ότι τα 94, 95 τόσα εκατομμύρια που θα δαπανηθούν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αντανακλούν και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το αίτημα του Δήμου Αγίας Νάπας για αύξηση του συντελεστή δόμησης έχει ήδη ικανοποιηθεί στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για τουριστική ανάπτυξη.

Α. Το γενικότερο ζήτημα της αύξησης των συντελεστών δόμησης εξετάζεται στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας, η εκπόνηση του οποίου άρχισε από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και αναμένεται να περατωθεί σε 10 με 12 μήνες. Οι Τοπικές Αρχές στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την εκπόνηση του Σχεδίου καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους.

Β. Για το αίτημα του Δήμου Αγίας Νάπας για στελέχωση του αστυνομικού σταθμού το αίτημα έχει ικανοποιηθεί αφού ο σταθμός έχει ενδυναμωθεί τον Ιούνιο 2015 από πλευράς στελέχωσης. Τον Αύγουστο 2015 ο σταθμός θα ενισχυθεί περαιτέρω. Έχει επίσης καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών Πρωταρά και Αγίας Νάπας.

Γ. Όσον αφορά το αίτημα για πραγματοποίηση Ελέγχων πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία το αίτημα ικανοποιήθηκε. Με οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα διενεργεί στο εξής αυτεπάγγελτους ελέγχους από άποψη πυροπροστασίας σε όλα τα κέντρα αναψυχής και κτήρια δημόσιας χρήσης, δίδοντας την περίοδο αυτή προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές στην περιοχή Αμμοχώστου.

Δ. Για τη συμπερίληψη νέων προτεινόμενων εγκαταστάσεων στη σύμβαση μίσθωσης για το Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Νάπας, το αίτημα θα ικανοποιηθεί νοουμένου ότι τηρούνται οι όροι μίσθωσης του ΚΟΑ.

Ε. Μέσα από τη βελτιστοποίηση των διαδρομών των λεωφορείων έχει διευθετηθεί αύξηση των δρομολογίων από 65 σε 75 καθημερινά από 1/7/15.

Για τη δημιουργία απευθείας γραμμής από/προς αεροδρόμιο Λάρνακας είχε κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο όμως απερρίφθη. Θα κατατεθεί αναθεωρημένο Τροποποιητικό Νομοσχέδιο με την επαναλειτουργία της Βουλής, το οποίο προνοεί για την απευθείας σύνδεση Αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου με άλλα αστικά κέντρα.

Ο κατάλογος των έργων που έχω ανακοινώσει δεν είναι εξαντλητικός. Υπάρχουν έργα τα οποία δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν σήμερα καθώς δεν είναι ακόμη ώριμα. Πρόθεσή μας είναι και αυτά τα έργα, σύντομα να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης. Γι’ αυτό καλώ τις Τοπικές Αρχές – δημοτικές και κοινοτικές- να βρίσκονται σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να προωθούνται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο όλα όσα απαιτούνται να γίνουν.