«Παράνομα το 95% των παραθαλάσσιων υποστατικών»

a 20 Ειδήσεις, Παραλίες
a 116 Ειδήσεις, Παραλίες

Η καλοκαιρινή περίοδος έχει ξεκινήσει και οι εξορμήσεις στις παραλίες αυξάνονται όλο και περισσότερο ήδη από την βδομάδα του Κατακλυσμού. Όλοι θα διαθέσουμε χρήματα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι η αισχροκέρδεια σε καντίνες και εστιατόρια που έγινε αντιληπτή εδώ και χρόνια από τους Κύπριους καταναλωτές. Μπουκαλάκια νερό «ανεβαίνουν» στα 2ευρώ, αναψυκτικά και άλλα ποτά ανεβάζουν τιμές ίσα με τους βαθμούς της καλοκαιρινής θερμοκρασίας.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής , Λουκάς Αριστοδήμου μας διαβεβαιώνει πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία καταγγελία στις τιμές στις παραλίες ενώ ανάφερε πως το 95% των υποστατικών στις τουριστικές περιοχές λειτουργούν παράνομα.

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία καταγγελία από καταναλωτές στις τιμές που υπάρχουν στις παραλίες ή στα υποστατικά παραθαλάσσιων περιοχών. Η καλοκαιρινή σεζόν ουσιαστικά έχει μπει σε πορεία από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που πρόσεξα είναι πως με το πέρασμα των χρόνων ο κόσμος έχει κουραστεί με την εκμετάλλευση που επικρατεί κατά τις καλοκαιρινές περιόδους. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να παίρνουν μαζί τους τα απαραίτητα παρά να τα αγοράζουν από τα συγκεκριμένα παραθαλάσσια υποστατικά», διαβεβαιώνει ο κ. Αριστοδήμου.

Σε ερώτηση εάν έγιναν καταγγελίες όσον αφορά τα κρεβατάκια στις δημόσιες παραλίες ,ο πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής πως: «Περσινές καταγγελίες δεν έγιναν για τις τιμές στα κρεβατάκια ή στις ομπρέλες. Καταγγελίες είχαμε για εστιατόρια ή καντίνες που βρίσκονται κοντά σε παραλίες. Ας σημειωθεί πως σχεδόν ένα ποσοστό του 95% είναι παράνομα από αυτά τα υποστατικά, αφού δεν κατέχουν όλες τις απαραίτητες άδειες και αυτό μπορεί αν επιβεβαιωθεί και από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ)».

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι πως κάθε υποστατικό είτε είναι περίπτερο είτε είναι εστιατόριο ή ακόμη και μικρή καντίνα στην παραλία έχει την υποχρέωση να παρέχει τιμοκατάλογο ή να αναγράφει την τιμή στο προϊόν που προσφέρει. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορεί να καταγγελθεί. Το κυριότερο πρόβλημα με τις τιμές των προϊόντων βρίσκεται σε σημεία που υπάρχει μονοπώλιο. Όταν υπάρχει μονοπώλιο υπάρχει και εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις τοπικές αρχές. Ποτέ δεν γίνεται κάτι και όλα είναι ανεξέλεγκτα. Τον τελευταίο λόγο πάντα έχουν οι καταναλωτές», απαντάει ο κ. Αριστοδήμου για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

«Όσο αφορά τις ψηλές τιμές, αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πολυτελείς ξενοδοχεία», συμπληρώνει ο κ. Αριστοδήμου.

Μπορείτε να αποταθείτε για παράπονα στην σελίδα της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ