Πάνω από 95.000 Τ/κ εγγράφονται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους

a 186 Ειδήσεις
a 2906 Ειδήσεις

Δύο νομοσχέδια που προβλέπουν την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όλων των Κύπριων πολιτών που κλείνουν τα 18 τους χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και όλων των Τουρκοκυπρίων, ανεξαρτήτου ηλικίας, που διαμένουν στα κατεχόμενα και κατέχουν κυπριακή ταυτότητα, για σκοπούς των προσεχών Ευρωεκλογών, εξέτασε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννο Λαμάρη, τα δύο νομοσχέδια οδηγούνται σε δύο εβδομάδες για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι πρόκειται για δύο νομοσχέδια. «Το ένα αφορά την αυτόματη εγγραφή όλων των Κυπρίων πολιτών στο Μητρώο Εκλογών μετά βέβαια από μια προειδοποίηση τρεις μήνες πριν το κλείσιμο των 18 χρόνων για κάθε εκλογική περίοδο». Εξήγησε ότι «θα παίρνει κάποιος ειδοποίηση ανάλογα με την ηλικία του και πότε κλείνει τα 18 του χρόνια με χρονικό διάστημα τρεις μήνες πριν τα κλείσει, ότι θα εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο».

Ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα, ένα 10% των επιστολών που στέλνονται επιστρέφονται πίσω», λόγω του ό, τι οι διευθύνσεις δεν συνάδουν πάντοτε σε σχέση με τα αρχεία πληθυσμού. Αυτό όμως, πρόσθεσε, «θα γίνει και θα γίνει ταυτόχρονα και για τους πολίτες που ζουν σ’ ολόκληρη την Κύπρο, περιλαμβανομένων και των κατεχομένων, και κατέχουν την καινούρια ταυτότητα για σκοπούς των Ευρωεκλογών».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι «διευκολύνει τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές και αίρεται μια διάκριση, που καμία ευθύνη δεν φέρει η δική μας επίσημη πλευρά, αλλά που γίνεται αισθητή με τον άλφα ή βήτα τρόπο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ΕΕ για τους Τ/κ». Αίρεται αυτή η φαινομενική διάκριση που υπήρχε με ό, τι συνεπάγεται αυτό το ζήτημα είτε θετικό, είτε αρνητικό.

Κληθείς να πει πως θα σταλούν οι ειδοποιήσεις, ο κ. Λαμάρης είπε ότι έχουν δοθεί κάποιοι αριθμοί από πλευράς του Υπουργείου, που βεβαίως έχουν τη δική τους δυσκολία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, είναι περίπου 100.000 Τ/κ που έχουν σήμερα την Κυπριακή Ταυτότητα. Γύρω στις 96.000, πρόσθεσε, θα έχουν δικαίωμα αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Ένα 10%, 10.324 κατ’ ακρίβεια, ανέφερε, δεν έχουν καμία διεύθυνση.

Είπε ακόμη ότι γύρω στις 30.000 έχουν διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. «Φαντάζει εξωπραγματικό το νούμερο, υπερβολικό, κατά την άποψη όλων μας, όμως αυτά είναι τα στοιχεία», πρόσθεσε. Κατά τ’ άλλα, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι 38.000 έχουν διεύθυνση στα κατεχόμενα, μπορεί όχι με πλήρη στοιχεία. Υπάρχουν, πρόσθεσε, και 18.000 που βρίσκονται σε ημι-κατεχόμενους δήμους, είτε της Λευκωσίας, είτε του Αγίου Δομετίου κατά κύριο λόγο. Μάλλον, ανέφερε, πρόκειται για περιοχές των δήμων που δεν βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «από τη στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο, χωρίς να έχουμε τη ψευδαίσθηση κανένας ότι 96.000 Τ/κ στην πλειοψηφία τους θα συμμετέχουν».

Ήδη, συμπλήρωσε, «έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη και μάλιστα ότι θα μποϋκοτάρουν τα μεγαλύτερα Τ/κ κόμματα, όμως εκ πρώτης όψεως θεωρούμε εμείς, η πλειοψηφία φαντάζομαι των κομμάτων, μιλώ ως ΑΚΕΛ ότι είναι ένα μέτρο θετικό που ανεβάζει τη δική μας τη πλευρά στη συνείδηση κάποιων που θέλουν να βλέπουν τα πράγματα όχι από την πραγματική τους διάσταση».

Κληθείς να πει πότε θα προωθηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια είπε ότι την επόμενη Πέμπτη θα υπάρξει τοποθέτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών και την μεθεπόμενη θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

«Έχουμε καταθέσει ενώπιον της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο που προνοεί για σκοπούς Ευρωεκλογών και μόνο την αυτόματη εγγραφή των πολιτών της Δημοκρατίας που διαμένουν στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και αυτό κατά βάση αφορά τους Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο κ. Δημητρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία στο σύστημα Αρχείου Πληθυσμού από της εφαρμογής του συστήματος από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουν αποκτήσει την ταυτότητα της Δημοκρατίας περίπου 100.000 Τ/κ από τους οποίους οι 95.000 και κάτι την ημέρα των εκλογών θα είναι πάνω των 18 χρόνων και αν και εφόσον η Βουλή ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό σε νόμο θα έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο αυτόματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή αυτή τη στιγμή μόλις 598 Τ/κ είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Υπενθύμισε ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες ψηφίζουν είτε με εκλογικό βιβλιάριο είτε με ταυτότητα και δεν τίθεται θέμα έκδοσης εκλογικού βιβλιαρίου.

Ερωτηθείς για τα εκλογικά κέντρα, είπε ότι «αν μιλούσαμε για κατανομή τους σε εκλογικά κέντρα με βάση τα δεδομένα που έχουμε για τις υπόλοιπες μας εκλογές θα μιλούσαμε για ένα αριθμό της τάξης των 150 περίπου εκλογικών κέντρων». Όμως, πρόσθεσε, «τα μηνύματα που έρχονται και αυτό θα διαφανεί καλύτερα κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς Τ/κ για υποψηφιότητες και πόσο μάλλον αν υπάρξει υποβολή υποψηφιοτήτων από τ/κ κόμματα αυτό θα είναι μια ένδειξη για τις προθέσεις τους για συμμετοχή ή όχι στις ευρωεκλογές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσει η Δημοκρατία προς αυτό το σκοπό, είπε ότι «στα πέντε από τα έξι σημεία έχουμε λειτουργήσει εκλογικά κέντρα για εξυπηρέτηση Τ/κ και στις προηγούμενες ευρωεκλογές». Αν και εφόσον, επανέλαβε, περάσει το νομοσχέδιο, «θα πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα για να δεχθούμε τον πιο μεγάλο αριθμό τ/κ εκλογέων που θα αποφασίσουν να προσέλθουν για να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα».

Κληθείς να πει αν θα λειτουργήσουν 30 κάλπες, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «τα όσα έχω πει στην Επιτροπή είναι προκαταρκτικές σκέψεις». Αυτά, πρόσθεσε, «θα τα δουλέψουμε στην πορεία βλέποντας το όποιο ενδιαφέρον θα υπάρξει από πλευράς Τ/κ και ανάλογα θα προσαρμόσουμε τα πλάνα μας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι στα κέντρα θα λειτουργήσουμε με ηλεκτρονικό κατάλογο ο οποίος θα περιλαμβάνει το σύνολο των Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές». Προσερχόμενος κάποιος Τ/κ σε ένα από αυτά τα εκλογικά κέντρα οι συνάδελφοι που στελεχώνουν το εκλογικό κέντρο θα μαρκάρουν στον εκλογικό κατάλογο το όνομα του συγκεκριμένου εκλογέα και αυτόματα θα ενημερώνονται τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για μια προκαταρκτική εκτίμηση για το κόστος ανέφερε ότι «σίγουρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι από πλευράς ψηφοδελτίων, είτε προσέλθουν, είτε δεν προσέλθουν, θα πρέπει να έχω πρόσθετα 95.000 ψηφοδέλτια στη διάθεσή μου». Αυτό το κόστος, συμπλήρωσε, «δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να το εκτιμήσω». Ανέφερε ακόμη ότι για κάθε εκλογικό κέντρο το κόστος είναι της τάξης των 1.500 ευρώ.

Ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών ενημέρωσε παράλληλα ότι με βάση άλλο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο «θα αφορά μόνο τους πολίτες που από την εφαρμογή του νόμου θα συμπληρώνουν στο αμέσως επόμενο τρίμηνο τα 18 τους χρόνια». Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν καλύπτει οποιοδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας, που αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 18 και δεν έχει εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο. Γι αυτούς, είπε, παραμένει η πρόνοια που υπάρχει στο νόμο ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει σκέψη κατάργησης των εκλογικών βιβλιαρίων είπε ότι «για την ώρα δεν έχουμε κάνει τέτοια σκέψη».

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, εξέφρασε τη θέση ότι τα δύο νομοσχέδια αποτελούν μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού.

Αναφερόμενος στο ένα εκ των δύο νομοσχεδίων πρόσθεσε ότι αποτελούσε πάγια διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ οι νέοι, άμα τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας θα πρέπει να εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο,

Σε σχέση με το δεύτερο νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τη φιλοσοφία ότι όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Ευρωεκλογές και ταυτόχρονα αφαιρεί το επιχείρημα ότι αποκλείονται οι Τ/κ από τις Ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς για την επέκταση της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου και με την παρουσίαση μόνο της ταυτότητας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι εφόσον ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια σε κάποιο στάδιο θα πρέπει και ο Κύπριος πολίτης να ψηφίζει μόνο με την ταυτότητα του.

Καταλήγοντας είπε πως αυτό θα αποτελέσει ένα βήμα περαιτέρω εκσυγχρονισμού.

Ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας, είπε πως η ΕΔΕΚ έχει πολλές επιφυλάξεις, θα αναμένει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που ηγέρθησαν και τα αρμόδια όργανα του κινήματος θα διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Σαρίκας ανέφερε περαιτέρω ότι μετά την τοποθέτηση των υπουργών, Εξωτερικών και Εσωτερικών και των τεχνοκρατών για την ΕΔΕΚ αναδεικνύεται ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο.

Εξήγησε ότι φαίνεται από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών, μεγάλος αριθμός Τ/κ εξασφάλισαν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνοντας διευθύνσεις ε/κ κατεχόμενων περιουσιών.

Ο κ. Σαρίκας πρόσθεσε πως πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα και για αυτό θα ζητήσει την εγγραφή θέματος προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ