Συνεχίζει να προκαλεί το “Barbaros”- Ανοικτά στην ελεύθερη Αμμόχωστο

a 157 Ειδήσεις
a 3268 Ειδήσεις

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Pasa» έφθασε και χθες πολύ κοντά στις κυπριακές ακτές, επιχειρώντας στα πλαίσια των σχεδιασμών της Άγκυρας να προκαλέσει κλίμα έντασης. Το ερευνητικό πλοίο βρέθηκε 7,5 ναυτικά μίλια από τον Πρωταρά, ενώ προχθές βράδυ κινείτο 1,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της κατεχόμενης Αγίας Τριάδας.

Το «Barbaros» βρέθηκε, επίσης, πολύ κοντά στο ερευνητικό πλοίο «Stormbas» (20 ναυτικά πλοία), που διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα οικόπεδα «2» και «3» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι σαφές πως οι βόλτες του ερευνητικού σκάφους, έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και η βασική επιδίωξη των Τούρκων είναι να στέλλουν μήνυμα προς τη Λευκωσία σε σχέση με το φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο που και στις δηλώσεις, σε Τουρκία και κατεχόμενα, επαναλαμβάνεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να προχωρήσει σε αξιοποίηση του φυσικού αερίου από μόνη της, παραπέμποντας στη λογική του 50%-50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυπριακές Αρχές παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του πλοίου και καταγράφουν την πορεία του. Προβαίνουν και σε καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση προτεραιότητας που κατέθεσε, ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε την Κομισιόν για την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» από τις 22 Νοεμβρίου, ημέρα αναχώρησής του από το λιμάνι της Μερσίνας, μέχρι χθες, όταν θεάθηκε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή «Κάππαρη».

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους επισημαίνει πως οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, στόχο έχουν να προκαλέσουν και δυναμιτίσουν το κλίμα μετά τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις που δόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο πλαίσιο άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Πηγή: ΑΝΤ1