Οι Δήμοι της επ. Αμμοχώστου σε κοινό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (BINTEO)

CEB1 88 Ειδήσεις, Μωσαϊκό Πολιτισμών
CEB1 336 Ειδήσεις, Μωσαϊκό Πολιτισμών

Παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 οι δράσεις και ενέργειες του έργου «ΜΩΣΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ» σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου στην παρουσία των τεσσάρων Δημάρχων της Επαρχίας Αμμοχώστου, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας.

Ο Δήμος Παραλιμνίου ανέλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά να υλοποιήσει ως τελικός δικαιούχος το πρόγραμμα ένταξης από τοπικές αρχές «Μωσαϊκό Πολιτισμών». Σημειώνεται ότι το εταιρικό σχήμα συμπληρώνουν οι Δήμοι Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Σωτήρας και η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Enoros Consulting Ltd. Στόχος του έργου είναι η ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Το έργο «Μωσαϊκό Πολιτισμών» στηρίζει τη διαδικασία ένταξης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία, συμβάλλοντας στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από πολυδιάστατες δράσεις που στοχεύουν στην ενεργό συμμετοχή και δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών και φορέων στη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών-ΥΤΧ και προσφέρει υπηρεσίες και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης των μεταναστών με τις τοπικές κοινότητες.

Οι υπηρεσίες και δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν μαθήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, προγράμματα κοινωνικής στήριξης και κοινωνικού προσανατολισμού, διαπολιτισμικές/ καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενέργειες ανάπτυξης του αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα, ενέργειες ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας, μαθήματα πρώτων βοηθειών, μαθήματα φύλαξης και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τέχνης, καθώς και δημιουργία οδηγού υπηρεσιών.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν όλοι οι ΥΤΧ

Το πρόγραμμα καλύπτει τα γεωγραφικά όρια των συμμετεχόντων Δήμων αλλά και των τοπικών κοινοτήτων σε όλη την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει συνολικό προϋπολογισμό €126,466 και διάρκεια υλοποίησης έως τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης εξέφρασε την ευχαρίστησή του που ο Δήμος Παραλιμνίου σε συνεργασία με τους άλλους τρεις Δήμους της Επαρχίας συνεχίζει και φέτος με επιτυχία τη δράση «Προγράμματα Ένταξης από τοπικές αρχές» του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Πρόσθεσε ότι, στην Κύπρο διαβιώνει και εργάζεται μεγάλος αριθμός Υπηκόων Τρίτων Χωρών, με αρκετούς εξ’ αυτών να κατοικούν στην Επαρχία Αμμοχώστου, γι’ αυτό ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην κυπριακή κοινωνία ως το περιβάλλον της χώρας υποδοχής, εντός νέων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών συνθηκών που συνεπάγονται οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, είναι εξαιρετικά σημαντικός και η διεκδίκηση, υλοποίηση, συνέχεια και η επιτυχία του προγράμματος τον επιβεβαιώνουν.Οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας ενισχύοντας τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, χαιρέτισαν τη συνέχεια του προγράμματος τονίζοντας τη σημασία του στον πλουραλισμό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που ζούμε.

SotiraNews