Το κολοκάσι Σωτήρας ταξίδεψε στην Ανατολική Χαλκιδική (BINTEO)

CEB17 1 Time Out, Ειδήσεις, Κολοκάσι
CEB17 Time Out, Ειδήσεις, Κολοκάσι

Για δεύτερη χρονιά το Time Out Cyprus συντροφιά με τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας βρέθηκε στο μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ της Ανατολικής Χαλκιδικής, στο τρίτο πόδι, στη χερσόνησο του Άθωνα.

Τα τελευταία επτά χρόνια για ένα ολόκληρο μήνα, από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου, το γαστρονομικό φεστιβάλ Mount Athos Area Kouzina προσκαλεί ντόπιους και ξένους επισκέπτες για να βιώσουν ένα πανόραμα προϊόντων, γεύσεων και συνταγών με πρώτες ύλες που χαρίζει απλόχερα η πλούσια φύση της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Το συγκεκριμένο γαστρονομικό φεστιβάλ βασίζεται στη δύναμη των προϊόντων της χερσονήσου του Άθωνα, στο μεράκι και την αγάπη των ντόπιων αλλά και στη δυναμική του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω ο οποίος δημιουργήθηκε μόλις το 2010 με πρωτοβουλία μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων για την προώθηση της ευρύτερης περιοχής.

Το Mount Athos Area Kouzina 2017 που ήταν χωρισμένο, όπως και κάθε χρόνο σε 5 εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες: στην αρχαιοελληνική κουζίνα, τη θαλασσινή, τη μοναστηριακή, τη μικρασιατική/ποντιακή και τέλος στη μεσογειακή και τη γαστρονομική της κληρονομιά.

CEB11 1 Time Out, Ειδήσεις, Κολοκάσι

Κύπρος-Κρήτη στην Αν. Χαλκιδική

Για δεύτερη χρονιά, ο υπερδραστήριος Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας με επικεφαλής την πρόεδρό του κ. Άννα Κοσμά, την αντιπρόεδρο κ. Γεωργία Ποιηταρίδου, την πρόεδρο της κοινότητας της Κοφίνου κ. Δέσπω Χαραλάμπους μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Η συμμετοχή της Κύπρου αποτέλεσε μία όμορφη στιγμή για τις φετινές εκδηλώσεις και μας συγκίνησε ιδιαίτερα αφού μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Εργάνη από το Ηράκλειο Κρήτης κέρδισαν της εντυπώσεις την Παρασκευή 26 Μαΐου. Οι δύο σύλλογοι μαζί με τις γυναίκες της Αμμουλιανής έλαβαν μέρος στη Γιορτή της Αγιορείτικης Θάλασσας στο λιμάνι της του νησιού μαγειρεύοντας ντόπιες συνταγές με προϊόντα του τόπου τους. Εκεί δοκιμάσαμε τις μοναδικές σαρικόπιτες, πιλάφι με χταπόδι και μικρές αγκινάρες, παστέλι, ρακί και υπέροχα προϊόντα από την Κρήτη, πεντανόστιμες συνταγές με φρεσκοψαρεμένα ψάρια από τη θάλασσα της περιοχής που μας έφτιαξαν επί τόπου οι έμπειρες μαγείρισσες του νησιού.

CEB14 1 Time Out, Ειδήσεις, Κολοκάσι

Μαγειρεύοντας κολοκάσι στο λιμάνι Αμμουλιανής

Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας αποφάσισε φέτος συμμετέχοντας στο φεστιβάλ να προωθήσει, να προβάλει και να μαγειρέψει εκεί ένα από τα πιο φημισμένα κυπριακά προϊόντα, το οποίο πρόσφατα κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την ΕΕ. Το κολοκάσι Σωτήρας, μπήκε στις αποσκευές του συλλόγου και ταξίδεψε μαζί με άλλα κυπριακά προϊόντα μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο νησάκι της Αμμουλιανής.

CEB16 1 Time Out, Ειδήσεις, Κολοκάσι

Τα τραπέζια στήθηκαν, οι φωτιές άναψαν, οι κατσαρόλες ετοιμάστηκαν και οι γυναίκες του συλλόγου μαγείρεψαν το περίφημο κολοκάσι με δύο τρόπους, το γνωστό μας γιαχνί αλλά και τηγανητό που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι. Το κολοκάσι συνόδευσαν με καθιστό χταποδάκι ενώ στα τραπέζια προσφέρθηκε κυπριακός σουτζιούκος, χαλούμι, παστελάκι, δάκτυλα κυριών, κυπριακά αρτοποιήματα κουλούρια, παξιμάδια, γλυσταρκές, λευκαρίτικο λουκούμι, τριαντάφυλλο και φυσικά κουμανταρία.

CEB13 1 Time Out, Ειδήσεις, Κολοκάσι

Η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, επικεφαλής του γαστρονομικού μέρους του φεστιβάλ που συντόνιζε την εκδήλωση εξήρε τη σπουδαιότητα των κυπριακών προϊόντων, της εγχώριας παραγωγής, της χρήσης τους στην κουζίνα και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το κολοκάσι Σωτήρας.

%25CE%25B15 Time Out, Ειδήσεις, Κολοκάσι

Κύπρος-Κρήτη και Αμμουλιανή, με φόντο τη θάλασσα του Αγίου Όρους αντάλλαξαν συνταγές, μαγείρεψαν, γέλασαν, τραγούδησαν και χόρεψαν ανακαλύπτοντας η μία τον κόσμο της άλλης, μοιράστηκαν τις συνταγές και τα μυστικά τους, εντοπίζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέουν απόλυτα αυτές τις τρεις νησιωτικές περιοχές του ελληνισμού.

Οι γυναίκες από την Κύπρο, την Κρήτη, την Αμμουλιανή αλλά και την Ουρανούπολη ανανέωσαν το ραντεβού τους στο Kouzina 2018 που θα είναι αφιερωμένο στην κρητική κουζίνα και θα ανταμώσουν ξανά ανταλλάζοντας συνταγές και ιστορίες του τόπου τους.

Δες απόσπασμα της εκδήλωσης και το μαγείρεμα του κολοκασιού

Πηγή: TimeOutCyprus / Μιχάλης Χριστοδούλου