Ήχησαν και πάλι οι καμπάνες του Αποστόλου Ανδρέα

CEB14 Ειδήσεις, Εκκλησία, Κυπριακό
CEB14 7 Ειδήσεις, Εκκλησία, Κυπριακό

Εκατοντάδες πιστοί έσυραν χθες τα βήματά τους στο προσφάτως ανακαινισμένο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Ανάμεσά τους η επίσης εορτάζουσα πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς και πλήθος πιστών.

0032835829 Ειδήσεις, Εκκλησία, Κυπριακό

Άντρη Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου μετέλαβαν μαζί με πολλούς άλλους πιστούς.
Η θεία λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου με τη συμμετοχή και άλλων κληρικών, ανάμεσά τους και ο παπά Ζαχαρίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή του με το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Στο πλαίσιο της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε και περιφορά της εικόνας του αγίου έξω από τον ανακαινισθέντα ναό. Η χθεσινή ήταν η πρώτη επίσημη λειτουργία μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της πρώτης φάσης εργασιών για αποκατάσταση της μονής.

Η εικόνα σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με όσα έβλεπε ο επισκέπτης τα τελευταία χρόνια. Μόνο οι πραματευτάδες παρέμειναν στο πόστο τους, παρόλο ότι είχε εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη η απομάκρυνσή τους. Κάποιοι προσκυνητές ψωνίζουν, άλλοι όχι. Πολλοί ανταλλάζουν ευχές, άλλοι θυμούνται τα παλιά και συγκρίνουν το χθες με το σήμερα.

CE91 6 Ειδήσεις, Εκκλησία, Κυπριακό

Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στα κελιά παρέμειναν ίδια. Πιστοί περπατούν έξω από τα κελιά επιθεωρώντας τα. Κάποιος ακουμπά το κεφάλι στο παράθυρο προσπαθώντας να διαπιστώσει τι υπάρχει στην από μέσα πλευρά. Όπως είναι γνωστό, με βάση τα αρχικά σχέδια ανακαίνισης προβλεπόταν η κατεδάφιση των κελιών αλλά χθες έστεκαν εκεί, αγέρωχα. Όπως τα ήξεραν οι παλιοί, όπως τα περιέγραφαν στους νέους. Τα κιγκλιδώματα, έξω από τα κελιά, αντικαταστάθηκαν, οι πόρτες φτιάχτηκαν, βάφτηκαν ξανά, όπως και τα παράθυρα. Ακόμη και τα κεραμίδια μοιάζουν με καινούργια.

CEB11 6 Ειδήσεις, Εκκλησία, Κυπριακό

Το καμπαναριό αναστηλώθηκε και πλέον στέκει, κι αυτό, ακλόνητο περιφρονώντας τον χρόνο. Αρκετές παρέες πιστών έπιασαν ψιλοκουβέντα. Τα μάρμαρα εντός της εκκλησίας λαμποκοπούν, το ξύλο στον γυναικωνίτη μυρίζει φρεσκάδα, οι πολυέλαιοι πλήρεις φωτός, ο εικόνες καθαρές και το εικονοστάσι (που το έβλεπες και λυπόσουνα) στις δόξες του όσο ποτέ άλλοτε. Δεκάδες άρτοι τους οποίους μετέφεραν πιστοί, σε ένα τραπέζι το οποίο καλύπτεται με ένα καθαρό τραπεζομάντιλο. Μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου σε μια γωνία παρακολουθούν τη θεία λειτουργία.

CEB12 4 Ειδήσεις, Εκκλησία, Κυπριακό

Αβέρωφ: «Ζούμε ιστορικές στιγμές»

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε μετά το πέρας της λειτουργίας ότι «καρτερούμε την ευλογημένη ώρα όπου ο κυπριακός λαός θα ζήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα, χωρίς οδοφράγματα, χωρίς θεωρήσεις, όπου Ε/κ και Τ/κ, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, θα μπορούν να λειτουργούν στους ιερούς τους χώρους, να υμνούν τον Θεό που πιστεύουν και να μοιράζονται την ευημερία για καλύτερες μέρες για τον τόπο μας».

0042826129 Ειδήσεις, Εκκλησία, Κυπριακό

«Μεγάλη η χάρη του και χρόνια πολλά στους Αντρέηδες στις Ανδρούλλες, χρόνια πολλά στον Κυπριακό λαό», ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρόσθεσε: «Ζούμε ιστορικές στιγμές, είναι η πρώτη λειτουργία την ημέρα της εορτής του Απόστολου Ανδρέα εδώ στην Καρπασία μετά την ανακαίνιση του ναού. Θεωρώ ότι είναι και ένα μήνυμα που στέλνεται από αυτήν την κοσμοσυρροή. Θέλω να πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε να απαλλαχτούμε από την κατοχή και να ξαναζήσουμε σε μια ειρηνική, ασφαλή, ενωμένη πατρίδα».

Καθυστερούν τα σχέδια αναπαλαίωσης

Καθυστέρηση παρατηρείται στην υποβολή των σχεδίων ανακαίνισης του μοναστηριού, η οποία θα μεταφερθεί και στην εκτέλεση των επόμενων δύο φάσεων σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθούν εγκαίρως. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υποβολή των σχεδίων δεν επείγεται μόνο η Τεχνική Επιτροπή για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας αλλά και η ίδια η Εκκλησία, αφού επιθυμία όλων είναι η ολοκλήρωση των εργασιών το συντομότερο δυνατόν. Αν τα σχέδια υποβληθούν συμπληρωμένα εντός των προσεχών ημερών, τότε θα προκηρυχθούν προσφορές για τις επόμενες φάσεις στις αρχές του 2017. Πάντως, τις τελευταίες μέρες άρχισε η υποβολή μέρους των σχεδίων.

SotiraNews/SigmaLive/Φιλελεύθερος