Η συντριπτική πλειοψηφία των νεαρών Κυπρίων και Ελλήνων θεωρεί ότι έχει περιθωριοποιηθεί από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωβουλής.
Στην έρευνα που έγινε στα 28 κράτη μέλη την περίοδο 13 Μαρτίου – 2 Απριλίου έλαβαν μέρος νέοι ηλικίας 16-30 ετών, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Στρασβούργο με τη συμμετοχή 5.000 νέων από όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση θα γίνει από τις 9 έως τις 11 Μάιου, όπου οι νέοι θα συνομιλήσουν με τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα θέματα: νέοι και ανεργία, η ψηφιακή επανάσταση, το μέλλον της ΕΕ, βιώσιμη ανάπτυξη και Ευρωπαϊκές αξίες.
Στην ερώτηση ένα νιώθουν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι Κύπριοι σε ποσοστό 79% (87 στην Ελλάδα) απάντησαν «Ναι», ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 57%.
Στην ερώτηση «Λόγω της κρίσης νιώθετε αναγκασμένος να σπουδάσετε, να καταρτιστείτε ή να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ το 51% των Κυπρίων απάντησε «`Ναι» και το 49% «Όχι».
Αναφορικά με το ποιες θεωρούν ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ και τη χώρα τους τα επόμενα χρόνια, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι Κύπριοι απάντησαν: 64% η ανεργία (54% στην Ελλάδα), 26% η φοροδιαφυγή (29% στην Ελλάδα), 25% η λαθρομετανάστευση (24% στην Ελλάδα), 20% οι κοινωνικές ανισότητες (20% και στην Ελλάδα), 16% το δημόσιο χρέος (17% στην Ελλάδα).
Στην ερώτηση ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να συμμετέχετε αποτελεσματικά στη δημόσια ζωή στην ΕΕ, το 33% των νεαρών Κυπρίων απάντησε η ψήφος στις ευρωεκλογές, το 46% η στήριξη ατόμων που έχουν περισσότερη ανάγκη, το 19% η συμμετοχή στους ιστοτόπους και στα μέσα δικτύωσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ενώ το 15% (5% στην Ελλάδα) επέλεξε ως ένα τρόπο συμμετοχής στη δημόσια ζωή και την προσχώρηση σε πολιτικά κόμματα.
Το 35% των Κυπρίων (43 στην Ελλάδα) θα ήθελε να δημιουργήσει δική του επιχείρηση, ωστόσο διαπιστώνει ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, ενώ μόνο το 8% ίδρυσε δική του επιχείρηση και το 4% προσπάθησε να δημιουργήσει. Το 15% απάντησε ότι σχεδιάζει να δοκιμάσει μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τέλος, σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημόσια ζωή, το 44% των Κυπρίων θεωρεί ότι αποτελούν στοιχείο προόδου για τη δημοκρατία, επειδή επιτρέπουν στον κάθε έναν να συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο, ενώ το 36% εξέφρασε αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία λόγω της ενδεχόμενης ακατάλληλης χρήσης των προσωπικών δεδομένων.