Καραγιάννης: Κοινωνικά και με “ακριτικό” χαρακτήρα τα προβλήματα της Δερύνειας

CEB1 286 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 784 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πολλαπλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δερύνειας μεταξύ των οποίων η ανεργία των νέων, η αστυφιλία και η μετανάστευση, δηλώνει ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης προσθέτοντας πως προβλήματα υπάρχουν και όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «ο Δήμος Δερύνειας ως ακριτικός και ημικατεχόμενος Δήμος έχει χάσει το 75% της γης και ολόκληρη την παραλιακή του περιοχή, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, γεγονός που περιορίζει όχι μόνο τα στενά δημοτικά του όρια αλλά και την εισροή εσόδων.

Η δρομολόγηση της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ωθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην εμπορική κίνηση στη Δερύνεια και στην επαρχία Αμμοχώστου, αλλά θα συμβάλει και στη γνωριμία με την «άλλη» πλευρά, θα φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών και στις δύο κοινότητες».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δερύνειας, είπε πως «τα σοβαρότερα είναι η ανεργία των νέων, η αστυφιλία και η μετανάστευση.

Η έλλειψη γης αλλά και η παγοποίηση όλων των στεγαστικών προγραμμάτων για νέα, φτωχά ζευγάρια, αλλά και για πρόσφυγες, οδηγεί στη μαζική έξοδο νέων από τη Δερύνεια» είπε και σημείωσε πως «από το 2000 μέχρι το 2016 έχουν τελεστεί γύρω στους 370 γάμους.

Από τα 370 ζευγάρια μόνο τα 150 έχουν παραμείνει στη Δερύνεια και τα υπόλοιπα έχουν φύγει λόγω της ακριτικότητας, της έλλειψης στεγαστικών κινήτρων και άλλων διαφόρων οικονομικών λόγων».

Ως Δήμος, συνέχισε ο Αντρος Καραγιάννης «προσπαθούμε μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών να δρομολογήσουμε τον διαχωρισμό έστω και μικρού αριθμού οικοπέδων, σε κρατική γη, για στέγαση νέων/φτωχών ζευγαριών.

Η συνεχής εγκατάλειψη νέων ανθρώπων οδηγεί στη γήρανση του πληθυσμού της Δερύνειας, ενώ η έλλειψη επενδυτών, λόγω των περιορισμών που προκύπτουν από την ακριτικότητα, δεν βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι μας να ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό».

Οσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου είπε πως «σίγουρα η Δερύνεια δεν συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Δήμους της Κύπρου, αλλά είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους.

Πατούμε πάνω σε γερά, οικονομικά θεμέλια παρόλο που η κρατική χορηγία μειώθηκε γύρω στο 50%, ωστόσο τα 15 άτομα μόνιμο γραμματειακό και εργατικό προσωπικό του Δήμου, ο περιορισμός των περιττών εξόδων, η εργατικότητα του προσωπικού και οι μελετημένες και στοχευμένες δράσεις και ενέργειες, μας επιτρέπουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Στόχος μας, σημείωσε «είναι όχι μόνο να παίρνουμε αλλά να δίνουμε και να προσφέρουμε έργα στους δημότες μας ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο παρόν, χτίζοντας ένα λαμπρό μέλλον για τους συνανθρώπους μας».

Ερωτηθείς για τους προϋπολογισμούς του Δήμου για το 2017 ο κ. Καραγιάννης απάντησε πως «για την τριετία 2017-2019 αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα όπως το 2016, κοντά στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και πλεονασματικό, αποφεύγοντας τα περιττά έξοδα και παραμένοντας σταθεροί και πιστοί στη στήριξη του Αθλητισμού, της Νεολαίας, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Φροντίδας, του Περιβάλλοντος και της Καθαριότητας».

Σημείωσε επίσης πως «οι δημότες δεν πρέπει να είναι θύματα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τις Τοπικές Αρχές και να αφεθούν αβοήθητοι, γιατί έχουν απαιτήσεις και εισηγήσεις τις οποίες θα πρέπει να ακούμε και να εφαρμόζουμε για βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής τους».

Κληθείς να αναφέρει οικονομικά προβλήματα που φαίνεται να επηρεάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «εκτός από τη μείωση της κρατικής χορηγίας που δημιουργεί αρκετά προβλήματα, υπάρχει επίσης η έλλειψη επιπρόσθετων εσόδων, που προέρχονται από υπηρεσίες ή μεγάλες επιχειρήσεις. Στη Δερύνεια δεν έχουμε μεγάλες εταιρείες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία υποδομών, πάρκων ή στη χορηγία πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων».

Στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρθηκε και στα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο Δήμος λόγω «της ακριτικότητας, της ύπαρξης του συρματοπλέγματος, του κατοχικού στρατού και των Βρετανικών Βάσεων. Εχουμε καθημερινά να επιλύσουμε προβλήματα που προκύπτουν από την παρουσία του κατοχικού στρατού, την περιφρούρηση της Νεκρής Ζώνης από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και τη δραστηριοποίηση των δημοτών μας εντός της περιοχής Στροβιλιών που βρίσκεται μέσα στις βρετανικές βάσεις Αγίου Νικολάου».

Πρόσθεσε ότι «οι ασκήσεις του κατοχικού στρατού στην περιοχή Μοναστηράκι, δίπλα ακριβώς από την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας, προκαλούν φόβο και αναστάτωση ιδιαίτερα στα παιδιά μας, αλλά και σ’ ολόκληρη τη Δερύνεια. Ακόμα οι συνεχείς έλεγχοι αλλά και η περιφρούρηση από τις στρατιωτικές δυνάμεις των βρετανικών βάσεων στα Στροβίλια προκαλεί επίσης αγανάκτηση στους δημότες μας, αφού για κάθε μας ενέργεια και πρωτοβουλία θα πρέπει να ενημερώνουμε τη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων».

Ο Αντρος Καραγιάννης ανέφερε ακόμα ότι «το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο την προώθηση δράσεων και ενεργειών για το κοινό συμφέρον και το καλό των δημοτών μας. Στη νέα πενταετία θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του οδικού δικτύου που πλήγηκε από την κατασκευή του αποχετευτικού έργου και στην ωρίμανση και προώθηση έργων ανάπτυξης για όλες τις ηλικίες».

Οσον αφορά τα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, είπε πως «έγινε η προσωρινή παραλαβή του Κέντρου Ενηλίκων που θα στεγάσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας ενώ προωθείται η δημιουργία κλειστής αίθουσας Πολιτισμού. Επίσης ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του έργου της Λαϊκής Αγοράς και ευελπιστούμε ότι θα το εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο των Ταμείων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Προωθούμε για τη νεολαία μας γήπεδα beach volley σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και τον ΚΟΤ ενώ επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια κεντρική πλατεία από την εκκλησία του Αγίου Μοδέστου μέχρι τα Μουσεία και την εκκλησία Παναγίας, αναδεικνύοντας τον παραδοσιακό πυρήνα του Δήμου Δερύνειας».

Ανέφερε ακόμα ότι «η επαρχία Αμμοχώστου έχει αρκετές προοπτικές για προώθηση του Αθλητικού και Ιατρικού Τουρισμού.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε ακόμα ότι «σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού και επιστροφής της κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου, η Δερύνεια θα αποκτήσει πρόσβαση προς τη θάλασσά της και γι’ αυτό επιβάλλεται ο σωστός, οργανωμένος και μελετημένος πολεοδομικός σχεδιασμός».