Η Αμμόχωστος «οδηγεί» τον τουρισμό

CEB1 1 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς, Σημερινή
CEB1 4 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς, Σημερινή



Του Μαρίνου Παυλικκά*:


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟ 2018 ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ


ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΡΓΑΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Ο «ΠΡΩΤΑΡΗΣ» ΔΗΜΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στην Αγία Νάπα θα ανεγερθούν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες σε συνδυασμό με μετατροπές των τουριστικών διαμερισμάτων του κέντρου σε ξενοδοχεία θα εμπλουτίσουν το προσφερόμενο προϊόν κατά 7 χιλιάδες κλίνες

Στο ζενίθ βρίσκεται αυτό το διάστημα η φετινή τουριστική περίοδος, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ικανοποιημένοι και την Κυβέρνηση να πανηγυρίζει που τα ρεκόρ στον τουρισμό μεταφράζονται σε θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 3,5%. Την ίδια στιγμή, τοπικές Αρχές και ΚΟΤ καταρτίζουν το πλάνο του μέλλοντος αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των σοβαρών επενδύσεων σε αξιόλογες υποδομές στον τουριστικό τομέα.

Κάθε λόγο να διεκδικεί τα σκήπτρα για το φετινό ρεκόρ έχει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Οι γενναίες επενδύσεις στον τουρισμό αλλά και οι ανακατατάξεις στον χάρτη των προορισμών της ανατολικής Μεσογείου, έχουν μετατρέψει το βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας σε μήλον της Έριδος για τουριστικούς πράκτορες και επισκέπτες.

Πρώτη σε διανυκτερεύσεις

Απόδειξη του γεγονότος αυτού οι αριθμοί των διανυκτερεύσεων, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά του ΚΟΤ, η ελεύθερη Αμμόχωστος βρισκόταν το περασμένο έτος στην πρώτη θέση όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις τουριστών σε ξενοδοχεία με ποσοστό 46,9% (6,7 εκατομμύρια) με δεύτερη την Πάφο και ποσοστό 33,7% (4,8 εκ.). Ακολουθούν η Λεμεσός με 10,9% (1,5 εκ.), η Λάρνακα με 6,54% (945 χιλ.), η Λευκωσία με 1,7% (245 χιλ.) και τα ορεινά θέρετρα με 0,25% (37 χιλ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, το 2016 η χώρα μας κινήθηκε σε ποσοστό καθαρής πληρότητας ξενοδοχείων 72%, με την επ. Αμμοχώστου να κατέχει πάλι την πρωτιά με το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 96,7% σε σχέση με την Πάφο, όπου η πληρότητα ανήλθε στο 69,7%, τη Λεμεσό με 53,7%, τη Λάρνακα με 53,2%, τη Λευκωσία με 31% και τις ορεινές περιοχές με 23,3%.

Πάμε για νέο ρεκόρ

Στο ίδιο κλίμα κινούνται οι εκτιμήσεις και για την επόμενη χρονιά, με τους ιθύνοντες του τουρισμού να δηλώνουν αισιόδοξοι για ένα νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής επαρχίας Αμμοχώστου, κ. Λάκη Αβρααμίδη, οι αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια μέσα στο 2018, με το 1,5 εκ. να επισκέπτεται την ελεύθερη Αμμόχωστο. Όπως ανέφερε στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής ο κ. Αβρααμίδης, η επόμενη χρονιά θα επιφέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και θεαματική αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 1,5 εκατομμύριο, γεγονός στο οποίο θα συμβάλει και η ανέγερση νέων αλλά και η επέκταση ή ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων.

a1 2 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς, Σημερινή

Δεκάδες επενδύσεις στον τουρισμό

Η αυξημένη ροή επισκεπτών φαίνεται να μην εφησυχάζει τους επιχειρηματίες στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αφού πολλές είναι οι νέες επενδύσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται με γνώμονα τον εμπλουτισμό των αγορών αλλά και της ποιότητας του τουριστικού ρεύματος. Έργα όπως η μαρίνα Αγίας Νάπας, τα γήπεδα γκολφ στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο αλλά και η μαρίνα Παραλιμνίου αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και συνεπακόλουθα στην προσέλκυση ποιοτικότερων μορφών τουρισμού.

Αγία Νάπα και Πρωταράς βρίσκονται σε οργασμό αναπτύξεως καθώς δεκάδες νέες ξενοδοχειακές μονάδες έρχονται να προστεθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ στο παιχνίδι της τουριστικής βιομηχανίας έχει ήδη μπει και ο «πρωτάρης» Δήμος Σωτήρας με τις πρώτες δύο ξενοδοχειακές μονάδες του, που συμβάλλουν στην «αποκέντρωση» της τουριστικής κίνησης δυτικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στην Αγία Νάπα θα ανεγερθούν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες σε συνδυασμό με μετατροπές των τουριστικών διαμερισμάτων του κέντρου σε ξενοδοχεία θα εμπλουτίσουν το προσφερόμενο προϊόν κατά 7 χιλιάδες κλίνες. Στον Δήμο Παραλιμνίου 10 περίπου ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στο στάδιο εξασφάλισης αδειών, επεκτείνοντας τον αριθμό των κλινών στον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου κατά 2 χιλιάδες.

a2 2 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς, Σημερινή

Δυναμικά στο παιχνίδι ο Δήμος Σωτήρας

Από τις επενδύσεις του τουρισμού δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και ο Δήμος Σωτήρας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος το μήκους τριών χιλιομέτρων παραλιακό μέτωπο της Αγίας Θέκλας αλλά και τη γειτονική μεγαλεπήβολη επένδυση των 220 εκ. ευρώ της μαρίνας Αγίας Νάπας μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αγίας Θέκλας σε στάδιο κατασκευών βρίσκεται η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα της Σωτήρας και η μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, επένδυση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στην επαρχία Αμμοχώστου, έκτασης 21 χιλ. τ.μ.. Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Sun City», που προέκυψε από τον συνεταιρισμό του ομίλου Giovani με την κινεζικών συμφερόντων «Jimchang Global», με 235 δωμάτια, πολυτελείς επαύλεις και διαμερίσματα. Την ίδια στιγμή σε στάδιο έκδοσης αδειών βρίσκεται και δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας στη «Σ», ο Δήμος Σωτήρας αξιοποιεί το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μέχρι πρότινος «παρθένα» περιοχή της Αγίας Θέκλας προχωρώντας σε σχεδιασμό ανάπλασης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου. O σχεδιασμός θα περιλαμβάνει γέφυρα που θα ενώνει την παραλία Αγίας Θέκλας με το νησί που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα απέναντι, κυματοθραύστες, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομο, παιχνιδότοπο, καθώς και εστιατόριο μέσα στη θάλασσα!

Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Τάκκας, είναι να ωριμάσει το έργο ώστε να είναι σε θέση ο Δήμος να διεκδικήσει κονδύλια από εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους. Επισήμανε, παράλληλα, ότι παρά το ότι ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται δεσμευμένη σε καθεστώς Natura 2000, η δημοτική Αρχή θα επιβάλει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε κάθε έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή αφενός να υλοποιείται με σεβασμό προς το περιβάλλον και αφετέρου να γίνεται με γνώμονα την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Εποχικότητα και All Inclusive τα κυριότερα προβλήματα

Το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η επαρχία Αμμοχώστου είναι η αντιμετώπιση των κυριότερων προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν τον υπόλοιπο τουριστικό τομέα πέραν των ξενοδοχείων. Η εποχικότητα και το All Inclusive είναι οι δύο μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι για τον επισιτιστικό τομέα αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν συντελεστεί στις ξενοδοχειακές μονάδες τα τελευταία χρόνια, αναγκάζουν τους επιχειρηματίες σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά την περίοδο λειτουργίας των ξενοδοχειακών τους μονάδων. Από την άλλη, οι εκατοντάδες νέες επενδύσεις στον επισιτιστικό τομέα και στον τομέα της ψυχαγωγίας δημιουργούν ελκυστικότερες και ανταγωνιστικότερες επιλογές προς τον τουρίστα.

Ομολογουμένως, η επαρχία Αμμοχώστου, όπως και η χώρα μας γενικότερα, έχει καθυστερήσει να αφιερώσει στον τουρίστα την απαιτούμενη σημασία. Οι πρόσκαιρες επενδύσεις και η χαμηλότερης ποιότητας προσφερόμενες επιλογές προκάλεσαν τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία ακόμα και για τις παραδοσιακές αγορές. Στόχος των επιχειρηματιών, του ΚΟΤ αλλά και των τοπικών Αρχών πρέπει να είναι η κατάρτιση στρατηγικών στόχων για την προσέλκυση ποιοτικότερου και διαχρονικότερου τουρισμού στη χώρα μας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, πέραν του ήλιου, της θάλασσας και της ξέφρενης διασκέδασης.

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (27/8/2017)