Στον βωμό των χρημάτων οι αγνοούμενοι

a 462 Ειδήσεις
a 7462 Ειδήσεις
Η ανεξέλεγκτη και άνευ λογοδοσίας διαχείριση εκατομμυρίων δολαρίων, οι χωρίς έλεγχο προσλήψεις ειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού στις εκταφές και στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Ο ελλιπής προγραμματισμός και η τσαπατσουλιές στην υλοποίηση του προγράμματος που ήταν αφορμή να φύγουν από την Κύπρο η μία μετά την άλλη δύο διεθνείς οργανώσεις με πολυετή πείρα που ήρθαν για να ηγηθούν της προσπάθειας… 

Ο νεποτισμός που με την παρέλευση των χρόνων εντείνεται, καθώς επίσης και οι υπηρέτες του «ιερού σκοπού» που έκτισαν καριέρες και που για δεκαετίες βιδώθηκαν στις καρέκλες του Δημοσίου, σκαρφαλώνοντας τις κλίμακες, είναι μερικές από τις σοβαρές πληγές που δημιούργησαν τη σημερινή κρίση στο ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Look for the money!
Στο ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρθηκε σε πρόσωπο που εργάστηκε στο πρόγραμμα εκταφών και το οποίο επικοινώνησε με την εφημερίδα καταγγέλλοντας τα κακώς έχοντα και τις διάφορες ματσαράγκες που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι και που στο τέλος της συνομιλίας μας, μας είπε χαρακτηριστικά: «look for the money» (ψάξτε για τα λεφτά).

Όντως ψάξαμε για τα λεφτά και εντοπίσαμε τις μαύρες τρύπες, καθώς και μερικά από τα πρόσωπα που τις δημιούργησαν. Οι πηγές των χρημάτων είναι δύο: οι 11 χώρες δωρητές και η Ε.Ε. που μέχρι σήμερα δώρισαν στο πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων περί τα 12 εκατομμύρια δολάρια και η κυβέρνηση, η οποία εκτός της επίσημης εισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, βοηθά το πρόγραμμα μέσω «ειδικών κονδυλίων» του Προεδρικού με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όλα τα χρήματα τα διαχειρίζεται η ΔΕΑ. Η ΔΕΑ της αδιαφάνειας είναι, ο εκπρόσωπος των Η.Ε., Κριστόφ Ζιρόντ, η εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσούκ και ο μέχρι τον Νοέμβριο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς, Ηλίας Γεωργιάδης. Τη θέση του πήρε τη Δευτέρα ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Αριστοτέλους.

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι για τα 12 εκατομμύρια δολάρια που επτά χρόνια (2005-2011) έχουν εισρεύσει στη ΔΕΑ, δεν υπάρχει λογοδοσία. Έχει συγκεκριμένα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ μόνο ο ισολογισμός για το 2008. Παρόλο που η καταγγελία είναι σοβαρότατη, η ΔΕΑ δεν φιλοτιμήθηκε να εκδώσει την όποια ανακοίνωση, ούτε για την τιμή των όπλων.

Για τα «ειδικά κονδύλια» που εμβάζονται στη ΔΕΑ από το Προεδρικό, έλεγχος γίνεται, όπως είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά ο προεδρικός επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου, την Τετάρτη στη Βουλή, από τον οικονομικό διευθυντή του Προεδρικού, Τάκη Χριστοδούλου.

Μετά και από την παρέμβαση της Βουλή στο ζήτημα, η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» θα δώσει σχετική πίστωση χρόνου στις κρατικές υπηρεσίες ώστε να ενημερώσουν τουλάχιστον την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα «ειδικά κονδύλια» που εμβάζονται στη ΔΕΑ και στη συνέχεια θα δημοσιεύσουμε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Παράλληλα, η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δηλώνει πρόθυμη να καταθέσει τα συγκεκριμένα στοιχεία και στην Υπηρεσία Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για να διαπιστωθεί κατά πόσον η διάθεση του δημόσιου χρήματος ήταν αναγκαία τη στιγμή που υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια για τη διαχείριση των εκατομμυρίων δολαρίων που εισρέουν στη ΔΕΑ.
Προσλήψεις και νεποτισμός

Την Τετάρτη στη Βουλή, όταν ελέχθη ότι από τον Μάιο του 2011 δεν εστάλησαν δείγματα λειψάνων στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ, ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου είπε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν 6 Τ/κ ανθρωπολόγοι και 3 Ε/κ, ενώ τα λείψανα που πρέπει να ετοιμαστούν ξεπερνούν τα 500. Η πραγματικότητα είναι ότι μία Ε/κ ανθρωπολόγος υπάρχει στο Εργαστήρι σήμερα.

Τα άλλα δύο άτομα είναι μια ανειδίκευτη εργάτρια και μία καθαρίστρια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιστήμονα με ειδικότητα και διδακτορικό, εξαετή πείρα που διδάσκει σε δύο πανεπιστήμια του εξωτερικού και που ενδιαφέρθηκε να εργαστεί στο πρόγραμμα, κυρίως για εμπλουτισμό των εμπειριών αλλά και για να προσφέρει στην πατρίδα του.

Προσλήφθηκε στο πρόγραμμα σαν ανειδίκευτο προσωπικό και εργάστηκε για πολλούς μήνες, ελπίζοντας ότι θα ετύγχανε της σωστής αξιολόγησης και αναβάθμισης. Όπως αποδείχθηκε τα προσόντα και οι ακαδημαϊκοί τίτλοι που είχε ήταν περισσότερα από της επικεφαλής, τότε του Εργαστηρίου, η οποία και ήταν εκ των «ημετέρων» γι’ αυτό και δεν αξιοποιήθηκε μέχρις ότου αποχώρησε.

Για τις προσλήψεις στις εκταφές και στο Εργαστήρι, από Ε/κ πλευράς αρμόδιος ήταν για όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Ε/κ Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Νοέμβριο του 2011 και η θέση του πληρώθηκε τη περασμένη Δευτέρα από τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστο Αριστοτέλους.

Με ένα απλό έλεγχο στο σκέλος του προγράμματος που έδενε κι έλυνε ο κ. Γεωργιάδης ανακαλύπτει κανείς τρία και τέσσερα μέλη οικογενειών. Η προϋπόθεση ήταν απλή: η υπακοή και η σιωπή. Υπάρχουν, επίσης, πρόσωπα που ενώ θα έπρεπε να εργάζονταν στο πεδίο κάθονται στα γραφεία με χαρτιά των γιατρών…

Εξάλλου ειδικός επιστήμονας με τον οποίο επικοινωνήσαμε και ο οποίος γνωρίζει το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων στην Κύπρο αλλά και πώς λειτουργούν παρόμοια προγράμματα στο εξωτερικό, μας υπέδειξε ότι ένα Εργαστήριο όπως το Ανθρωπολογικό στο αεροδρόμιο Λευκωσίας που είναι από τα πιο μεγάλα στον κόσμο, δεν επιτρέπεται στα 11 χρόνια που λειτουργεί να παρουσιάζει με τόσο μεγάλα κενά, τα οποία και απαρίθμησε:

1. Απουσία ηγεσίας

2. Παντελής έλλειψη ομαδικού πνεύματος

3. Απουσία οργάνωσης

4. Απουσία αξιολόγησης του προσωπικού

5. Απουσία σωστής δομής

6. Απουσία κατανομής εργασίας

Όλα τα πιο πάνω, υπογράμμισε ο ειδικός, δημιούργησαν το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει σήμερα το Εργαστήριο, το οποίο και αποτελμάτωσε ολόκληρο το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων. Κι ένα παράλληλο ζήτημα που δημιουργείται ταυτόχρονα είναι ότι όλη αυτή η αδέξια διαχείριση έχει ως απότοκο την κατασπατάληση πόρων, κατέληξε.

Οι τελευταίες εξελίξεις
Μετά τις εξελίξεις της εβδομάδας που διέρρευσε, θα ανέμενε κανείς ότι το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος και είχε θέσει χρονοδιάγραμμα μέχρι την Παρασκευή (30/03/2012), στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για υπογραφή άμεσα του νέου συμβολαίου όπως αυτό προτάθηκε από τη ΔΕΑ για τις ταυτοποιήσεις των λειψάνων των αγνοουμένων, αφού έλαβε τη θετική απάντηση του Ινστιτούτου, θα προχωρούσε στην υπογραφή του συμβολαίου ή τουλάχιστον στην ανακοίνωση της θετικής απάντησης που ανέμεναν όλοι, του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβανομένου.

Αντί αυτού ο κ. Ζιρόντ, την Παρασκευή επικοινώνησε με το ΙΝΓΚ, θέτοντας νέους όρους εκτός συμβολαίου. Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» επικοινώνησε με τον Άριστο Αριστοτέλους, ο οποίος διορίστηκε την περασμένη Δευτέρα στη θέση του Ε/κ μέλους της ΔΕΑ για διευκρινήσεις.

Μας ελέχθη ότι η Επιτροπή θα συνέλθει πιθανότατα την προσεχή Τρίτη, διότι όπως έχει αντιληφθεί με την επικοινωνία που είχε με τον κ. Ζιρόντ, υπάρχουν και θέματα εκτός συμβολαίου που πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει η ΔΕΑ στην υπογραφή του.

Ο κ. Αριστοτέλους, ο οποίος μας είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης ακόμα, πρόσθεσε ότι έχει πρόθεση να συμβάλει προς εκτόνωση του κλίματος ώστε να γίνουν πιο ώριμες σκέψεις και να ληφθούν νηφάλιες αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημαντικότερο ζήτημα που προκαλούσε εξαρχής την απροθυμία του ΙΝΓΚ για αποδοχή του νέου συμβολαίου ήταν η απαίτηση της ΔΕΑ όπως της δοθεί η Τράπεζα Δεδομένων DNA που έχει δημιουργηθεί στο ΙΝΓΚ.

Ο συγκεκριμένος όρος εμπόδιζε το Ινστιτούτο να υπογράψει τη συμφωνία, διότι το DNA αποτελεί το πλέον απόρρητο προσωπικό δεδομένο του κάθε ανθρώπου και το ΙΝΓΚ, δεσμεύεται με Έντυπα Συγκατάθεσης που υπέγραψε με τους 7.000 και πλέον χιλιάδες συγγενείς αγνοουμένων που έδωσαν δείγματα DNA.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί νάρκη έτοιμη να εκραγεί στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία με απόφαση του Υπουργικού στις 5 Ιανουαρίου κατέληξε ότι θα αναλάβει η ίδια την Τράπεζα Δεδομένων Γενετικού Υλικού Συγγενών Αγνοουμένων από το ΙΝΓΚ και θα τη δώσει στη ΔΕΑ και όσοι συγγενείς διαφωνούν να κάνουν γραπτές αιτήσεις για να τους επιστραφούν τα δείγματα του DNA τους!

Για να δοθεί όμως η Τράπεζα Δεδομένων DNA στην κυβέρνηση ή στη ΔΕΑ, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ασυλία στο ΙΝΓΚ από παντός είδους αγωγές που μπορεί πιθανώς να κινηθούν εναντίον του από συγγενείς αγνοουμένων που ενδεχομένως να διαφωνούν με την απόδοση των προσωπικών τους δεδομένων οπουδήποτε αλλού.

Αυτή η εξαιρετικά λεπτή και σημαντική πτυχή του ζητήματος έχει τεθεί ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες δεν εξέδωσε ακόμα γνωμάτευση και είναι προφανής η δυστοκία, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει, σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές, καμιά πιθανότητα να κερδίσει την όποια υπόθεση αρθεί ενώπιον δικαστηρίου στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να εξυγιανθεί και να αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα. Τελικά αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα συμφέροντα, το ρουσφέτι και οι σκοπιμότητες, σε αυτό τον τόπο δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ