Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο

a1 1 Ειδήσεις
a1 3 ΕιδήσειςΗ Κυβέρνηση προβληματίζεται για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να φέρει το συντομότερο δυνατό στην Κύπρο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, δεδομένων των υψηλών τιμών στα πετρελαιοειδή στις διεθνείς αγορές, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου… 

Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου «Αλέξιγρος» στην Κοινότητα Κλαυδιά της επαρχίας Λάρνακας, η Υπουργός κλήθηκε να αναφέρει γιατί καθυστερεί εδώ και χρόνια η άφιξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είναι γεγονός ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού έχει ήδη ολοκληρώσει δύο μονάδες καύσης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο» είπε και πρόσθεσε πως «είναι λυπηρό γιατί δεν κατέστη δυνατή η έλευση φυσικού αερίου πριν την ανακάλυψη των δικών μας κοιτασμάτων η οποία θα έδινε την ευκαιρία μείωσης του κόστους παραγωγής του ηλεκτρισμού».

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «καταβάλλονται προσπάθειες ούτως ώστε από τη μια να αξιοποιήσουμε το δικό μας φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα γίνεται. Σε περίπου 3 – 4 χρόνια μπορεί να έρθει στην Κύπρο το δικό μας φυσικό αέριο και ενδιάμεσα υπάρχει ο προβληματισμός εάν πρέπει να κινηθούμε και πριν από αυτό, με την εισαγωγή φυσικού αερίου» ανέφερε.

Παράλληλα, συνέχισε η Υπουργός «και δεδομένης της αύξησης των τιμών των πετρελαιοειδών στις διεθνείς αγορές, το κράτος προβληματίζεται για το πως μπορεί να απαμβλύνει αυτό το κόστος στις τιμές που προέρχεται από το εξωτερικό, είτε με την διεύρυνση του καθορισμού των ευάλωτων ομάδων, το οποίο δεν είναι βέβαια χωρίς κόστος, είτε με τρόπους που θα είναι στοχευμένοι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Αντωνιάδου επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή το κράτος προβληματίζεται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε το φυσικό αέριο το συντομότερο στην ηλεκτροπαραγωγή για να μπορέσουν τα κόστα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθούν».

Η Πραξούλα Αντωνιάδου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει σημερινή δήλωση του Διευθυντή Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμος «να δώσει τα χέρια» με την Υπουργό.

«Να επικεντρωθούμε στην ουσία που είναι το έργο και η εργασία που έχουμε μπροστά μας και να αφήσουμε τα θέματα δημοσίων σχέσεων για άλλη φορά» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός Εμπορίου.

Αναφερόμενη στο αιολικό πάρκο, η κυρία Αντωνιάδου είπε ότι «το έργο αυτό συμβάλλει όπως και άλλα παρόμοια έργα στην ενίσχυση της συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο σε καιρούς που πράγματι η Κύπρος όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν τρόπους απεξάρτησης από τα πετρελαιοειδή. Γνωρίζουμε ότι ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές οι τιμές αυξάνονται και κάνουν τις οικονομίες ευάλωτες στις αυξομοιώσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές» είπε.

Πρόσθεσε ότι «η απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από εξωγενείς παράγοντες περνά μέσα από την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε αυτές είναι αιολική ενέργεια, είτε τα φωτοβολταϊκά. Μεσοπρόθεσμα μέχρις ότου να μπορέσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συμβάλουν κατά πλειοψηφία στο ενεργειακό ισοζύγιο, είμαστε αναγκασμένοι και εμείς και η Ευρώπη να καταφύγουμε σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο» σημείωσε.

Γι’αυτό «αναμένουμε ότι σε μερικά χρόνια όπου θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δικές μας πηγές φυσικού αερίου, θα μπορέσει να μειωθεί και το κόστος της ενέργειας».

Πηγή: iKypros