Νέα τουρκική άσκηση στα ανοικτά της Αμμοχώστου

a 274 Ειδήσεις
a 6401 Ειδήσεις
Θα συμμετάσχουν ο κατοχικός στρατός και «πολιτικά τμήματα» του ψευδοκράτους

Άσκηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή της Τουρκίας θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν “πολιτικά’’ τμήματα του ψευδοκράτους και δυνάμεις του κατοχικού στρατού…

Αποτελεί μια ακόμη κίνηση της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος για να προβάλει την τακτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, παρόμοιες ασκήσεις θα διεξαχθούν και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας που θα ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η άσκηση θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου στα “χωρικά ύδατα’’ του ψευδοκράτους και σε διεθνή ύδατα στα οποία η Αγκυρα έχει δικαίωμα έρευνας.

Στο μεταξύ, την άρση της έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ ζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας ότι μόνο αν γίνει κάτι τέτοιο οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα είναι σε αρμονία.

Μιλώντας σε εμπορικό συνέδριο στην Αγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του πρέπει να καταστεί γεωγραφικό κέντρο και όχι γέφυρα και ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, οι διάφοροι οικονομικοί και πολιτιστικοί φραγμοί στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ θα πάψουν να υφίστανται.

Για το θέμα της ενέργειας ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Αγκυρα πρέπει να λάβει μέτρα και να δημιουργήσει υποδομές για να έχει επάρκεια σε ενέργεια καθώς οι ανάγκες της αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Αναφορικά με την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας του, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι έχουν επιτευχθεί αρκετά ενώ και η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ επιτυχής.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ