Αποχωρεί ο Παπανδρέου για Κυβέρνηση Συνεργασίας

det papasamapapou Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΗ υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και ακολούθως η διεξαγωγή εκλογών είναι η εντολή της νέας κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς… Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός. Φημολογία φέρει να αναλαμβάνει την προεδρία της νέας κυβέρνησης ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμος.

Μεσολάβησε ένα 12ωρο πυκνών πολιτικών εξελίξεων, με κατάληξη την κοινή συνάντηση των δύο πολιτικών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχαν συνομιλίες με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, «για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών».

Τη Δευτέρα θα υπάρξει επικοινωνία των δύο αρχηγών, προκειμένου να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας «ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης».

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακυρώθηκε μετά την άρνηση ΚΚΕ και ΣΥΝ να μετάσχουν.

Μετά τη συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά, συναντήθηκαν στελέχη των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης στην συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ Φ.Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ Γ. Ζανιάς. Από την πλευρά της ΝΔ θα μετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Προέδρου του κόμματος Δ. Σταμάτης και Χ.Λαζαρίδης και ο βουλευτής Χ. Σταικούρας.

Το υπουργικό συμβούλιο
Το απόγευμα της Κυριακής, υπό έντονες πιέσεις, συνεδρίασε το υπουργικό συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, ενημέρωσε τους υπουργούς ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, να καλέσει τον ίδιο και τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, σε κοινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσίασε πλαίσιο επτά σημείων, το οποίο αποτελεί, κατά τον έλληνα πρωθυπουργό το πλαίσιο στο οποίο καλείται να κινηθεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι επτά αυτές ενέργειες έχουν ως εξής:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης

2. Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).

7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το προγραμματικό πλαίσιο που θέτει η παρούσα κυβέρνηση είναι το εξής:

«Πρώτα απ’ όλα, να επιβεβαιώσουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Να δηλώσουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με ευρύτερη πολιτική στήριξη και με ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει σχηματισμός αυτής της νέας Κυβέρνησης. Να διασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατό την εκταμίευση της 6ης δόσης, των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

»Να ζητήσουμε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος, δηλαδή της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υπερψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Να διαμορφώσουμε το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ώστε να οδηγηθούμε στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δις ευρώ, δηλαδή 50% του ΑΕΠ, και αυτό μέσα στους επόμενους 5 μήνες, ίσως και νωρίτερα. Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι ετήσιοι τόκοι το 2012, κατά 5 δισ. ευρώ και, κατά 9 δισ., το 2013 και το 2014.

»Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου έως τις αρχές του 2012, για να εξασφαλίσουμε 100 δις ευρώ νέο δάνειο, 30 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και 80 δισ. ευρώ, με βάση το νέο πρόγραμμα, για την κάλυψη των αναγκών μας».

Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε και τα θέματα που είχε θέσει στην ομιλία του στη Βουλή, όπως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο θα υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το πολύ σε δύο εβδομάδες. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο «προς την άλλη πλευρά», αλλά πρόκειται για μια απλή επισήμανση ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο θέμα και η νέα κυβέρνηση, αν υπάρξει, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα.

Ο πρωθυπουργός δεν εξέφρασε καμία βεβαιότητα για θετική έκβαση της συζήτησης με τον κ. Σαμαρά. Αντίθετα, εξέφρασε 3-4 φορές τις επιφυλάξεις του. «Δεν είναι σίγουρο τι θα προκύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος μόνο για τη δική του βούληση για να υπάρξει εθνική συναίνεση. Και πρόσθεσε πως «αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες», η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά το έργο της. «Εμείς είμαστε κυβέρνηση», τόνισε «και εμείς πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, για όποιο διάστημα και όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις». Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε επίσης ότι ο ίδιος θέλει να αποφευχθούν οι εκλογές.

Ζήτησε από τους υπουργούς, όσο δεν υπάρχει διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, κάθε υπουργείο πρέπει να αποπνέει τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί. Πρέπει, πρόσθεσε, «να περάσουμε μήνυμα σταθερότητας, ότι υπάρχει λειτουργούσα κυβέρνηση, με ψήφο εμπιστοσύνης».

Τοποθετήσεις στο υπουργικό
Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, πρώτος πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής θα παραιτηθεί μόλις συμφωνήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον σχηματισμό της κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

Ως προς το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι θα πρέπει να προέρχεται είτε από την πλειοψηφία της Βουλής, είτε να είναι τρίτο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο ένα κόμμα να ασχολείται και να επεμβαίνει στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλο το πλαίσιο της συμφωνίας για την διαχείριση του χρέους και γι’ αυτήν την προσπάθεια την επικύρωσε με ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η εντολή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης από περισσότερα κόμματα, γιατί ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας για το χρέος. «Εάν δεν τελειώσει αυτή η ιστορία τις επόμενες ώρες και αύριο, τότε ο κόσμος θα μας πάρει με τις ντομάτες», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε στην παρέμβασή του ότι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, χωρίς ο ίδιος να θέτει ως προαπαιτούμενο τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θα προέρχεται. Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είναι μια κυβέρνηση αποφυγής ευθυνών και επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ψευδαίσθηση ότι με την νέα κυβέρνηση θα απαλλαγούμε των ευθυνών μας, ούτε ότι η ΝΔ δεν θα επωμιστεί ευθύνες.

Η υπουργός Παιδείας, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και για να μπορέσει αυτό το ενδεχόμενο να αποφευχθεί επιβάλλεται η δέσμευση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σύνολο των όσων προβλέπει το πακέτο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, ο πρωθυπουργός έκανε το μείζον βήμα με το να θέσει την παραίτησή του εφόσον συμφωνηθεί η νέα κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς τι βάζει;». Σε περίπτωση κατά την οποία ναυαγήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, δεν απομένει παρά ο δρόμος των εκλογών, επισήμανε η υπουργός Παιδείας, με το ρίσκο ο πρωθυπουργός που θα προκύψει από αυτές να είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής και η Ελλάδα να διολισθήσει στο δόγμα «ανήκομεν στην Ανατολή».

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι εάν μέχρι αύριο δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει.

Ο Πάνος Μπεγλίτης αναφέρθηκε στις προδιαγραφές και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, απορρίπτοντας «πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στην άποψη ότι όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου το έκαναν για να παραιτηθεί, είναι ανεύθυνοι και «ας τον ρίξουν αύριο». Ο υπουργός Άμυνας θεωρεί την παραίτηση του πρωθυπουργού πριν την επίτευξη συμφωνίας, συνταγματική εκτροπή.

Παραίτηση Παπανδρέου ζήτησε ο Σαμαράς

«Όσο δεν παραιτείται ο κ. Παπανδρέου, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.«Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα’ άλλα θα πάρουν το δρόμο τους», συμπλήρωσε.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ανέφεραν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, άλλωστε το έχει ξεκαθαρίσει ήδη ο ίδιος. Προφανώς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μόλις υπάρξει συμφωνία, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου. Το ουσιαστικό, κατά τις ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και η δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Την ανάγκη «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», ώστε «να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα», ανέδειξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σημειώνοντας ακόμη ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, που βασανίζει τον ελληνικό λαό, πού πάμε, τι κάνουμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε λύση σ’αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού».

«Πράγματι πρέπει να τελειώσει η αβεβαιότητα, πρέπει να δώσουμε όλοι μία λύση στο ερώτημα του ελληνικού λαού», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δύο ώρες νωρίτερα, στις 16:00, αντί για τις 18:00, θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, θα ενημερώσουν τα μέλη της κυβέρνησης για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και τη δανειακή σύμβαση και την πορεία των σχετικών συζητήσεων. Επίσης, θα συζητηθεί η προετοιμασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Πηγή: kathimerini.com.cy με πληροφορίες απο Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ