Πρώτοι στην κατανάλωση αλκοόλ οι Κύπριοι μαθητές

a 258 Ειδήσεις
a 6386 Ειδήσεις
Στο 7% ανήλθε η κατανάλωση ναρκωτικών

Συγκλονιστικά στοιχεία καταγράφει έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ των μαθητών στην Κύπρο σε σχέση με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Για τα ναρκωτικά (κάνναβη) καταγράφεται αύξηση 2% και από το 5% που ήταν προηγουμένως έχει φτάσει το 7%, ενώ για το αλκοόλ, καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση από 35 ευρωπαϊκές χώρες… 

Πρόκειται για την κοινή Ευρωπαϊκή έρευνα για το 2011 που διοργανώνεται από τον οργανισμό ESPAD (http://www.espad.org/ The European SchoolProjecton alcoholand other drugs) στην οποία συμμετέχουν 36 χώρες και τ’ αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα στις 15 Μαΐου πλην της Κύπρου. Η έρευνα αφορούσε 4.000 μαθητές, όλοι ηλικίας 16 ετών, και διενεργήθηκε σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Το ερωτηματολόγιο αφορούσε στη χρήση και κατάχρηση ουσιών, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, για τον τελευταίο χρόνο και τον τελευταίο μήνα. Στις ερωτήσεις περιλαμβανόταν και ονομασία δήθεν ναρκωτικού με αρκετούς μαθητές να δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση του, γεγονός που αποδεικνύει ότι είπαν ψέματα.

Επιστημονικός αναλυτής που ρωτήθηκε από τον «Φ» για το θέμα είπε ότι όλες οι έρευνες περιλάμβαναν στο ερωτηματολόγιο τους αυτή την ερώτηση και συγκαταλέγεται στην πιθανότητα στατιστικού λάθους.

Εκτός από την αύξηση κατά 2% στη χρήση ναρκωτικών, καταγράφεται για πρώτη φορά χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων σε συνδυασμό με αλκοόλ, ενώ παρατηρείται κατάχρηση αλκοολούχων ποτών από τους νεαρούς. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι η διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών (γύρω στους 800) είχαν δηλώσει ότι μέθησαν τον τελευταίο μήνα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μια άλλη διαπίστωση που προκύπτει είναι πως η Κύπρος αν και είναι 19η γενικά στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ, εντούτοις είναι 1η στην αύξηση των ατόμων που δηλώνουν ότι πίνουν ποτό είτε κατά τη διασκέδαση είτε αλλού, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στις 13 Ιουνίου, ενώ έχουν ήδη σταλεί στον αρμόδιο Ευρωπαϊκό οργανισμό που διοργανώνει την εκστρατεία, ώστε να διαπιστωθεί το πρόβλημα της κάθε χώρας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ