Πώς ψηφίζουμε στις Δημοτικές Εκλογές

Ειδήσεις, Εκλογές 2011

Η ιστοσελίδα μας σας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πως ψηφίζουμε στις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου. Στον νεοσύστατο Δήμο μας είναι εγγεγραμμένοι 3547 εκλογείς. Ως εκ τούτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα είναι οκτώ (8), ενώ οι σταυροί προτίμησης του ψηφοδελτίου θα είναι δύο (2)… Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές για την Σχολική Εφορεία, καθότι έχει διοριστεί, μετά από κοινό συνδυασμό από όλα τα κόμματα. ΟΔΗΓΙΕΣ: O κάθε εκλογέας για να μπορέσει να πάρει ψηφοδέλτιο πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του το εκλογικό του βιβλιάριο και να είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Συνδυασμούς, τους υποψηφίους αλλά και άλλες ειδήσεις για τις Εκλογές ΕΔΩ

Oι υπεύθυνοι υπάλληλοι στο εκλογικό κέντρο οφείλουν να δώσουν σε κάθε εκλογέα τρία ψηφοδέλτια. Ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή Δημάρχου, ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή Mελών του Δημοτικού Συμβουλίου και ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή Μελών της Σχολικής Εφορείας, πάνω στα οποία είναι γραμμένα τα ονόματα όλων των υποψηφίων που προτάθηκαν για εκλογή στο αξίωμα Δημάρχου, Mελών του Δημοτικού Συμβουλίου και Μελών της Σχολικής Εφορείας του οικείου Δήμου.

Tα ονόματα των υποψηφίων Mελών Δημοτικού Συμβουλίου και Μελών της Σχολικής Εφορείας κάθε συνδυασμού κόμματος ή συνδυασμού ανεξαρτήτων, βρίσκονται σε χωριστή αριθμημένη στήλη πάνω στο ψηφοδέλτιο.

Tα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα, πρέπει να φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος επίσημη σφραγίδα.

O εκλογέας, αφού πάρει τα ψηφοδέλτια, θα αποσυρθεί στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό στο εκλογικό κέντρο. Εκεί, θα ανοίξει τα ψηφοδέλτια και θα σημειώσει μυστικά, με πέννα μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, το κατάλληλο σημείο «X» ή «+» ή «√» μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από το όνομα του υποψηφίου Δημάρχου και κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, για την εκλογή Μελών Δημοτικού Συμβουλίου και την εκλογή Μελών Σχολικής Εφορείας, ανάλογα με την προτίμησή του.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει Συνδυασμό Κόμματος ή Συνδυασμό Ανεξαρτήτων, για την εκλογή Μελών Δημοτικού Συμβουλίου και την εκλογή Μελών Σχολικής Εφορείας μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε κάποιο υποψήφιο ή κάποιους υποψηφίους του Συνδυασμού αυτού, σημειώνοντας μέσα στα μικρά τετράγωνα, που βρίσκονται δίπλα από το όνομα κάθε υποψηφίου, σταυρό προτίμησης. Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από όσους προβλέπονται από τους σχετικούς Νόμους, για κάθε Δήμο ξεχωριστά. Ο εκλογέας πρέπει να έχει υπόψη του ότι ο σταυρός προτίμησης δεν είναι υποχρεωτικός. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να σημειώνει περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους προβλέπονται από το Νόμο για κάθε Δήμο, γιατί, σε τέτοια περίπτωση, κανένας σταυρός προτίμησης δε θα είναι έγκυρος και δε θα λαμβάνεται υπόψη, κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκλογέας που ψηφίζει συνδυασμό κόμματος ή ανεξαρτήτων δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει και δεύτερο συνδυασμό κόμματος ή ανεξαρτήτων ή ανεξάρτητο υποψήφιο. Αν ο εκλογέας ψηφίσει περισσότερους από ένα συνδυασμό κόμματος ή ανεξαρτήτων, ή αν ψηφίσει περισσότερους από ένα υποψήφιους Δημάρχους, τα ψηφοδέλτιά του θα είναι άκυρα και δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Αν ο εκλογέας σχηματίσει πάνω στα ψηφοδέλτιά του οποιοδήποτε άλλο σημείο ή αριθμό με το οποίο μπορεί αργότερα να αναγνωρισθεί η ταυτότητά του, τότε τα ψηφοδέλτια αυτά θα είναι άκυρα και δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Αν ο εκλογέας καταστρέψει από απροσεξία τα ψηφοδέλτιά του, μπορεί να τα επιστρέψει στον προεδρεύοντα υπάλληλο του εκλογικού κέντρου, ο οποίος, αν πεισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για λάθος ή απροσεξία, θα του δώσει άλλα ψηφοδέλτια για να μπορέσει να ψηφίσει κανονικά.

Ο εκλογέας, αφού διπλώσει στη συνέχεια τα ψηφοδέλτιά του και εξέλθει από τον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, θα πρέπει να προχωρήσει προς την κάλπη, για να ρίξει μέσα, ο ίδιος προσωπικά, και τα τρία ψηφοδέλτιά του, στην παρουσία του υπευθύνου για την εκλογή.

Κάθε εκλογέας πρέπει να γνωρίζει ότι δικαιούται να ψηφίσει μόνο μια φορά. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Οι εκλογείς που αδικαιολόγητα παραλείπουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος.

Ποιοι ψηφίζουν δυο φορές:
Οι πρόσφυγες εκλογείς από τους εννέα κατεχόμενους και τους τέσσερεις ημικατεχόμενους δήμους έχουν δικαίωμα ψήφου τόσο για το δήμο ή την κοινότητα όπου είναι προσωρινά εγκατεστημένοι στις ελεύθερες περιοχές όσο και για το δήμο εκτοπισμού τους. Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών