ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Σχέδιο της Τρόικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με συγχώνευση Δήμων και Κοινοτήτων – Συγχώνευση Δήμου Σωτήρας με Κοινότητα Λιοπετρίου

Σύμφωνα με σχέδιο της Τρόικας το οποίο αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μιχάλης Σαρρής φαίνεται να σχεδιάζεται η αναδιάρθρωση της κυπριακής τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως μέσω της συγχώνευσης γειτονικών Δήμων και Κοινοτήτων. Η ενέργεια αυτή, δήλωσε ο κ. Σαρρής, έχει ως σκοπό της εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συγχώνευση, κυρίως, ενός Δήμου με μια γειτονική κοινότητα. Στα αρχικά σχέδια της Τρόικας, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών ήταν η συγχώνευση μικρών γειτονικών Δήμων για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού Δήμου, όπως έγινε και στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου αυτό θα συνέβαινε με όλους τους Δήμους (Σωτήρας, Δερύνειας, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου), όμως το σχέδιο εγκαταλείφθηκε καθότι οι Δήμοι παρουσιάζουν ξεχωριστή πορεία στην τουριστική ανάπτυξη και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί αφού πρώτα τροποποιηθεί ο Περί Δήμων Νόμος (111/1985) και ο Περί Κοινοτήτων Νόμος (86(Ι)/1999) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα γίνει σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Κύπρου ενώ σε άλλες περιπτώσεις 4 ή και 5 κοινότητες θα συγχωνευτούν για τη δημιουργία ενός εύρωστου οργανισμού.

Το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ο κ. Σαρρής, θα πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών και να εφαρμοστεί, με την προηγούμενη και απαιτούμενη μελέτη για τις θετικές και πιθανές αρνητικές συνέπειες

Επιφυλακτικό το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας

Σύμφωνα με πληροφορίες του SotiraNews, το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας βλέπει με επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις για την προβλεπόμενη συγχώνευση με την Κοινότητα Λιοπετριού. Από την άλλη, βλέπουν με θετικό μάτι την επέκταση της τουριστικής ανάπτυξης μέχρι και τον Ποταμό του Λιοπετρίου, κάτι το οποίο καθησυχάζει τις όποιες επιφυλάξεις τους.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024