“Σφαγή” τουριστών για ένα δωμάτιο στην Κύπρο

CEB1 166 Ειδήσεις
CEB1 511 Ειδήσεις

Μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων από Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία προειδοποίησαν ότι η ζήτηση για φέτος ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά και πολλοί δεν θα καταφέρουν να βρουν αυτό που ψάχνουν.


Και φέτος σίγουρα θα υπάρξει έντονο το φαινόμενο των διπλοκρατήσεων, το οποίο, άλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική των ξενοδόχων.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και σε σχέση με πέρσι, οπότε σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων στην Κύπρο, βρίσκονται οι μέχρι στιγμής προκρατήσεις. Όλα δείχνουν ότι και φέτος ο τουρισμός θα πραγματοποιήσει ξανά καλή πορεία, ενώ την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι άρχισαν να έχουν έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο», καθώς και σε αυτήν τη σεζόν αναμένεται να παρουσιαστούν μεγάλες πληρότητες.

Όπως πληροφορείται η «Σημερινή» από καλά ενημερωμένες πηγές, αυτό το διάστημα γίνεται «σφαγή» από μεγάλους οργανωτές ταξιδίων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας για εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων δωματίων, καθώς η ζήτηση αυτήν την εποχή βρίσκεται κυριολεκτικά στα ύψη.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟR) σε ανακοίνωσή της συμβούλευσε τους πελάτες της, που θέλουν να κάνουν φέτος διακοπές στην Κύπρο, να κάνουν τις κρατήσεις τους εγκαίρως, «διότι η ζήτηση είναι μεγάλη, και οι διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία λιγοστεύουν».

Mouzenidis: «Οι αριθμοί δεν ψεύδονται»

Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προειδοποίησαν τους ενδιαφερόμενους ότι, αν δεν προβούν έγκαιρα σε κρατήσεις, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούν να βρουν φέτος μια θέση στις παραλίες του νησιού μας. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, στην οποία επίσης οι κρατήσεις είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το γραφείο Mouzenidis Travel, επισημαίνοντας ότι «η ζήτηση για την Ελλάδα και την Κύπρο, για δεύτερη κατά σειρά περίοδο, υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές μας να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά τη διαμονή τουριστών», εκτιμά ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά των κλινών.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο ασφαλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες και αυτό έχει την αξία του», τονίζει το πρακτορείο Mouzenidis Travel, επισημαίνοντας ότι «οι αριθμοί δεν ψεύδονται, και εφόσον και φέτος τέσσερεις φορές περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες, σε σχέση με πέρυσι, έδειξαν την προτίμησή τους για τις δύο αυτές χώρες, αυτό σημαίνει ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017».

Προσφορές

Πάντως στην αύξηση των πρώιμων κρατήσεων, μια στρατηγική που ακολουθούν οι οργανωτές ταξιδιών, οι οποίοι επιθυμούν να κλείσουν τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν το συντομότερον, συμβάλλουν οι ειδικές προσφορές της περιόδου μέχρι τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο. Στην Ελλάδα η Grecotel προσφέρει έκπτωση 15%, ενώ στην Κύπρο οι εκπτώσεις φθάνουν το 30%, σύμφωνα με την ICS Travel Group.

Εξαιτίας αυτής της τάσης, οι τουρ οπερέιτορ επισημαίνουν ότι όσο πλησιάζει η σεζόν, όλο και λιγότερα ξενοδοχεία θα έχουν διαθέσιμα δωμάτια προς κράτηση σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, για όσους αποφασίσουν τελευταία στιγμή να κάνουν τις κρατήσεις τους, να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Δεν επηρεάζει η Τουρκία

«Οι ποιοτικές πλαζ της Ελλάδας και της Κύπρου, οι δυνατότητες που υπάρχουν για πολλές τουριστικές περιηγήσεις, το φαγητό αλλά και η ασφάλεια που παρέχουν στους ξένους τουρίστες, είναι παράγοντες που κάνουν τους περισσότερους Ρώσους τουρίστες να επιλέγουν τις δύο αυτές χώρες για τις θερινές τους διακοπές, και όχι την Τουρκία».

Αυτή είναι η εκτίμηση των Ρώσων τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι θεωρούν πως το ότι η Τουρκία άνοιξε και πάλι τα θέρετρά της για τους Ρώσους τουρίστες μετά την αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Ρωσία, είναι ένας παράγοντας που δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ζήτηση που υπάρχει για την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι η Τουρκία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες.

Παραλίες, εκδρομές, φαγητό

Σύμφωνα με τη Σβετλάνα Νταβιντιούκ, από το ρωσικό πρακτορείο «Russkii Express», υπάρχουν πολλοί τουρίστες που ξαναεπισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο, στις οποίες βρίσκουν ποιοτικές παραλίες, ποικίλα προγράμματα ξεναγήσεων και εκδρομών, και φυσικά ένα εξαιρετικό φαγητό. Την ίδια άποψη καταθέτει και η Ελένα Λασέγιεβα, από το πρακτορείο ΚΜP-Group, η οποία, ωστόσο, επισημαίνει ότι στα ταξίδια της τελευταίας στιγμής (last minute), η Τουρκία προηγείται καθώς δεν απαιτούνται τυπικές διαδικασίες για την έκδοση βίζας.

Με δεδομένη πάντως αυτήν την πραγματικότητα, που επικρατεί στην τουρκική αγορά, οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι ακόμη και αν παρατηρηθεί μια στροφή Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία, αυτή θα είναι ανεπαίσθητη.

Κύπριοι και διπλοκρατήσεις

Όσον αφορά τους Κύπριους που επιθυμούν φέτος να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές εντός και ειδικά στις παραλιακές πόλεις, όπως μας ανέφερε παράγοντας της αγοράς, καλό θα ήταν να κρατήσουν τα δωμάτιά τους όσο πιο έγκαιρα γίνεται, καθώς φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Την ίδια στιγμή, όπως μας ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, και φέτος σίγουρα θα υπάρξει έντονο το φαινόμενο των διπλοκρατήσεων, το οποίο άλλωστε αποτελεί πάγια τακτική των ξενοδόχων, όμως συνιστά στους ξενοδόχους να μην το παρακάνουν, καθώς θα υπάρξουν προβλήματα λόγω υπερπληρότητας των μονάδων.

Προβληματισμός ΚΟΤ

Ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού εξέφρασε επίσημα τον προβληματισμό -και συγκεκριμένα όσον αφορά τους Γερμανούς επισκέπτες- για το αν τελικά θα καταφέρουν να βρουν κλίνες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς είναι δεδομένη η έλλειψη κενών θέσεων που παρατηρείται στα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που κορυφώθηκε πέρυσι, με τις πολλές παρατηρηθείσες περιπτώσεις διπλοκρατήσεων.

Ο ΚΟΤ την ίδια ώρα απηύθυνε παράκληση όπως οι ξενοδόχοι δώσουν χώρο στους οργανωτές ταξιδιών από τη συγκεκριμένη χώρα, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι και να συνεχίσουν να φέρνουν κόσμο στην Κύπρο και να μην διαθέσουν τις κρατήσεις μόνο στις δύο κύριες αγορές, δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας.

Πηγή: “Η Σημερινή”.