Αποκαλυπτήρια ανδριάντα Μοδέστου Παντελή στο Λιοπέτρι από Πρόεδρο Δημοκρατίας (βίντεο)

IMG 0972 Ειδήσεις, ΕΟΚΑ, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης
Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του ήρωα της ΕΟΚΑ, Μόδεστου Παντελή, στο Λιοπέτρι παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης την Τετάρτη 6 Απριλίου. Με βαθύτατη συγκίνηση, ο κ. Νίκος Αναστασιαδης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του πρωτομάρτυρα του αγώνα της ΕΟΚΑ, απονέμοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στην κοινότητα Λιοπετρίου αλλά και στον τομεάρχη της ΕΟΚΑ, κ. Παύλο Παυλάκη ο οποίος συνέβαλε χρηματικά στην ανέγερση του ανδριάντα.

IMG 0972 Ειδήσεις, ΕΟΚΑ, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Πρόοδος αλλά και δυσκολίες στο Κυπριακό


Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο εντατικός διάλογος είναι η μόνη συνειδητή επιλογή, για την απαλλαγή από τους στρατούς κατοχής και τα συρματομπλέγματα της διαίρεσης.

CEB1 43 Ειδήσεις, ΕΟΚΑ, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Οποιαδήποτε άλλη συνταγή, τόνισε, συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων της πατρίδας.

IMG 0964 Ειδήσεις, ΕΟΚΑ, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι διαπραγματεύεται, επιδιώκοντας με πείσμα την επανένωση της Κύπρου. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν επιδιώκει την όποια λύση, τονίζοντας παράλληλα πως πριν και πάνω από όλους, εκείνος που θα γίνει γνώστης, αν και εφόσον υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία, θα είναι ο λαός.

IMG 0954 Ειδήσεις, ΕΟΚΑ, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Εάν, πρόσθεσε, αισθάνεται, ότι πέτυχε το εφικτό, που είναι η επανένωση της πατρίδας, τότε θα καλέσει το λαό να το ψηφίσει, εάν όχι τότε θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν θέλω ποτέ να θεωρηθεί, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι κάτω από αρνητικά δεδομένα μπορεί να υποκύψουμε και να αποδεχθούμε μια λύση που ο λαός θα την απορρίψει.



Η πλήρης ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη


Η σύγχρονη καθημερινότητα πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να επιστρέφουμε το παρελθόν και να ανασύρουμε μνήμες και γνώσεις από την ιστορία μας.

Είναι, ωστόσο, ευτύχημα που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν μας επιτρέπουν να βάλουμε στην άκρη το παρελθόν μας, αλλά αντίθετα μας επιβάλλουν με εκδηλώσεις σαν και τη σημερινή, να ανασύρουμε σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας και με την εμπειρία των χρόνων που πέρασαν από πάνω μας να μπορέσουμε να στοχαστούμε τους δρόμους που διαβήκαμε, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε, πού πετύχαμε, αλλά και πού αποτύχαμε και γιατί.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον συναγωνιστή του ήρωα και τομεάρχη της ΕΟΚΑ Παύλο Παυλάκη, ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα για τον ανδριάντα. Όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του μνημείου, τα Εθνικόφρονα Σωματεία και φυσικά οι αρμόδιες Τοπικές Αρχές συμβάλουν με την προσφορά τους προς την ιστορική συλλογική μας μνήμη.

Μετά από 60 χρόνια η γενέτειρα του πρώτου μάρτυρα του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας Μόδεστου Παντελή τιμά τον άνθρωπο που άνοιξε το πάνθεο των ηρώων εκείνης της επικής περιόδου. Τον άνθρωπο που με τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για τον τόπο μας, την ελευθερία και την Ελλάδα έσπευσε από τους πρώτους για να δώσει ό,τι είχε να δώσει για την απελευθέρωση του τόπου μας. Και έκανε το καθήκον του στο ακέραιο. Ανέλαβε μία από τις πρώτες αποστολές και την έφερε σε πέρας, έστω και αν αυτό του στοίχισε τη ζωή.

Ο Μόδεστος Παντελή ήταν γεωργός. Έδωσε τον όρκο για απελευθέρωση της Κύπρου και οργανώθηκε στο ΕΜΑΚ στις αρχές Φεβρουαρίου 1955. Με αρχηγό της ομάδας τον Γρηγόρη Αυξεντίου και με άλλους συγχωριανούς τους άρχισαν να ετοιμάζονται για την έναρξη της ένοπλης δράσης.


Τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955 ανέλαβε να βοηθήσει τον Ανδρέα Κάρυο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα λίγο έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτισθεί η Αμμόχωστος την ώρα που θα ρίχνονταν οι πρώτες βόμβες της ΕΟΚΑ.

Με την ενέργεια του να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη της Αμμοχώστου επέτρεψε σε άλλους αγωνιστές, όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, δίνοντας με εκρήξεις το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα που καθόρισε τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

12952737 1745621169017634 1966641131 o Ειδήσεις, ΕΟΚΑ, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης


Ο αγώνας εκείνος έληξε έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του σημερινού κράτους μας. Δεν έδωσε τα ποθητά αποτελέσματα, όπως ήταν η βούληση των αγωνιστών. Όμως αυτό δεν βαραίνει τους αγωνιστές. Μας παρέδωσαν κράτος οι αγώνες τους, κράτος στο οποίο πολύ λίγα χρόνια, δυστυχώς, αξιωθήκαμε να ζήσουμε σε ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον.

Σήμερα, 42 χρόνια μετά την προδοσία και την τουρκική εισβολή έχουμε εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού. Επιδιώκουμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών. Δεν υπάρχει – αυτή ήταν η συνειδητή επιλογή – άλλος δρόμος για να απαλλαγούμε από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης.

Διεκδικούμε μία πατρίδα, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα παλεύουν καθημερινά για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Οποιαδήποτε άλλη συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτής της πατρίδας.

Αυτό για το οποίο θέλω να σας βεβαιώσω είναι πως δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια πατρίδα που να είναι ελεύθερη, επανενωμένη, που να διασφαλίζει σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους την ελευθερία διακίνησης, την ελευθερία εγκατάστασης, την ελευθερία απόκτησης περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος έτσι ώστε να αισθανόμαστε και να βιώνουμε αυτό που σήμερα η ημικατεχόμενη πατρίδα μας βιώνει, ότι είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με τους υπόλοιπους των Ευρωπαίων εταίρων, ότι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία μετά την ανεξαρτησία, η ένταξη της πατρίδας μας στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ απέδωσε καρπούς. Και είναι μέσα ακριβώς από αυτές τις ενέργειες, αξιοποιώντας την παρουσία μας στην Ευρώπη, που για πρώτη φορά εμπλέκεται η Ένωση στην όλη διαδικασία προκειμένου να προασπίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σημαντικότερο από όλα την ελευθερία για την οποία έδωσε τη ζωή του ο Μόδεστος Παντελή.

Έχουμε πραγματοποιήσει όντως πρόοδο, αλλά δεν το αποκρύβω και θέλω να είμαι ειλικρινής με τον λαό: αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες. Ήταν αναμενόμενες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι γι’ αυτό το «αναμενόμενες δυσκολίες», για όσους τουλάχιστον ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν και θέλουν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στην πράξη επιτέλους θα αποδείξουν ότι δεν αρκεί να συμμεριζόμαστε τις αγωνίες ή τις έγνοιες των συμπατριωτών μας, αλλά και εκείνοι επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουν ότι, αν θέλουμε να υπάρξει διαρκής ειρήνη, διαρκής προοπτική για ανάπτυξη, προοπτική για το μέλλον, θα πρέπει και εκείνοι να συμμεριστούν τις έγνοιες, τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων. Μόνο έτσι μπορούμε να κτίσουμε μια πατρίδα που να διασφαλίζει το μέλλον όλων. Μια πατρίδα που δεν θα είναι το προτεκτοράτο κανενός, που δεν θα εξαρτάται από κανένα, που δεν θα θέλει και δεν χρειάζεται εγγυητές ή εγγυήτριες δυνάμεις ή, ιδιαίτερα, στρατεύματα για να το προστατεύουν τάχα.

Αυτό με το οποίο μας προίκισε ο Θεός, με τον φυσικό πλούτο, αλλά και με μια πατρίδα με μια γεωγραφική θέση και με όσα προνόμια μπορεί να έχει ένας τόπος, μπορεί να αποτελέσει το κοινό σπίτι όλων αρκεί να υπάρξει ο σεβασμός προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, προς τον άνθρωπο, προς την ελευθερία.

12941072 1745621092350975 1287988358 o Ειδήσεις, ΕΟΚΑ, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης


Θέλω να βεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό: Διαπραγματευόμαστε και το εννοούμε, διότι επιδιώκουμε με πείσμα την επανένωση της πατρίδας μας. Ο χρόνος δεν ενεργεί προς όφελος, δυστυχώς, των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού. Βεβαίως, ο χρόνος δεν θα μας κάμψει, η αδιαλλαξία που πολλές φορές και σε ορισμένες θέσεις παρουσιάζεται δεν θα μας κάμψει. Όμως, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι αρκετά τα συνθήματα, πως δεν είναι αρκετά τα αόριστα που λέγονται προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση, η απαλλαγή από την κατοχή, η προοπτική για το μέλλον.

Θέλω να σας βεβαιώσω, πως πριν και πάνω από όλους, εκείνος που θα γίνει γνώστης, αν και εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία, θα είναι ο λαός, ο οποίος και θα αποφασίσει για το μέλλον του. Αλλά πριν να φτάσει το δημοψήφισμα στο λαό θα πρέπει να γίνει, πριν και πάνω από όλα, αποδεκτό από εκείνον που το διαπραγματεύεται. Αν αισθάνομαι ότι πέτυχα με τη βοήθεια του Θεού και των πολιτικών δυνάμεων αυτό που όλοι επιθυμούμε, το εφικτό, την επανένωση της πατρίδας μας, τότε, ναι, θα καλέσω τον λαό να το ψηφίσει. Αν όχι, θα αναλάβω τις ευθύνες μου. Θα αναλάβω τις ευθύνες μου, όπως οφείλει ο κάθε ηγέτης να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εάν απαιτείται απόρριψη, θα πρέπει να είναι απόρριψη και όχι απόδοση των ευθυνών στον λαό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα είναι που διαπραγματεύομαι και θέλω να ελπίζω και να πιστεύω πως πέρα και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες θα δώσουμε όλοι τα χέρια για να αντιμετωπίσουμε σοβαρότερους κινδύνους, για να προστατεύσουμε πριν και πάνω από όλα τον Κυπριακό Ελληνισμό. Δεν θέλω να κάνω αναφορά σε οτιδήποτε αρνητικό ο χρόνος καταγράφει. Δεν θέλω ποτέ να θεωρηθεί ότι κάτω από αρνητικά δεδομένα μπορεί να υποκύψουμε και να αποδεχθούμε μια λύση που ο λαός θα την απορρίψει.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να τελέσω τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ήρωα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή. Το θεωρώ προσωπική μου τιμή και θα ήθελα ξανά να συγχαρώ τους συντελεστές αυτού του έργου.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να αποτίσω φόρο τιμής και στην οικογένεια του ήρωα. Ως άλλοι αγωνιστές της καθημερινής ζωής, η σύζυγος και τα παιδιά του Μόδεστου Παντελή κράτησαν τη μνήμη, κράτησαν την τιμή ως φυλακτό για τους ίδιους και την πατρίδα. Τους ευχαριστώ θερμά εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού.

SotiraNews