Παραδίδουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια οι κυνηγοί στο Λιοπέτρι (ΒΙΝΤΕΟ)

CEB1 33 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 50 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι, Νέα Αμμοχώστου

Διαστάσεις παίρνει εδώ και μερικές μέρες, τουλάχιστον στην επαρχία Αμμοχώστου, τόσο η νέα εξαντλητική νομοθεσία για την παράνομη θήρευση άγριων πτηνών, όσο και η δράση των ξένων ακτιβιστών της γνωστής οργάνωσης Committee Against Bird Slaughtering (CABS).

Αιτία ήταν το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης, όταν 50χρονος συνελήφθη στο Παραλίμνι για ρίψη πυροβολισμών για εκφοβισμό των εν λόγω ακτιβιστών οι οποίοι εισήλθαν στην περιουσία του για εντοπισμό ξοβέργων. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της κράτησής του, 50 και πλεόν άτομα πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΤΑΕ Αμμοχώστου στο Παραλίμνι κατά της δράσης των ακτιβιστών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αειφόρων Μεθόδων Θήρευσης, Σταύρος Νεοφύτου, παραδέχθηκε στην κάμερα του SIGMA σε σχετικό ρεπορτάζ στις Τομές στα Γεγονότα την περασμένη Παρασκευή πως τόσο η νέα νομοθεσία όσο και η δράση των ακτιβιστών έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στην επαρχία Αμμοχώστου.

Από την άλλη, αποκλειστικά στην κάμερα του SIGMA μίλησε και ένας εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστών του προχθεσινού περιστατικού, ένας Ιταλός ακτιβιστής, ο οποίος περιέγραψε τη δράση τους αλλά και τη στενή συνεργασία τους με την Αστυνομία, όπως περιγράφεται και σε πρόσφατο δελτίο τύπου της οργάνωσης. Παράλληλα, παραδέχθηκε πως παρά τα όσα τους καταλογίζουν, η δράση τους δεν επεκτείνεται σε επεμβάσεις εντός περιφραγμένων περιουσιών.

Πάντως αναμφίβολα η νέα νομοθεσία φαίνεται να είναι αρκετά αυστηρή, αφού μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες έχουν επιβληθεί εξώδικα πρόστιμα από την υπηρεσία Θήρας πέραν των 30 χιλιάδων ευρώ σε μόλις τέσσερα πρόσωπα, και μόνο στην επαρχία Αμμοχώστου.

Παραδίδουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια οι κυνηγοί στο Λιοπέτρι

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η πρόσφατη απόφαση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λιοπετρίου που αναμένεται να ξεσηκώσει σειρά άλλων αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, αύριο, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή του Κυνηγετικού Συλλόγου Λιοπετρίου, μετά από απόφασή της καλεί όλα τα μέλη της να παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την έντονη αντίδρασή τους στην νέα νομοθεσία για προστασία και διαχείριση των άγριων πτηνών που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή.

a 31 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις, Κυνήγι, Νέα Αμμοχώστου

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Μετά από πολύ προβληματισμό και παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από τον τρόπο εφοφμογής των νέων voμoθεmώv στο κονήγι μας, είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε δημόσια για τον πόλεμο που ξεκίνησε μεθοδικά εναντίον όλου του κυνηγετικού κόσμου.

Εξηγούμαστε, πριν προλάβουν κάποιοι να παρεξηγήσουγ, ότι συμφωνούμε με την εφοφμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί. Με σκοπό όμως την πάταξη της λαθροθηρίας, την προστασία των θηραμάτων και τον εμπλουτισμό τους στους βιότοπους.

Έχουν μπει πρόσθετα ποσά στις άδειες κυνηγίου, για εκπαίδευση (!) σκύλων, για συνοδεία σκύλων στον λαγό, για επιπρόσθετη άδεια σκύλου για μπεκάτσα, για τσίχλα και πάει λέγοντας. Αλλά όλοι να πηγαίνοον κυνήγι με 1 σκύλο. Οι άλλοι σκύλοι να μένουν στα κλουβιά. Πόσοι λαγοί γλίτωσαν δηλαδή από αυτό τον νόμο; Ας μας πουν οι αρμόδιοι.

Οι αρμόδιοι που καλούνται να εφαρμόσουν αυτές τις νομοθεσίες, το μόνο που τρέχουν να προλάβουν είναι να πάρουν χρήματα από τα εξώδικα στα ταμεία τους. Η μόνη έγνοια τους είναι να καταγγείλουν τους ανυποψίαστους κυνηγούς, που μπορεί να ξέχασαν στο ψυγείο 12 τσίχλες, μπορεί να είχαν στο κλουβί τους 1 ζευγάρι πουλιά για τα εγγονάκια τους, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος, καταγγέλλονται με τις πιο βαρετές ποινές. Ενώ η νομοθεσία για κάθε αιδίκημα αναφέρει .. μέχρι 2000€ για παράδειγμα, οι αρμόδιοι έχουν μετατρέψει την οροφή του προστίματος σε κανόνα. Ούτε σεντ πιο κάτω, έστω και αν μέχρι την ημέρα που συλληφθεί κάποιος να κάνει τα μέγα αδικήματα δεν είχε ούτε κλήση για παράνομη στάθμευση. Και μάλιστα με προκλητικές συμπεριφορές, κάποιες φορές, απ’ ότι ακούσαμε.

Δεν είδαμε, όμως, καμία αλλαγή στους βιότοπους. Κανένας δεν συνελήφθη για τις δηλητηριάσεις σκύλων, για την λαθροθηρία των λαγών, των φάσσων, των θηραμάτων που έχουμε στην Κύπρο. Λεν είδαμε να εμπλουτίζεται το κυνήγι μας. Καμιά προσπάθεια. Δεν υπάρχει λόγος, φαίνεται, αφού οι κυνηγοί παθιασμένοι με το άθλημά τους εξακολουθούν να πηγαίνουν και να πληρώνουν τις άδειες και ό,τι άλλο τους ζητηθεί, φτάνει να πηγαίνουν κυνήγι, δεν χρειάζεται να γίνει τίποτε άλλο.

Αφού συζητήσαμε τα πιο πάνω σε συνεδρία μας, αποφασίσαμε:

• να σας καλέσουμε όλους, μέλη του Κυνηγετικού μας Συλλόγου και μη, σε μια συγκέντρωση που θα γίνει στο οίκημα του Συλλόγου μας την Τρίτη 19/9/2017 και ώρα 20:30. Για να συζητηθούν τα πιo πάνω και να ακουστει η φωνή μας.

• Αποφασίστηκε από την Επιτροπή του Κυνηγετικού Συλλόγου Λιοπετρίου ότι στην συγκέντρωση θα μαζέψουμε τα εκλογικά μας βιβλιάρια, για να μην ψηφίσει κανένας κανένα πολιτικό. Είμαστε πάνω απ’ όλα κυνηγοί, χωρίς κανένα κομματικύ χρωματισμό και πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι.

• Κάποιοι βουλευτές δήλωσαν ότι θα παρευρεθούν να μας ακούσουν. Ας μην τους απογοητεύσουμε. Όλοι στην συγκέντρωση. Φέρνοντας μαζί μας τα εκλογικά μας βιβλιάρια αλλά και εκλογικά βιβλιάρια όποιου άλλου συμφωνεί αλλά δεν μπορεί να παρευρεθεί εκείνη τη νύχτα.”

SotiraNews