Σήμα κινδύνου από φοιτητές εγκλωβισμένων γονέων στη Βουλή

Ειδήσεις

Αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης και νιώθουν εγκατάλειψη οι φοιτητές με γονείς εγκλωβισμένους, με τον τρόπο που η πολιτεία και τα ιδρύματα στα οποία φοιτούν διαχειρίζονται τις ειδικές συνθήκες ζωής τους, όπως δήλωσαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων που συζήτησε την απαίτηση επιστροφής χορηγιών από φοιτητές εγκλωβισμένων γονέων που δεν πέτυχαν τις προβλεπόμενες επιδόσεις, όπως και το σύνολο των προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν… 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία εξήγησε ότι από το 1985 που παραχωρείται το επίδομα σε φοιτητές με εγκλωβισμένους γονείς (2.200 ευρώ το χρόνο), υπήρχε η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εάν ο επιδοτούμενος διακόψει τις σπουδές του ή η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική, τότε το επίδομα τερματίζεται και θα επιστρέφεται στην Κυβέρνηση ολόκληρο το ποσό που του έχει καταβληθεί.

«Αυτή ρύθμιση που ισχύει μέχρι σήμερα είναι απαράδεκτη», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή απαιτεί όπως δεν επιστραφεί το οποιοδήποτε ποσό. «Απαιτείται να αποσυρθούν οι επιστολές για επιστροφή των λεφτών», είπε.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα αύξησης του ορίου στο χρόνο των σπουδών για το οποίο παραχωρείται το επίδομα, στο χρόνο που δίνουν τα πανεπιστήμια για ολοκλήρωση των σπουδών, γιατί, εξήγησε, στους όρους της επιδότησης μόνο ένα έτος πέραν από το κανονικό χρόνο διάρκειας των σπουδών για το συγκεκριμένο πτυχίο, επιτρέπεται.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα πως ζητήθηκε να μελετηθεί η δυνατότητα παραχώρησης του επιδόματος και της χορηγίας σε μηναία βάση και όχι κάθε εξάμηνο όπως παραχωρείται το επίδομα.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα πως αφού η Επιτροπή διαπίστωσε πως τα παιδιά των εγκλωβισμένων στερούνται ενημέρωσης για τα δικαιώματα τους είπε ότι ζητήθηκε να ετοιμαστεί ένα ενημερωτικό έντυπο για να ενημερώνονται τα παιδιά για όλα τα δικαιώματα τους.

Η κ. Κουκουμά είπε πως υπάρχουν 12-15 φοιτητές, παιδιά εγκλωβισμένων, που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και ένα παιδί σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ενώ δεν υπάρχουν φοιτητές στο εξωτερικό.

Αναφέροντας πως κατά τη συνεδρία ακούστηκε κραυγή αγωνίας από τα παιδιά αυτά, είπε πως δεν μπορεί σε αυτά τα παιδιά η πολιτεία να θέτει ως όρο για την παραχώρηση του επιδόματος την επίδοση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως οι επιστολές προς τους φοιτητές για επιστροφή της χορηγίας είναι απαράδεκτες και κάλεσε το κράτος να τις αποσύρει.

Ο Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας αφού ευχαρίστησε την κ. Κουκουμά που ως Πρόεδρος της Επιτροπής ενέγραψε άμεσα το θέμα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων.

Ο κ. Κουλίας απολογήθηκε προς τους εγκλωβισμένους που η πολιτεία επέτρεψε να εξελιχθεί σε τόσο δυσάρεστο σημείο και αφέθηκε η διαβίωση των 13 φοιτητών να υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο.

Ο κ. Κουλίας εξήγησε πως οι φοιτητές αυτοί λαμβάνουν 2.562 ευρώ το χρόνο ως επίδομα με δύο εξαμηνιαίες δόσεις και παίρνουν άλλες 2.500 φοιτητική χορηγία, που με ένα επίδομα 300 ευρώ από το Πανεπιστήμιο παίρνουν συνολικά 5.362 ευρώ που σημαίνει 446 ευρώ το μήνα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουλίας είπε πως αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν 136 ευρώ, σε αυτά τα παιδιά μένουν 310 το μήνα, και ανέφερε πως θα σταλεί επιστολή στην Υπουργό Εργασίας για παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος, όπως και στους λαθρομετανάστες, στους φοιτητές αυτούς.

Ο κ. Κουλίας είπε πως πιστεύει ότι η Υπουργός Εργασίας θα ανταποκριθεί άμεσα και υπέβαλε, δημόσια, αίτημα προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου όπως το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί δωρεάν στις φοιτητικές εστίες αυτά τα παιδιά.

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Ελένη Χατζηγιάννη ευχαρίστησε τα κόμματα εκ μέρους όλων των παιδιών του Ριζοκαρπάσου που είναι φοιτητές.

Περάσαμε πολλές δυσκολίες γιατί δεν είχαμε βοήθεια, είπε, προσθέτοντας ότι για «να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια χρειαζόμαστε να παίρνουμε τα λεφτά με το μήνα. Τα λεφτά που έστελναν στους γονείς δεν φτάνουν για να συντηρήσουν και εμάς».
«Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι», συνέχισε αναφέροντας ότι μετά τη σημερινή συνεδρία «ελπίζουμε στην ανάλογη στήριξη».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ