Αυξάνεται η άνοδος του Ν. Αναστασιάδη σε νέα δημοσκόπηση

a 105 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5580 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πέντε μήνες πριν από τις εκλογές και ενώ τα εκλογικά επιτελεία προσπαθούν πυρετωδώς να προσελκύσουν ψηφοφόρους για να αποσπαστούν από τους ανθυποψηφίους τους, οι πολίτες αγωνιούν για την οικονομική τους επιβίωση. Το ενδιαφέρον τους για τις εκλογές μειώνεται σταδιακά, καθηλώνοντας τα ποσοστά των υποψηφίων στα ίδια περίπου επίπεδα με τη δημοσκόπηση του Ιουλίου.

Ο δείκτης αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας και την πορεία της οικονομίας έχει φθάσει στον πάτο. Ταυτόχρονα, οι πολίτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και η ανησυχία ότι θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στα ταμεία ανεργίας επιδεινώνεται συνεχώς. Η πρωτόγνωρη και απελπιστική οικονομική κατάσταση των πολιτών σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλεί η ανικανότητα της κυβέρνησης για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων, οδηγεί στην απρόσμενη απαίτηση της πλειοψηφίας για υπογραφή του Μνημονίου.
44% ανησυχεί για την εργασία

Η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας κτύπησε κόκκινο φθάνοντας στο 94%, ενώ 90% δεν αναμένουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες. Η πλειοψηφία (59%) αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των τραπεζών καταγράφοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Καθημερινής. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στις παραγωγικές ηλικίες 35-54 όπου το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 70%. Το ήδη αρνητικό κλίμα επιβαρύνεται και από την κλιμακούμενη ανησυχία των πολιτών ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες ενδέχεται να χάσουν τη δουλεία τους.

Ο βαθμός ανησυχίας έχει αυξηθεί δραστικά τους τρεις τελευταίους μήνες ξεκινώντας από 35% τον Ιούλιο και καταλήγοντας σε 44% τον Οκτώβριο. Για πρώτη ίσως φορά στα εργασιακά δεδομένα της Κύπρου, η ανησυχία για την απώλεια της εργασίας δεν περιορίζεται μόνο στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους μικρομεσαίους αυτοεργοδοτούμενους αλλά αγγίζει και 19% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Μνημόνιο εδώ και τώρα
Το ευαίσθητο θέμα υπογραφής του Μνημονίου που προκαλεί έντονες συζητήσεις, διαφωνίες και αντιδράσεις μεταξύ των πολιτικών, παραδόξως και αντίθετα από άλλες χώρες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια φαινόμενα, προκρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών ως η μόνη λύση για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο. Την άποψη αυτή στηρίζει η πλειοψηφία όλων των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης αλλά και μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, αφού 47% τάσσονται υπέρ της υπογραφής του Μνημονίου. Οι πολίτες έχουν και σαφή τοποθέτηση ως προς την κατεύθυνση των μέτρων που οφείλει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση, η οποία είναι έκδηλα αντίθετη με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Το 64% των πολιτών προκρίνουν τη μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ 23% τάσσονται υπέρ της αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων. Η μείωση των κρατικών δαπανών υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, όμως χωρίζει τους εργαζόμενους σε δύο αντίθετα στρατόπεδα, αφού οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μαζί με τους αυτοεργοδοτούμενους προτείνουν σε ποσοστό 70% τη μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ 58% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα τάσσονται υπέρ της αύξησης των φορολογιών.

Αυξάνεται η διαφορά Αναστασιάδη από Μαλά και Λιλλήκα
Παρά την αύξηση της συσπείρωσης της ΕΔΕΚ τα ποσοστά Λιλλήκα καταγράφουν πτώση
Ο κ. Αναστασιάδης, διατηρεί τη μεγάλη διαφορά που τον χωρίζει από τους αντιπάλους του, χωρίς όμως η συμφωνία υποστήριξης από το ΔΗΚΟ να του παρέχει την αναμενόμενη ώθηση στα ποσοστά, έτσι ώστε να διευρύνει περισσότερο τη διαφορά. Ο κ. Αναστασιάδης καταγράφει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 36,3%, αυξημένο κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο. Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ αυξήθηκε οριακά από 85% σε 88%, από το ΔΗΚΟ κερδίζει 33% όπως περίπου και τον Ιούλιο, ενώ η υποψηφιότητά του είναι πολυσυλλεκτική κερδίζοντας σημαντικά ποσοστά απ’ όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ (7%).

Οι κύριοι Μαλάς και Λιλλήκας συνεχίζουν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, με τον κ. Μαλά να περνά στη δεύτερη θέση, όμως η διαφορά που τους χωρίζει εμπίπτει στα όρια του περιθωρίου απόκλισης.

Η υποψηφιότητα Μαλά προσελκύει ελάχιστους ψηφοφόρους από άλλα κόμματα, ενώ ακόμα και στον χώρο του ΑΚΕΛ, παρόλο που η συσπείρωση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τον Ιούλιο, δεν είναι αρκετή για να του προκαταβάλει τη δεύτερη θέση. Ο κ. Μαλάς κερδίζει 18,6% των ψήφων και αυξάνει την εκλογική του επιρροή κατά περίπου 1,3% από τον Ιούλιο.

Ο κ. Λιλλήκας καταγράφει ποσοστό 17,1% ελαφρώς μειωμένο κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούλιο. Η συσπείρωση στον χώρο της ΕΔΕΚ έχει αυξηθεί από 49% σε 57%, πρόσθετα προσελκύει 37% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, έχει ουσιαστικές εισροές από τα μικρότερα κόμματα, ενώ καρπώνεται και μία αξιοσημείωτη μερίδα των οπαδών του ΑΚΕΛ (8%).

Όπως αποτυπώνονται σήμερα οι τάσεις ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει την εκλογή του στον δεύτερο γύρο και στα δύο σενάρια. Με αντίπαλο τον κ. Μαλά κερδίζει 46% των ψήφων έναντι 23% για τον κ. Μαλά. Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ αγγίζει το 92%, παράλληλα κερδίζει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, τους περισσότερους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και των μικρότερων κομμάτων και 13% από το ΑΚΕΛ. Ο κ. Μαλάς συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα συσπείρωσης στο ΑΚΕΛ, αφού ακόμα και στον δεύτερο γύρο δεν ξεπερνά το 70%.

Στο δεύτερο σενάριο, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, ο κ. Αναστασιάδης καταγράφει 40% και ο κ. Λιλλήκας 27% με 47% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ να μετακινούνται προς τον κ. Λιλλήκα και 30% προς τον κ. Αναστασιάδη. Επιπρόσθετα, 33% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ τοποθετείται υπέρ του κ. Λιλλήκα και 15% υπέρ του κ. Αναστασιάδη.

Καταλυτικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές θα διαδραματίσουν η οικονομία και οι επιπτώσεις του Μνημονίου στον κοινωνικό ιστό. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις και οι άμεσες λύσεις για έξοδο από την κρίση, στον βαθμό που είναι τώρα εφικτό, μαζί με την κατανομή ευθυνών στους πολιτικούς ηγέτες για το Μνημόνιο θα προκαλέσουν μεταβολές στις απόψεις της κοινής γνώμης και μετακινήσεις από τις σημερινές τους επιλογές. Παράλληλα, ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα διαδραματίσει η συσπείρωση του ΑΚΕΛ και η δυνατότητα της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να μεταφέρει τη μάζα των ψήφων του κόμματος στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Τα δεδομένα σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού 55% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ διαφωνεί με την απόφαση της ηγεσίας για στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, ενώ 38% τάσσεται υπέρ.

Μία άλλη σημαντική συνισταμένη που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα είναι το ποσοστό αποχής. Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ένα ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου (αποχή/αναποφάσιστοι) της τάξης του 28% με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Η αύξηση ή μείωση της αποχής τους επόμενους μήνες και ειδικότερα οι λόγοι που την προκαλούν και ποια κόμματα επηρεάζει περισσότερο, ενδεχομένως να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τελικό αποτέλεσμα.

7 στους 10 απορρίπτουν τους χειρισμούς Χριστόφια
Το έντονα φορτισμένο αρνητικό περιβάλλον, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις ανησυχίες των πολιτών για την προοπτική της χώρας αντανακλάται στον Πρόεδρο Χριστόφια. Επτά στους δέκα πολίτες απορρίπτουν τον τρόπο που ο Πρόεδρος εκτελεί τα καθήκοντά του με το ποσοστό έγκρισης να περιορίζεται στο 22%, καταγράφοντας αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Η απόρριψη της προεδρίας Χριστόφια στα κόμματα της αντιπολίτευσης κυμαίνεται περίπου στο 90%, ενώ εισπράττει και ποσοστό απόρριψης 34% στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, με την πλειοψηφία όμως (58%) να τον στηρίζει.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών με τη διακυβέρνηση Χριστόφια εκδηλώνεται και μέσα από τον ελάχιστο βαθμό ικανοποίησης με τις ενέργειες αντιμετώπισης της κρίσης. Η κοινή γνώμη στη συντριπτική της πλειοψηφία (85%) είναι δυσαρεστημένη με τη διαχείριση της κρίσης και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το 59% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Μόνο 13% των πολιτών εγκρίνει τις μέχρι σήμερα ενέργειες της κυβέρνησης.

Η κοινή γνώμη, ενδεχομένως επηρεασμένη από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, παραμένει στάσιμη στις επιλογές της για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από τον Ιούλιο. Πρόσθετα, ο βαθμός ενδιαφέροντος για τις εκλογές έχει μειωθεί από 62% τον Ιούλιο σε 57% τον Οκτώβριο.

Η υστεροφημία Χριστόφια βλάπτει σοβαρά τον υποψήφιο
Η εικόνα που καταγράφεται από μία έστω επιφανειακή παρατήρηση του τοπίου Προεδρικού – ΑΚΕΛ και που αντανακλάται σαν γκρίζα σκιά και στο εκλογικό επιτελείο του Σταύρου Μαλά είναι πανομοιότυπη με αυτή που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Η χαμηλή δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η συνολικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Χριστόφια προκαλεί μεγάλες διαρροές από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Από τη στιγμή που παρατηρούνται πρωτόγνωρες στην ιστορία του κόμματος διαρροές προς τους ανθυποψηφίους του κ. Μαλά η προσπάθεια πλήρους ανάκαμψης των ποσοστών του ΑΚΕΛ και η «μεταφορά τους» στην κάλπη Μαλά, υπό τας περιστάσεις, κρίνεται έως και αδύνατη.

Στο γενικότερο πλαίσιο, όταν η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας έχει αγγίξει σχεδόν το απόλυτο μαύρο, φθάνοντας στο 94%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 90% δεν βλέπει κανένα φως στην άκρη της σήραγγας της κρίσης ούτε και αναμένει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, είναι φυσικό ότι τη δυσαρέσκεια αυτή πρώτος θα την εισπράξει ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα, όταν, μέχρι στιγμής, είναι αναγκασμένος να στηρίζει μία πολιτική που συσσωρεύει τόση απαισιοδοξία. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, σε ποσοστό που αγγίζει το μισό του κόμματος, δηλαδή το 47%, προτιμούν να ταχθούν υπέρ ενός Μνημονίου παρά να ζουν στην αβεβαιότητα που νιώθουν να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια τους. Αυτό στηρίζεται και δικαιολογείται από το ποσοστό απόρριψης που εισπράττει ο Δημήτρης Χριστόφιας, που φτάνει το 34% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Δηλαδή ανάμεσα σε εκείνους τους ψηφοφόρους που τον ψήφιζαν μονοκούκι, όταν ήταν ηγέτης του ΑΚΕΛ, ενώ τώρα έχουν αποστρέψει το πρόσωπο τους από αυτόν…

Οι συνέπειες της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας συν το γεγονός ότι και στους κόλπους του ΑΚΕΛ είναι έντονη η αντίληψη ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας παρουσιάζεται να πολεμά πρώτα και κύρια για την υστεροφημία του και μετά για το κόμμα που τον ανάδειξε, πόσω μάλλον για τον υποψήφιο του κόμματος, έχουν ως αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν αδιαλείπτως ότι ο κ. Μαλάς συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα συσπείρωσης στο ΑΚΕΛ, αφού ακόμα και στον δεύτερο γύρο δεν ξεπερνά το 70% των ψηφοφόρων του κόμματος. Ταυτόχρονα, ως είναι φυσικό, η υποψηφιότητα Μαλά προσελκύει ελάχιστους ψηφοφόρους από άλλα κόμματα.

Τέλος, και σε σχέση πάντα με την προσπάθεια που καταβάλλει ο υποψήφιος της Αριστεράς για να ανακτήσει το χαμένο –όχι από τον ίδιο– κομματικό έδαφος, η δημοσκόπηση της «Κ» αποτυπώνει ένα ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου (αποχή/αναποφάσιστοι) της τάξης του 28% με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Έχουν βλέπετε οι καιροί τα σημάδια τους και οι κάλπες τα δικά τους.

Ταυτότητα δημοσκόπησης:
Ανάθεση: Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ
Γραφείο: Symmetron Market Research
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 4-10/10/2012
Κάλυψη: Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές
Δείγμα: 800 άτομα άνδρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω
Επιλογή Δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή Στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Στατιστικά Στοιχεία: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,5
Στάθμιση: Κατά φύλο και ηλικία

Μιχάλης Βρυωνίδης*/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

* Ο κ. Μιχάλης Βρυωνίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της “Symmetron Market Research”