Μαρίνα Αγίας Νάπας: Χτίζοντας μέσα στη θάλασσα

a2 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου
a2 3 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της Μαρίνας στην Αγία Νάπα, η οποία τοποθετείται χρονικά το καλοκαίρι του 2021. Το έργο αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και θα συμβάλει στην ποιοτική ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Το capital.com.cy βρέθηκε στο χώρο των εργασιών και διαπίστωσε από πρώτο χέρι την εξέλιξη των κατασκευαστικών έργων, αλλά και την “αλλαγή που διαμορφώνεται στο χάρτη της Κύπρου”.

a 5 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι της μαρίνας Αγίας Νάπας, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιχωμάτωσης της θάλασσας, όπου και θα αναπτυχθεί ένα σημαντικό μέρος της μαρίνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την “αλλαγή του χάρτη της Κύπρου”, αφού η ξηρά θα επεκταθεί προς τη θάλασσα.

Όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι της μαρίνας, όλα οι εργασίες διεξάγονται μετά από την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

a3 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου

Η ταυτότητα της μαρίνας

Με ακτογραμμή που φτάνει το 1km, η μαρίνα της Αγίας Νάπας θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει συνολικά 600 σκάφη, με το μεγαλύτερο να φτάνει στα 75 μέτρα. Το συνολικό κόστος της μαρίνας αναμένεται να φτάσει στα €250 εκατομμύρια. Η κοινοπραξία που ανέλαβε τη δημιουργία της μαρίνας (με τη συμμετοχή της εταιρείας Caramondani και του ομίλου του γνωστού Αιγύπτιου επιχειρηματία Naguib Sawiris) θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της, στα επόμενα 50 χρόνια. Η μαρίνα θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2021.

Οικιστική ανάπτυξη

Η οικιστική ανάπτυξη αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της μαρίνας. Όπως μας αναφέρθηκε σχετικά, εντός της μαρίνας θα ανεγερθούν δυο πύργοι των 100 μέτρων, οι οποίοι θα διαθέτουν συνολικά 190 διαμερίσματα.

Ακόμα, θα ανεγερθούν 29 επαύλεις ως εξής: 11 beach villas, 12 island villas (στο τεχνητό νησί που θα δημιουργηθεί εντός της θάλασσας και 6 peninsula villas.

Πέραν των πιο πάνω, στο όλο έργο θα περιλαμβάνονται εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες, καθώς επίσης και οι απαραίτητες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το ιστορικό

Ο CEO της εταιρείας M.M. Makronisos Marina Ltd, Σταύρος Καραμοντάνης, σημείωσε ότι η διαδικασία για τη δημιουργία της μαρίνας πάει πολύ πίσω στο μακρινό 1996, οπόταν και είχαν ξεκινήσει οι πρώτες προσπάθειες.

Το 2002 είχαν προκηρυχθεί προσφορές, ωστόσο οι υπογραφές, λόγω των διαφόρων εμποδίων και προβλημάτων που προκύπταν στη διαδικασία έπεσαν μόλις το 2012. Το 2013 επήλθε συμφωνία με τον Αιγύπτιο Naguib Sawiris, ενώ το 2016 ξεκίνησαν τα έργα υποδομής και οι κατασκευαστικές εργασίες. Η πλήρης ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το 2021.

a1 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου

Προώθηση του έργου

Σύμφωνα με αρμόδιους της μαρίνας της Αγίας Νάπας, μέσα από μια σειρά επιτυχημένων προωθητικών ενεργειών το έργο έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, προσελκύοντας αυξανόμενο ενδιαφέρον από επενδυτές και αγοραστές.

Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια κατά τη παρουσίαση της σε εκδηλώσεις και εκθέσεις στο Ντουμπάι και το Λονδίνο, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται η επίσημη παρουσίαση του έργου στην Μόσχα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι 30% του Ανατολικού Πύργου του έργου έχει ήδη πωληθεί.

Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί την πιο σημαντική ανάπτυξη που πραγματοποιείται στην Αγία Νάπα και την περιοχή Αμμοχώστου και είναι ένα εκ των πιο φιλόδοξων έργων που υλοποιούνται στην χώρα μας. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Μαρίνα της Αγίας Νάπας, θα αναβαθμίσει τη περιοχή και το τουριστικό της προϊόν, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της Αγίας Νάπας ως ένας ποιοτικός προορισμός τόσο για επενδύσεις όσο και για τουρισμό.

Ο CEO της μαρίνας Αγίας Νάπας Σταύρος Καραμοντάνης μιλά στο ένθετο Capital Today της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι στο Σίγμα, για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: Capital.com.cy