Επέκταση των περιοχών με τουριστικό ωράριο

a 124 Ειδήσεις
a 3915 Ειδήσεις

Ως θετικά και ενθαρρυντικά εκτιμά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνιών Ασφαλίσεων τα πρώτα αποτελέσματα από την έκδοση του Διατάγματος για την επέκταση των περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται τουριστικό ωράριο.

Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει πως “αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία προέκυψαν μετά από συχνές επιθεωρήσεις καταστημάτων, πολυκαταστημάτων και μικροεπιχειρήσεων σε όλες τις επαρχίες επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης αυτής που στόχο είχε να αρθούν περιορισμοί, οι οποίοι στην παρούσα οικονομική κρίση δεν βοηθούν στην τόνωση της οικονομίας και, επίσης, να τυγχάνουν όλα τα καταστήματα ίσης μεταχείρισης”.

Όπως σημειώνεται, από τις επιθεωρήσεις αλλά και από κάποιες καταγγελίες που έγιναν στο Υπουργείο Εργασίας εντοπίστηκαν μεμονωμένες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καταγγελίες που είναι υπό διερεύνηση από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου.

Προστίθεται πως η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνιών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε σαφείς οδηγίες στην αρμόδια Υπηρεσία για μη επίδειξη επιείκειας στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και καταχώρηση ποινικών διώξεων.

Αναφέρεται πως συνολικά γνωστοποιήθηκαν στα Γραφεία Εργασίας 457 κενές θέσεις παγκύπρια και έγιναν αρκετές τοποθετήσεις, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία. Επιπρόσθετα, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες προχωρούν σε απευθείας προσλήψεις, χωρίς να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως το Διάταγμα λειτουργεί εθελοντικά, υπό την έννοια ότι ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να αποφασίζει τις μέρες και ώρες λειτουργίας του καταστήματός του.

Ως γνωστόν, καταλήγει η ανακοίνωση, ο επιπρόσθετος χρόνος εργασίας που προκύπτει ως αποτέλεσμα της πιο πάνω ρύθμισης θα καλύπτεται κατά 50% με νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό από τους καταλόγους των ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στο πλαίσιο του σχεδίου του Υπουργείου για Ευέλικτες Μορφές Απασχόλησης. Το εν λόγω Σχέδιο αφορά την απασχόληση εργαζομένων έστω και με μερική απασχόληση, με κάλυψη του 65% του μισθού τους.