Γαλανός: Μόνο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ η επιστροφή

CEB1 61 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Ψευδοκράτος
CEB1 130 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Ψευδοκράτος

«Επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου θα γίνει αποδεκτή για τους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους της, οι οποίοι για 43 χρόνια είναι εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, μόνο με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των όσων λέγονται για επιστροφή Ελληνοκυπρίων υπό τουρκική διοίκηση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Για τον λόγο αυτό, είπε, θα αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, που θα φτάσει μέχρι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένώσης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, την ερχόμενη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαπεθ Σπέχαρ.

Εξάλλου, ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρει ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στο Κυπριακό για προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών. Ως εκ τούτου, επαναβεβαιώνεται η θέση ότι τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν. «Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προαναφερόμενα ψηφίσματα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι, παρ’ όλη την μη επιθυμητή κατάληξη των πρόσφατων συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, «συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση και επιστροφή».

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αναλάβει τη δέουσα πρωτοβουλία (μεταξύ άλλων συναντήσεις με Υπουργό Εξωτερικών, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Διαπραγματευτή, εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, κ.ά.), ώστε το θέμα της Αμμοχώστου να τεθεί ως θέμα υψίστης προτεραιότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Δήμος Αμμοχώστου καλεί την τουρκική πλευρά «επιτέλους να σεβαστεί και εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να εφαρμόσει τη σχετική πρόνοια της 2ης συμφωνίας κορυφής Κυπριανού-Ντενκτάς, η οποία προνοεί την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη τους υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση θα λάβει ακόμη και σήμερα μέτρα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών για το Κυπριακό. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται και άλλα και ίσως, τόνισε, κάποια υλοποιηθούν σήμερα.

Απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα μέτρα και εξήγησε ότι το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητά τους να μην επηρεαστεί από ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ