Έρευνες για φυσικό άεριο ανοικτά της Αμμοχώστου πραγματοποιεί η Τουρκία

CEB1 25 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Τουρκία
CEB1 233 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Τουρκία

Στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων για την ανεύρεση πετρελαίου/φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου πρόκειται να προβεί η Τουρκία σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak ο οποίος την Πέμπτη επιβιβάστηκε στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa συνοδευόμενος με τον ψευδουπουργό Ενέργειας των Κατεχομένων Sunat Atun.

Όπως ανέφερε ο Berat Albayrak η Τουρκία ευελπιστεί να πραγματοποιήσει τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις ανοικτά της Αμμοχώστου στα τέλη του 2017 μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποιεί την περίοδο αυτή το πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa σε έκταση 1.695 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το τουρκικό πλοίο το οποίο αποκτήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 έναντι 130 εκατ. δολαρίων, πρόκειται να ολοκληρώσει τις έρευνες του σε τρείς με τέσσερις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου και θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις.

Οι εργασίες ανεύρεσης και αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων θα διαρκέσει 5-10 χρόνια και σε αυτές τις περιοχές η Τουρκία θα δώσει προτεραιότητα, αφού οι πιθανότητες ανεύρεσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλές.

Ουσιαστικά η Τουρκία αδυνατώντας να παρεμποδίσει τις ανάλογες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ επιδιώκει να επιτύχει ένα ισοδύναμο τετελεσμένο με την εξερεύνηση και την μελλοντική εκμετάλλευση του πλούτου που η κατεχόμενη Κύπρος διαθέτει.