Παιδιά από Ριζοκάρπασο θα διορίζονται στα κατεχόμενα

a 134 Ειδήσεις
a 5608 ΕιδήσειςΜε επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας και Προσφύγων προωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου για κάλυψη του 50% των θέσεων εκπαιδευτικών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης στο δημοτικό και γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου από εκπαιδευτικούς – παιδιά εγκλωβισμένων.

Σε κατοπινό στάδιο οι δύο Επιτροπές της Βουλής θα επανεξετάσουν τα κίνητρα που παραχωρούνται στους εκπαιδευτικούς ώστε να επιλέξουν να υπηρετήσουν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.

Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι στην ανάγκη στήριξης των εγκλωβισμένων επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορούμε να ξεπεράσουμε τα συνταγματικά κωλύματα που παρουσιάζονται σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζουμε ότι στη βάση διορισμού του 50% των υπηρετούντων στο Ριζοκάρπασο και το 50% των ειδικοτήτων των καθηγητών του Γυμνασίου Λυκείου, εκπαιδευτικών – παιδιών εγκλωβισμένων θα μπορούσε να γίνει η διευθέτηση που θα εξυπηρετεί τους εγκλωβισμένους.

«Ασφαλιστική δικλείδα ώστε κάποιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, επωφελούμενοι των κινήτρων και μετά να μετατίθενται στις ελεύθερες περιοχές, θα αποτελέσει η ρύθμιση που περιλήφθηκε στην πρόταση νόμου με βάση την οποία όσοι διορίζονται για να υπηρετήσουν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου να μην δικαιούνται μετάθεσης εκτός και εάν έρθει η σειρά τους από τον κατάλογο διοριστέων».

Κληθείσα να διευκρινίσει τι σημαίνει το 50%, είπε πως εάν χρειάζεται ένας καθηγητής γεωγραφίας, με βάση το 50% θα μπορεί ο καθηγητής να είναι παιδί εγκλωβισμένου που διαμένει εκεί. Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν δεν υπάρχει κανένας σε αυτή την ειδικότητα, θα διοριστεί αυτός που έχει σειρά στον κατάλογο διοριστεών.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι τα κίνητρα είναι τέτοια που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ανταγωνισμός για να υπηρετήσει κάποιος σε αυτά τα σχολεία και ανέφερε ότι σε κάποια άλλη συνεδρία θα συζητηθεί και το θέμα των κινήτρων καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά το εκδηλωθέν ενδιαφέρον.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει όπως η πρόταση νόμου οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου οι εκπαιδευτικοί που έχουν γονείς και ζουν στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα να μπορούν να διορίζονται σε αυτά τα σχολεία.

Ανέφερε ότι οι επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί αρχικά έχουν αμβλυνθεί και πρόσθεσε πως με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται θα επιλυθεί ένα διαχρονικό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την πτυχή της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται στα εγκλωβισμένα παιδιά, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά και ανέφερε πως με τη διαφοροποίηση των κινήτρων προς τους εκπαιδευτικούς, να αλλάξει η κατάσταση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, αναφερόμενος το θέμα της ποιότητας της εκπαίδευσης προς τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για την απειρία των πρωτοδιοριζόμενων σε αυτά, είπε πως το ΔΗΚΟ για να διασκεδάσει τις ανησυχίες εισηγείται όπως οι νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικοί που θα υπηρετήσουν στην Καρπασία να τυγχάνουν τρίμηνης πρακτικής άσκησης σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές και μετά να αναλαμβάνουν να διδάξουν στα σχολεία της Καρπασίας.

Θα καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους από τον Ιανουάριο και αυτοί που διορισθούν θα αποστέλλονται σε σχολεία ή γυμνάσια για τρίμηνη εμπειρία με μισθό ή αμισθί, είπε, διατυπώνοντας την άποψη ότι κανένας που θα θέλει να υπηρετήσει στο Ριζοκάρπασο δεν θα έχει αντίρρηση σε αυτήν την τρίμηνη απόκτηση εμπειρίας.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνεδρία στο δημοτικό Ριζοκαρπάσου φοιτούν 17 μαθητές με 2+2 δασκάλους, στο Γυμνάσιο και Λύκειο 15 μαθητές, στο οποίο πέρσι εργάστηκαν 20 καθηγητές, ενώ υπάρχουν και πέντε παιδιά στο νηπιαγωγείο όπου εργάζεται ένας νηπιαγωγός και ένας βοηθός.

Πηγή: iKypros.com