Τέλος στο σήριαλ της Ελλάδας…

papad ΕιδήσειςΤέλος στην στασιμότητα και στον εκνευρισμό που δημιουργήθηκε ανά το παγκόσμιο από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δόθηκε με την τελική απόφαση του συμβουλίου αρχηγών… Η τελική απόφαση δίδει στον Λουκά Παπαδήμο την Πρωθυπουργία και την ευθύνη να σχηματήσει τη νέα κυβέρνηση που στόχο θα έχει την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 26 Οκτωμβρίου του 2011. Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στις συνεδρίες των πολιτικών αρχηγών που παρίστανταν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου του 2011.
Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις 26 Οκτωμβρίου 2011, και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν προτάσεως, των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στον Λουκά Παπαδήμο.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Πρωθυπουργού

“Η πορεία θα είναι δύσκολη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσημο σταυροδρόμι αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, με μικρότερο κόστος αν υπάρξει ενότητα και σύναιση. Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας για επίλυση των προβλημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μία κυβέρνηση που έχει πολύ σημαντικό και συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει.” Τους στόχους της νέας κυβέρνησης όπως αυτοί διατυπώθηκαν και στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθεσε στην πρώτη του δήλωση ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος ζήτησε επίσης ενότητα, συνεννόηση και συναίνεση για τη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε το ευρώ εγγύηση νομισματικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας όπως είπε.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην δήλωση του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παπαδήμος: «Αποδέχτηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός, αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι». Αναφερόμενος στις επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της και ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί, είπε ότι «θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δε θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα με μικρότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο, αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση. Αν όλοι συμβάλουμε στη δύσκολη αυτή διαδικασία, προσαρμογής και ανόρθωση της οικονομίας». Για αυτό το λόγο όπως είπε «έχει σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά στο άμεσο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση « μεταβατική», λέγοντας ότι «έχει ένα συγκεκριμένο έργο, που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές». Όπως είπε «είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας. Είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας και η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξης της. Και πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά για την επίτευξη των στόχων αυτών». Τέλος ο κ. Παπαδήμος, διευκρίνισε ότι παρά τα όσα ακούστηκαν «δεν τέθηκαν όροι προς κανένα πολιτικό αρχηγό», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβής χρόνος για εκλογές, αλλά, όπως είπε υπάρχει ως σημείο αναφοράς το πλαίσιο αρχών, το οποίο διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και θυμίζουμε ότι θέτει ως πιθανή ημερομηνία εκλογών τη 19 Φεβρουαρίου 2012.

ΠΗΓΗ: sigmalive