Κουκουμά: “Επωμίζεται νέα καθήκοντα το γυναικείο κίνημα, μέσα στις συνθήκες της κρίσης”

a 135 Ειδήσεις
a 4601 ΕιδήσειςΤη θέση ότι η πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων, σε όλο το πλάτος και βάθος της ζωής, βρίσκεται στο σοσιαλιστικό αύριο της κοινωνίας, διατύπωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, η οποία ανέφερε ότι το καπιταλιστικό σύστημα αποτελεί πλέον τροχοπέδη στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.

Μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Γυναίκα και Οικονομική κρίση», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), την οποία φιλοξενεί η ΠΟΓΟ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Κουκουμά είπε πως «η ανθρωπότητα περνά μια από τις πιο δύσκολες και σύνθετες στιγμές στην ιστορία της. Έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο βαθιών ανισοτήτων και αδικιών, πολέμων και συγκρούσεων».

Όπως ανέφερε, το 2007 η ανεργία στις γυναίκες σε παγκόσμια βάση ήταν στο 5.8% σε σχέση με 5,3% στους άντρες με την εμφανή διαφορά στο 0.5%. Το Δεκέμβρη του 2012, σύμφωνά πάντα με τις μετρήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η διαφορά αυξήθηκε στο 0.7%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει, είπε, ότι χάθηκαν περίπου 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τις οποίες κατείχαν γυναίκες.

Η ΓΓ της ΠΟΓΟ είπε πως η βαθιά οικονομική κρίση που περνά σήμερα ο κόσμος εκδηλώθηκε μεν αρχικά στο χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι όμως μια δομική κρίση ολόκληρου του καπιταλισμού.

Αναφερόμενη στα μέτρα που κυριαρχούν στη γενικότερη φιλοσοφία της διαχείρισης της κρίσης είναι, είπε, μέτρα που ενισχύουν τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα μονοπώλια ενώ την ίδια στιγμή μειώνουν τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κονδύλια κοινωνικής πρόνοιας.

Πρόσθεσε πως τα αντιλαϊκά μνημόνια που συντάσσονται στοχοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό την γυναίκα.

«Διαχρονικά και σε όλες τις στατιστικές για την ανεργία, τη φτώχεια, την εργασιακή ανέλιξη κλπ, οι γυναίκες συστηματικά βρίσκονταν σε δυσμενέστερη θέση, όμως σε συνθήκες κρίσης η κατάσταση γίνεται δραματική» ανέφερε η κ. Κουκουμά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στις οποίες αναφέρθηκε η Βουλευτής, αν σήμερα οι απολαβές των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο αυξάνονταν στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ανδρών, τότε το ΑΕΠ της Αμερικής θα ήταν 9% υψηλότερο, της ευρωζώνης 13% υψηλότερο και της Ιαπωνίας θα εκτοξευόταν κατά 16%.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το παγκόσμιο προοδευτικό γυναικείο κίνημα επωμίζεται νέα καθήκοντα, για ένταση της δράσης, απαιτώντας, όπως είπε, ανάπτυξη δίκαιων και ισότιμων διεθνών οικονομικών σχέσεων και απόρριψη των καταστροφικών πολιτικών και υπαγορεύσεων των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, εξάλειψη της φτώχειας και διασφάλιση της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό κι ενέργεια για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη και ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή, προς την κατεύθυνση της οικολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης, με ταυτόχρονη δραστική μείωση των στρατιωτικών προϋπολογισμών.

Παράλληλα, συνέχισε, τα προοδευτικά γυναικεία κινήματα σε εθνικό επίπεδο πρέπει μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των χωρών τους να παλέψουν για να ανατραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις και φιλελευθεροποιήσεις, να ενισχυθεί ο ρόλος των δημόσιων οργανισμών στους στρατηγικούς τομείς και πεδία, δηλαδή στο χρηματοοικονομικό τομέα, στους τομείς της ενέργειας, της επικοινωνίας, των μεταφορών, αναπτυσσόμενα σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες και να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή στέγαση, υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση για όλους.

«Η πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων, όπως την οραματιζόμαστε εμείς, σε όλο το πλάτος και βάθος της ζωής βρίσκεται στο σοσιαλιστικό αύριο της κοινωνίας μας, της ηπείρου μας και του πλανήτη μας. Έχει ήδη προβάλει καθαρά η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα της νέας -ποιοτικά ανώτερης- κοινωνίας, του σοσιαλισμού, όπου οι λαοί θα πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οικοδόμησης ενός μέλλοντος ευημερίας, δικαιοσύνης και ειρήνης για την ανθρωπότητα» ανέφερε.

Το καπιταλιστικό σύστημα, είπε η κ. Κουκουμά, «ό,τι είχε να δώσει στην ανθρωπότητα, το έδωσε. Πλέον αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους».