Αρχίζει η δίκη για την έκρηξη στο Μαρί

a 125 Ειδήσεις
a 7108 Ειδήσεις
Η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, αρχίζει στις εννέα σήμερα το πρωί, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Στο εδώλιο θα βρίσκονται και οι συνολικά οκτώ κατηγορούμενοι, στους οποίους θα απαγγελθούν οι κατηγορίες, και αναμένεται να ζητηθεί, από την κατηγορούσα αρχή, η παραπομπή τους για δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου… 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι οκτώ κατηγορούμενοι αφορούν, μεταξύ άλλων, ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη. Κάθε ένας από τους οκτώ κατηγορούμενους αντιμετωπίζει τις δικές του κατηγορίες και το σκέλος της υπόθεσης που τον αφορά έχει τις δικές του λεπτομέρειες και γι αυτό θα κληθούν χωριστοί μάρτυρες κατηγορίας.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι είναι: οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, οι τέως Αρχηγός και Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης και Σάββας Αργυρού, ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου και Πάμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ, Ανδρέας Λοϊζίδης.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν στο εδώλιο θα βρίσκεται και ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης.
Το Δικαστήριο, όπου είχαν καταχωρηθεί τα κατηγορητήρια στις δώδεκα περασμένου Μαρτίου, είχε δώσει στην κατηγορούσα αρχή προθεσμία μέχρι σήμερα, για να επιδοθεί το κατηγορητήριο σε όλους τους κατηγορούμενους. Ο μεγάλος χρόνος που μεσολάβησε δόθηκε ουσιαστικά για να καταστεί δυνατό να επιδοθεί το κατηγορητήριο και στον τέως Αρχηγό, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό και για την κλήτευσή του χρειαζόταν ειδική διαδικασία. Έτσι σήμερα, στη δεύτερη ουσιαστικά δικάσιμο, αναμένεται η πρώτη εμφάνιση και των οκτώ κατηγορουμένων ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Οι πληροφορίες της τελευταίας ώρας, όπως δημοσιεύονται σε πρωινές εφημερίδες, αναφέρουν, πάντως, πως ο Αρχηγός Πέτρος Τσαλικίδης δεν θα είναι παρών στη σημερινή διαδικασία, παρόλο που του έχει επιδοθεί η κλήση, από αρμόδιους λειτουργούς που βρέθηκαν για το σκοπό αυτό στην Ελλάδα. Γι αυτό και η κατηγορούσα αρχή αναμένεται να ζητήσει σήμερα νέα αναβολή στην έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.

Πηγή: iKypros